Trump ilkleri yaşatmaya devam ediyor: Federal mahkemeye çıkacak

Eski erotik film yıldızına 'sus payı' verdiği gerekçesiyle mahkemelik olması daha çok taze olan eski ABD Başkanı Donald Trump'a bu sefer de malikanesinde bulunan gizli belgelerle ilgili iddianame hazırlandı. Trump, ABD tarihinde federal mahkemeye çıkacak ilk eski başkan olacak.

Dünya 10 Haziran 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Trump, federal mahkemede yargılanacak ilk eski ABD başkanı olacak. Fotoğraf: Shutterstock

ABD’nin eski Başkanı Donald Trump’ın devlete ait gizli belgeleri Florida’daki malikanesi Mar-a-Lago’da usulsüzce bulundurması üzerine iddianame hazırlandı. Dün detayları paylaşılan 49 sayfalık federal iddianameye göre, eski ABD Başkanı Donald Trump’a, Beyaz Saray’dan ayrıldıktan sonra yüzlerce belgeyi elinde tuttuğu gerekçesiyle 37 suçlama yöneltildi.

İddianamade Trump’ın 2021 yılında iki kez ulusal güvenlik bilgilerini ifşa ettiği ve Adalet Bakanlığı tarafından mahkeme celbi gönderildiği için saklayamayacağını bildiği halde gizli belgeleri saklamaya çalıştığı belirtiliyor.

Eski başkanın ABD’nin nükleer programları, ABD ve müttefiklerinin olası askeri zafiyetleri ve bir saldırı durumunda ABD’nin misilleme planlarına ilişkin belgeler de dahil olmak üzere çok gizli belgeleri sakladığı belirtiliyor.

Trump da perşembe günü kendi sosyal medya sitesi Truth Social’dan yaptığı açıklamada, Adalet Bakanlığı’na bağlı savcıların kendisine gizli belgelerle ilgili suçlama yönelttiğini duyurdu. Trump’ın önümüzdeki hafta salı günü Miami’de mahkemeye çıkması bekleniyor. Trump, sosyal medya platformundan, “BEN MASUM BİR ADAMIM” diye yazarak suçlamaları reddetti. 

Daha önce ABD’de hiçbir eski başkan ya da büyük bir siyasi partinin başkan adayı federal bir suçla yargılanmamıştı. Öte yandan davada hüküm giyse bile aday olmasının önünde hiçbir engel olmayacak. Suçlanan bir adayın oy kazanması daha zor olsa da aday olması ya da seçilmesi yasak değil. Bununla birlikte Trump yargı süreci devam devam ederken başkanlık seçimini kazanırsa hakkında açılan davayı kaldırma ihtimali olabilir.

Ulusal Arşiv ve Kayıt İdaresi yetkilileri, Ocak 2021’de görev süresi sona eren Trump’ın başkanlığı dönemine ait önemli belgelerin eksik olduğunu fark edince eski başkanın temsilcileriyle temasa geçti. Beyaz Saray belgeleri ABD hükümetine ait olduğu sayılıyor ve Başkanlık Kayıtları Yasası uyarınca da korunması gerekiyor. Temsilcilerden biri, belgelerin Trump’ın Mar-a-Lago’daki malikanesinde bulunduğunu söyledi. Trump’ın malikanesinden Ocak 2022’de 15 kutu belge bulundu. Bu kutuların içinde ‘çok sayıda’ gizli belge olduğu belirtildi.

FBI ve Adalet Bakanlığı Mayıs 2022’de Trump’ın elinde kalan gizli belgeler için mahkeme celbi çıkardı ve bundan haftalar sonra FBI, Trump’ın malikanesine baskın düzenleyerek yaklaşık üç düzine belge buldu. Daha sonra federal yetkililer Ağustos 2022’de arama izniyle Mar-a-Lago’ya dönerek 100’ü gizli olmak üzere 11 bin belgenin bulunduğu 33’ten fazla kutu ve konteynere el koydu. Böylelikle Trump’ın yetkililere bütün belgeleri teslim etmediği ortaya çıktı.

Aslında mevcut Başkan Joe Biden’ın düşünce kuruluşunda, eski Başkan Yardımcısı Mike Pence’in ise evinde gizli belgeler bulunmuştu ancak onlar Trump’tan farklı olarak yetkilileri konu hakkında bilgilendirmiş ve belgeleri hızlı bir şekilde teslim etmişti. Federal yetkililerin başka belgeler araması için de yetki vermişlerdi. Dolayısıyla onların Trump gibi belgeleri gizlemeye çalıştığına dair herhangi bir kanıt yok.

Tecavüzden dava açmıştı: Jean Carroll, Trump'ın yeğeni ile aşk romanı yazdıTecavüzden dava açmıştı: Jean Carroll, Trump’ın yeğeni ile aşk romanı yazdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.