Trump’ın gizli belgeler hakkında konuştuğu ses kaydı basına sızdı

ABD'nin eski Başkanı Trump'ın 2021 yılında görevde olmadığı için gizliliğini kaldıramayacağını kabul ettiği 'gizli belge'ler hakkında konuştuğu ses kaydı, daha önce ortaya çıkan ses kayıtlarında bahsettiği şeyin 'haber kupürü' olduğu yönündeki iddiasıyla çelişti.

Dünya 28 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Trump'ın malikanesinden 64 kutu gizli belge çıkarılmıştı. Fotoğraf: Shutterstock

ABD’nin eski Başkanı Donald Trump, görevden ayrıldıktan sonra gizli belgeleri evinde tutmaya devam ederek ulusal güvenlik bilgilerini riske attığı ve hükümetin belgeleri geri alma çabalarını engellediği gerekçesiyle mahkemede yargılanıyor.

Trump’ın Mar-a-Lago’daki malikanesinde bulunan gizli belgeler. Fotoğraf: ABD Adalet Bakanlığı

Trump ve özel asistanı Walt Nauta hakkında hazırlanan 49 sayfalık iddianameye göre, savcılar Trump’ın Mayıs 2022’de kendisine gönderilen ve elindeki belgeleri iade etmesini gerektiren mahkeme celbini kasıtlı olarak görmezden geldiği ve soruşturmacıları engellemek için Nauta’nın 64 kutu belgeyi nasıl sakladığıyla ilgili ayrıntılar yer alıyor.

Belgelerin Mar-a-Lago’daki birçok çalışanın erişebileceği depoda saklandığı iddia ediliyor. İddianamede ayrıca Trump’ın golf kulübündeki bir yazara, ABD’nin gizli savaş planlarını gösterirken kayda alındığı belirtiliyor. Buna göre Trump, bu materyalleri ‘son derece gizli’ ve ‘gizli’ olarak tanımlarken, gizliliklerinin kaldırılmadığını da itiraf etti.

Geçen hafta Fox News sunucusu Bret Baier’e konuşan Trump, golf kulübünde kaydedilen görüşmede gizli belgeleri göstermediğinde ısrar etti. Herhangi bir ‘gizli’ belgeden bahsetmediğini vurgulayan Trump, bahsettiği şeyin ‘gazetelerden, dergilerden ve makalelerden’ olduğunu iddia etti. Ne var ki ilk olarak CNN tarafından ortaya çıkarılan ses kayıtları, Trump’ın söylediklerinin doğru olmadığını gösteriyor.

Bu ses kaydında Trump’ın aralarında yazar, yayıncı ve iki personelin de bulunduğu bir grupla yaptığı konuşma duyuluyor. Konuşmada Trump, Milley ve Savunma Bakanlığı tarafından İran’a karşı hazırlanan ‘gizli’ bir planı tartışıyor. Trump’ın kendi ağzından çıkan ifadelere göre, gösterdiği belgeler ‘İran’a karşı bir saldırı planı’yla ilgiliydi.

Trump elinde tuttuğu belgelerin gizli olduğunun altını çizerek, “Bu inanılmaz değil mi? Ordu hazırlayıp bana verdi. Zamanında başkanken bu belgelerin gizliliğini kaldırabilirdim ama artık yapamam” dedi.

Trump’ın sözcüsü Steven Cheung ise ses kaydında yer alan gizli belge konusuna değinmekten kaçınarak, “Bu ses kaydı Trump’ın yanlış bir şey yapmadığını bir kez daha kanıtlıyor” dedi ve medyayı ‘yemi yutmak’ ile suçladı.

Mahkeme Trump'a yaradı: Miami'deki duruşma sonrası kampanya bağışları artmışMahkeme Trump’a yaradı: Miami’deki duruşma sonrası kampanya bağışları artmış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.