Dolar bulmak için Abu Dabi’ye bir günlük çalışma ziyareti

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Abu Dabi’de Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile görüştüler.

Ekonomi 23 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile yaptıkları görüşmede iki ülke arasındaki ilişkiler ve ekonomik işbirliği fırsatları değerlendirildi.

Hükümet dış kaynak ve yatırım için kolları sıvadı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir günlük çalışma ziyareti için gittikleri Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) başkenti Abu Dabi’de Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile bir araya geldi. Abu Dabi’deki görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkiler ve ekonomik işbirliği fırsatları değerlendirildi.

BAE Devlet Başkan Yardımcısı Şeyh Mansur bin Zayid Al Nahyan’ın katıldığı görüşmede, Türkiye’nin Abu Dabi Büyükelçisi Tugay Tunçer, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Zekeriya Kaya, Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu ve Kuzey Afrika Genel Müdürü Can Dizdar da yer aldı.

Kalyon Enerji’ye Abu Dabili ortak geldiKalyon Enerji’ye Abu Dabili ortak geldi

Enerji ve savunma sektörleriyle ilgileniyorlar

Konuya yakın iki kaynağın Reuters’a verdiği bilgiye göre BAE ve Suudi Arabistanlı yetkililer seçimlerin ardından Türkiye’de enerji ve savunma sektörlerine doğrudan yatırım için temaslar kurmaya başladı.

Kaynaklardan biri, “Daha önce de gündeme geldiği gibi özellikle BAE ve Suudi Arabistan’dan bazı doğrudan yatırımlar olacak. Enerji başta olmak üzere bazı alanlarda ilgileri vardı, seçim sonuçlarını bekliyorlardı. Şimdi bunların realize edilmesi için temaslar başladı” dedi.

 

Abu Dabililer'le 300 milyon dolarlık girişim fonu kurulduAbu Dabililer’le 300 milyon dolarlık girişim fonu kuruldu

Takvim henüz net değil

Kaynaklar, anlaşmaların ne zaman imzalanabileceği, muhtemel yatırımların nasıl bir takvimde hayata geçirilebileceği ve ne büyüklükte olacağının netleşmediğini ifade etti.

Diğer kaynak, “Önümüzdeki dönemde Körfez bölgesi başta olmak üzere para girişi bekleniyor. Bu yönde çeşitli temaslar var. Uluslararası yatırımcıların ilgisi arttı. Türkiye’de bazı üst düzey temasları da oldu. Bu yatırımcılardan da bazı kaynak girişleri önümüzdeki dönemde olacak” dedi.

BAE ve Suudi Arabistan daha önce TCMB ile swap mekanizması kurarak veya TCMB nezdinde mevduat yatırarak Türkiye’nin azalan döviz rezervlerine destek olmuşlardı.

İş dünyası faiz kararından memnunİş dünyası faiz kararından memnun

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.