Altılı Masa’nın ortakları Akşener’in konuşmasını değerlendirdi: ‘Bizim açımızdan yeni bir şey yok’

İyi Parti lideri Akşener, Afyon Kocatepe’de yaptığı konuşmada Altılı Masa’ya yönelik sert eleştirilerde bulundu. Gelecek Partili Temurci ve Deva Partili Şahin, Akşener’in sözlerini 10Haber’e değerlendirdi. Temurci, ‘Biz de kazanacak aday vurgusu yaptık’ derken, Şahin ‘Yeni bir şey yok’ dedi.

Siyaset 28 Ağustos 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Millet İttifakı’nın seçim yenilgisinin nedenleri ve partisinin ittifak, seçim işbirliği gibi konularda izleyeceği stratejiye dair düşüncelerini, Büyük Taarruz’un 101. yıldönümünde Afyon Kocatepe’de düzenlediği mitingde açıkladı.

Seçim yenilgisi nedeniyle ittifak ortaklarına sert eleştiriler yönelten Akşener, “yenilgiye engel olamadıklarını” belirterek, milletten defalarca özür diledi.

Akşener, Altılı Masa’daki ortaklarına karşı “Asıl sorunun kendi saflarımızda olduğunu göremedim”, “Ben sustum, yüzde 60 ile kazanırız diyenler susmadı. Bilimsel verileri masaya koyan ben sustum, onları yırtıp atanlar susmadı. TV’lere çıkıp yüzsüz yüzsüz bize yüklemeye kalkıştılar” gibi sert ifadeler kullandı.

 

İttifak sistemini eleştiren ve önümüzdeki yerel seçimlere kendi kadrolarıyla gireceklerini belirten Akşener, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP ve CHP liderlerine, “Gelin tüm siyasi partiler her birimiz ayrı ayrı seçimlere girelim” çağrısı yaptı ve “Biz varız!” dedi.

Akşener’in konuşmasını ve mesajlarını Altılı Masa’daki ortaklarından DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin ve Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili Selim Temurci’ye sorduk.

Şahin, yerel seçimlerde iş birliğine açık olduklarını ancak taleplerin adaylardan değil partilerden gelmesi gerektiğini söyledi.

Deva Partisi: ‘Bizim açımızdan yeni bir şey yok’

Deva Partisi Sözcüsü İdris Şahin, “Meral Hanımın açıklamalarında yeni bir şey yok. Benzer açıklamaları geçmişte de yaptı. Genel seçimler öncesi ittifak bir zorunluluk olduğu için yapıldı. O konuda her siyasi parti kendi duruşunu ifade ediyor. Devamında da diyor ki; Bazı yerlerde iş birliğine açığız. İYİ Parti bir önceki seçimdede bazı yerlerde CHP ile iş birliğine gitmişti. Meral Hanımın sözleri düne dair yeni sözler değil. Masada zaten ortak cumhurbaşkanı adayı belirlenmeden önce de benzer cümleleri Meral Hanım kuruyordu. Aday belirlendikten sonra da partisinin bir takım yetkilileri benzer şeyler söyledi. Meral Hanımın kendine has bir üslup ve tarzı var. Konuşmasında bir yadırgadığımız bir husus yok. Bizim açımızdan yeni bir şey yok” dedi.

‘İş birliği talebi belediye başkan adaylarından değil partilerden gelmeli’

Şahin devamında “Yerel seçimlerle ilgili de; Zaten yerel seçimlerde ittifak olmuyor, iş birliğine açık olduğunu da söylemiş. O da zamanı ve zemini yaklaştıkça belirgenleşir. Bizim açımızdan da seçim takvimi netleştikten sonra en büyük motivasyonumuz bütün yerlerde kendi adaylarımızı çıkarmak. Olası bir iş birliğine kapı kapatılmış değil. Siyasette gemici düğümü atılmaz diyoruz biz. Yetkili kurullarımıza gelecek iş birliği taleplerine göre değerlendirilir ama bu talepler partilerin tüzel kişiliklerinden gelmesi halinde değerlendirilir. Onun dışında belediye başkan adaylarının talepleri karar vermemize imkan tanımaz” ifadelerini kullandı.

Gelecek Partili Temurci, Altılı Masa’nın yeniden bir ittifak yapmasının zor olduğunu söyledi.

Gelecek Partisi: Bizim de kazanacak aday vurgumuz olmuştu

Gelecek Partili Selim Temurci, “Meral Hanım kendi partisinin görüşlerini toplumla paylaşmış oldu. Yerel seçimle ilgili de düşünlerini ifade etti. Elbette Altılı Masa’nın ortaya koymuş olduğu tavır önemliydi. Biz gördük ki vatandaşın tercihlerinde siyasi kimlikler öne çıkmış oldu. Meral Hanım’ın kazanacak aday vurgusu bizim de kaanatimiz oldu. Özellikle anketlerde önde görülen adaylarla ilgili. Sonuçta ortada kaybedilmiş bir seçim var. Bir hasar tespiti yapacağımız doğruları ve yanlışları konuşacağımız alan oluşturmak lazım. Muhalefetteki seçmenlere ‘Şurada hata yaptık, özür diliyoruz’ diyebilecek noktada olmamız lazım. Dolayısıyla Meral Akşener’in yaptığı açıklamalar çok kıymetli” değerlendirmesini yaptı.

‘Millet İttifakı arasında yeniden bir ittifak olmaz’

Yerel seçimde adayların önemli olduğunu belirten Temurci, “Meral Hanım da açık kapı bıraktı o konuyla ilgili. Siyasi partiler kendi siyasi kimliklerini koruyamadıkları zaman, sadık seçmen kitlesini oluşturamıyor. Bu 50+1 sistemi partileri ittifaka zorluyor ve partiler kendi kimliklerini, politikalarını vatandaşla paylaşma noktasında sıkıntı yaşıyor. Altılı Masa’nın bizce en önemli sorunlarından bir tanesi sağ seçmeni ikna edememesi. O kitlenin ikna edilmesi için Sayın Ahmet Davutoğlu bir takım projeler ortaya koydu ama gerçekleşmedi. Bizim ve Sayın Akşener’in kazanacak aday vurgusu vardı. Onu da başaramadık. Yerel seçimlerde belli iş birlikleri olabilir ama Millet İttifakı’nın eski bileşenleri arasında yeniden bir ittifak olabileceği kanaati bende de yok. Çünkü her parti kendi yolunu çizecek” dedi.

‘Artık onlar CHP’nin belediye başkanları’

Öte yandan; Akşener’in sözleri hakkında İYİ Parti cephesinden kritik bir değerlendirme daha geldi. Halk TV’de yayımlanan Sinem Fıstıkoğlu’nun sunduğu ‘Sansürüz’ programına konuk olan İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale önemli açıklamalarda bulundu.

Özlale şunları söyledi:

“Biz bu iki büyükşehir belediye başkanına cumhurbaşkanlığı önerdik. Bunu kapalı kapılar ardında değil. Herkesin gözü önünde sunduk. Anketlerde önde çıkıyorlardı. Ancak biz bu teklifi her götürdüğümüzde aldığım cevap biz CHP’nin belediye başkanlarıyız ve genel başkanımız ne derse o olurdu. Bunun için Ekrem Bey ve Mansur Bey artık CHP’nin belediye başkanlarıdır. Artık bizim cumhurbaşkanı adayımız değildir.

İkinci konu da eğer ki biz belediye başkanlığı veya milletvekili pazarlığına düşseydik eğer yerimiz Millet İttifakı olmazdı. Bu zaman Cumhur İttifakı ile masaya oturmayan tek parti İYİ Parti’dir. Biz bundan sonra yapacağımız pazarlığı büyükşehir belediyeleri sayısı üzerinden yapmayacağız. Kılıçdaroğlu’nun diğer küçük dört tane partiyle hangi pazarlıkları yaptığı bizi gerçekten ilgilendirmiyor.”

Muhalefette seçim startı şiddetli geçimsizlikle verildi: Akşener bayrak açtı, Özdağ suçladıMuhalefette seçim startı şiddetli geçimsizlikle verildi: Akşener bayrak açtı, Özdağ suçladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.