Akşener’in kurultay konuşmasının şifreleri: 5 yıl sonra Halaçoğlu ile aynı söylem

İYİ Parti lideri Meral Akşener kurultayda mesaj dolu 55 dakikalık konuşma yaptı. İsim vermeden 6 farklı noktada göndermelerde bulundu. Yusuf Halaçoğlu'nun 6 Ağustos 2018'deki istifa açıklamasında yer alan eleştirileri kabul etti. Akşener'in özeleştirisini Halaçoğlu'na sorduk.

Siyaset 24 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimleri nedeniyle ertelenen İYİ Parti’nin 3’üncü Olağan Kurultayı bugün yapıldı.

Kurultayda, genel başkanın yanı sıra, 50 üyeden oluşan Genel İdare Kurulu ve Merkez Disiplin Kurulu belirlendi.

1350 delegenin oy kullanması beklenirken, 199 delege oy kullanmadı ve 1151 oyun 1127’sini alan Meral Akşener, yeniden Genel Başkan seçildi. 24 oy ise “geçersiz” sayıldı.

Akşener, kurultayda seçilecek organlar için ve genel başkanlığa tek aday olan kendisi için oy kullanmadı.

Kurultay, ilk gün salt çoğunluğun sağlanamaması durumunda, çoğunluk aranmaksızın 25 Haziran’da devam edecekti ancak katılan delegelerle bugün tamamlandı.

Akşener’in tek aday olduğu kurultayın sloganı ise “Rotamız net, pusulamız millet” idi.

ATO Congresium’da gerçekleştirilen kurultayda Akşener’in gelmesi ve delegeleri selamlamasının ardından Divan Başkanlığı oluşturuldu.

Kurultayda, İyi Parti TBMM Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu divan başkanlığına, Genel Sekreter Uğur Poyraz ve Genel İdare Kurulu (GİK) üyesi Kadriye Ünler de başkan yardımcılığına seçildi. Daha sonra gündem gereği saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Meral Akşener, 55 dakikalık uzun ve hazırlanan metnin dışına çıkan sert bir konuşma yaptı.

Hem parti içine hem de ittifak partilerine adeta rest çeken Akşener, konuşmasının 6 farklı bölümünde isim vermeden göndermelerde bulundu.

Akşener’in konuşmasını medya ağırlıklı olarak “Biz bu parti seçime girebilsin diye CHP’den 15 milletvekili istedik, hayatımın en büyük pişmanlığıdır” cümlesi üzerinden verdi. 10Haber olarak, bu açıklamayı CHP’de istifa edip İYİ Parti’ye geçen eski CHP Milletvekili Nihat Yeşil’e sorduk, haberimizi aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

Akşener 'hayatımın pişmanlığı' dedi, istifa edip İYİ Parti'ye geçen CHP'li vekil çok sert yanıt verdiAkşener ‘hayatımın pişmanlığı’ dedi, istifa edip İYİ Parti’ye geçen CHP’li vekil çok sert yanıt verdi

Yusuf Halaçoğlu 10Haber’e konuştu

Şimdi, Meral Akşener’in konuşmasında gözden kaçan noktalara gelelim.

Öncelikle, bir bütün olarak bakıldığında Akşener, Millet İttifakı’ndan kopuşunu ilan etti.

“CHP’den 15 milletvekili istedik, hayatımın en büyük pişmanlığıdır” cümesiyle yetinmedi Akşener, ardından “Bu kuyruk siyasetini beraberinde getirdi” dedi. Sonrasında yerel seçimlerde ittifak talebinin kendi partisinden gelmesine rağmen “HDP kazandırdı” denilmesine sert çıktı.

Ve Akşener partisinin muhalefet tarafından “tehdit” görüldüğünü söyledi:

“Anladım ki İYİ Parti, önemli bir kesim tarafından tehdit görülen, sadece iktidar değil muhalefetin bir bölümü tarafından da tehlike görülen bir partidir.”

Akşener, bu mesajlarıyla ittifak içinde değil tek başına yol yürüyeceğini net bir şekilde açıkladı.

Aslında “tek başına yol yürüme” tartışması İYİ Parti içerisinde yeni bir tartışma değil.

Yusuf Halaçoğlu, Akşener’in konuşmasını 10Haber’e değerlendirdi.

6 Ağustos 2018’de İYİ Parti kurucuları Yusuf Halaçoğlu, Nevzat Bor ve Özcan Yeniçeri İYİ Parti’den istifa etmişti. Yusuf Halaçoğlu o gün istifa ederken partisine şu eleştiriyi yapmıştı:

“Hiç gereği yokken ittifaka girildi. Parti ittifak öncesinde zaten yüzde 21’in üzerindeydi. İttifakta CHP’nin yer alması AKP’den gelecek oyları engelledi. CHP seçmeninden gelecek oylar da CHP’ye döndü. Dolayısıyla partimiz 24 Haziran seçimlerinde kimsenin ummadığı bir sonuç elde etti. ‘Cumhurbaşkanı olacağım’ diye yola çıkan ve gerçekten de ciddi bir rüzgar alan Genel Başkan ancak yüzde 7,26 oy aldı, parti de yüzde 9,96 oy alarak yüzde 10 barajının altında kaldı. Yani partimiz kaybetti.”

Görünen o ki, Akşener 2018’de istifa eden Halaçoğlu’nun o günkü eleştirilerini haklı gördü.

Akşener’in geldiği noktayı Yusuf Halaçoğlu’na sorduk, açıklaması şöyle:

“Geçti Bor’un pazarı… Kaç yıl sonra akılları başlarına geldi. Kurultayı izlemedim, açıkçası ilgi duymadım. Yıllar sonra itiraf etmesinin bir anlamı yok. Söz konusu hatalar işlenmeyecekti. Yıllar sonra bir arpa boyu yol gidememişsin. Arkadaşlarının hepsi uzaklaşmış, artık onların söylediklerine dönüş yapmak güven vermez. Siyaset böyle bir şey değil, güveni kazanamazsın.”

İYİ Parti lideri Meral Akşener kurultayda mesaj dolu 55 dakikalık konuşma yaptı. İsim vermeden 6 farklı noktada göndermelerde bulundu.

6 göndermeden biri Ağıralioğlu’na

Akşener’in ilk göndermesi, “diyet” diyerek CHP’ye olmuştu. İkinci göndermesi ise “akçeli işler” açıklamalarına ve kendisine yönelik hakaretlere oldu.

“Bana iki şey bu ülkede söylenemedi, kendi arkadaşlarım söyledi. Affetmeyeceğim. Hesaplaşacağım” diyen Akşener şöyle devam etti:

“Biz bugünlere koltuk sahibi olmak için gelmedik. Zengin olmak için de gelmedik. Bunu hayal edenler kapı dışarı. Biz bugünlere kendi ikballerimiz için de gelmedik.”

İYİ Parti’de “akçeli işler” tartışması milletvekili listelerinin konuşulduğu ve açıklandığı Nisan ahyı döneminde yaşanmıştı.

9 Nisan 2023’te açıklama yapan İYİ Parti Şanlıurfa İl Başkanı Fedai Çakmaklı, “Partimizi hiç paraya sattılar” diyerek vekil listesinde olmamasına tepki göstermiş ve istifa etmişti.

İYİ Parti’deki listelere ilk tepki gösteren eski İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray’dı. Çıray aday listesini eleştirerek adaylıktan çekildiğini duyurdu. 6 Haziran 2023’te de Çıray istifasını açıkladı.

Akşener’in üçüncü göndermesi ise partiden istifa eden bir başka isim Yavuz Ağıralioğlu’na oldu.

Ağıralioğlu, İYİ Parti’den istifa ederken 28 Mart 2023’te şu cüöleyi kurmuştu: “İYİ Parti ve CHP, HDP’nin desteği ile İstanbul ve Ankara’da seçimleri kazandı.”

Ağıralioğlu’nun sözlerine sert çıkan Akşener şöyle yanıt verdi:

“İki parti yerel seçimlere birlikte gittik ve başarı çıktı. Beni en çok etkileyen, en çok üzen ne oldu biliyor musunuz? ‘İstanbul’un seçimini biz değil HDP kazandırdı…”

Aytun Çıray İYİ Parti'den istifa etti: Operasyon başlatıldıAytun Çıray İYİ Parti’den istifa etti: Operasyon başlatıldı

Akşener’in önüne koyduğu hedef bu mu: ‘Medyamız yok’

Akşener’in dördüncü göndermesinde “Sonuç arkadaş 17’de çıkmış. Madem kurucusunuz niçin siz bugüne kadar o üyenin kendisine ulaşmadınız? Bizimle ilgili ahlaksız görüşleri olan medyada partimizi yerle bir ettiniz. Siz kim Türk milliyetçiliği kim? Saygısızlar” diyerek listelerde yaşadığı tartışmalara yanıt verirken, beşinci göndermesinde ise ekranlarda “İYİ Parti çalışmadı” diyenlere yüklendi ve şöyle dedi:

“Önce Kılıçdaroğlu’nun üzerine yürüdüler. Tırnak içinde bahsettiğim kanaat önderleri, elitler… Sonra baktılar ipin ucu kaçtı dengelemek lazım, birden bire olağan şüpheli Akşener ve İYİ Parti gündeme geldi. Biz çalışmamışız onun için seçim kaybedilmiş.”

Akşener’in kritik konularından biri ise “medya” oldu. Önüne koyduğu bir hedef gibi “medya” konusundan bahseden Akşener şunları söyledi:

“Bizim medyamız yoktur, muhalif medya da bizim değildir. Muhalif medyanın mensupları da bizim değildir. Bize hakaret edilmenin, bize yanlış yapmanın hiçbir yaptırımı yoktur.”

Kurultaya gelenek olarak diğer partiler davet edilir, ancak Akşener bu kurultayda partilere davet göndermedi. Bu tavır da partisine “içe dönük özeleştiri kurultayı” mesajıydı.

Oktay Vural İYİ Parti GİK listesinde

Son olarak, İYİ Parti’de merak edilen 50 kişilik Genel İdare Kurulu listesi ile bitirelim.

Yeni Genel İdare Kurulu’nda Uğur Poyraz, Ümit Dikbayır, Kürşad Zorlu, Bahadır Erdem, ve Ayyüce Türkeş gibi isimler yer aldı. Öte yandan partiye katılan eski Bakan ve MHP’nin eski ağır toplarından Oktay Vural da GİK listesinde kendine yer buldu.

İYİ Parti’de merak edilen 50 kişilik Genel İdare Kurulu listesi…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.