Astana görüşmeleri bitti: Kazakistan artık ev sahibi olmak istemiyor

Kazakistan'ın başkenti Astana'da 20'ncisi düzenlenen Suriye konulu görüşmeler sona erdi. Sonuç bildirisinde yol haritasının hazırlanmaya devam edeceği belirtildi. Kazakistan ise sürpriz bir çıkış yaparak, artık bu görüşmelere ev sahipliği yapmak istemediğini dile getirdi.

Dünya 22 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Kazakistan’ın başkentinde 20’ncisi düzenlenen Suriye konulu Astana görüşmelerinin ortak sonuç bildirisi açıklandı. Fotoğraf: AA

Kazakistan’ın başkenti Astana’da 20’ncisi düzenlenen Suriye konulu görüşmeler Türkiye, Suriye, Rusya ve İran’ın katılımıyla ikinci günün sonunda sona erdi. Görüşmelerin ardından ortak sonuç bildirisi açıklandı.

Türkiye, Rusya ve İran’ın ‘Suriye’nin egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne bağlılıklarını teyit ettiği’ ortak bildiride, Suriyeli mültecilerin güvenli bir şekilde ülkelerine geri dönmeleri için uygun koşulların yaratılmasının önemi konusunda da anlaşmaya varıldı.

Suriye’deki sorunun askeri bir eylemle çözülemeyeceğinin belirtildiği ortak bildiride, istikrarlı bir siyasi sürecin devam etmesi yönündeki taahhütler bir kez daha teyit edildi. 

10 Mayıs’ta dışişleri bakanları düzeyindeki dörtlü zirvede alınan yol haritası oluşturma kararı bu toplantılarda da ele alındı. Yol haritasında nasıl bir ilerleme sağlanacağının tartışıldığı toplantının ‘yapıcı bir ruha’ sahip olduğu belirtildi. Bir sonraki Türkiye, Rusya ve İran arasında yapılacak üçlü zirvenin Rusya’da gerçekleştirilmesine karar verildi.

Kazakistan artık bu sürece ev sahipliği yapmak istiyor

Öte yandan toplantı sonrası Kazak Dışişleri Bakan Yardımcısı Kanat Tumış sürpriz bir çıkış yaparak, “Suriye’nin tecritten yavaş yavaş çıkması Astana sürecinin görevini tamamladığının bir işareti. Suriye’nin Arap ailesine geri dönüşünü göz önünde bulundurarak Astana kapsamındaki 20. toplantının resmi olarak son ilan edilmesini öneriyoruz” dedi.

Rus heyetine başkanlık eden Aleksandr Lavrentyev ise Suriye meselesinin henüz çözülemediğini söyleyerek, “Kazak tarafı toplantıların farklı bir yere nakledilmesi gerektiği yönünde bir karar aldıysa bunu istişare eder ve başka bir yer seçeriz” ifadelerini dile getirdi. 

Şam'ın Astana iddiası: Rusya, Türk askerinin çekilmesi için takvim sunacakŞam’ın Astana iddiası: Rusya, Türk askerinin çekilmesi için takvim sunacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.