Kritik NATO zirvesi öncesi İsveç’te yine Kur’an-ı Kerim yakıldı: Putin de tepki gösterdi

Stockholm'de, Irak asıllı Salwan Momika, polis koruması altında Kur'an-ı Kerim yaktı. Eylem, İsveç'in NATO üyeliği için yapılacak zirve öncesi gerçekleşirken, Türkiye'den gelen yoğun tepkilere Rusya Lideri Vladimir Putin de katıldı: Bizim ülkemizde bu hem anayasal hem ceza kanununa göre suçtur.

Dünya 29 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
İsveç'te Yüksek Mahkeme, Kur'an-ı Kerim yakma yasağını 12 Haziran'da aldığı kararla kaldırmıştı.

İsveç’in başkenti Stockholm’de, bir kez daha polis koruması altında Kur’an-ı Kerim yakıldı. Stockholm Camisi önünde gerçekleştirilen eyleme Irak asıllı Salwan Momika isimli kişi imza attı.

Kurban Bayramı’nda yapılan eylem sırasında, kutsal kitabı yere atıp üzerine basarak İslam’a hakaret içeren sözler sarf eden Momika tüm bunları polis koruması altında gerçekleştirdi. 

Yaşananlara tepki gösteren Stockholm Camisi Derneği Başkanı Mahmut Khalfi, provokasyonun Müslümanları derinden üzdüğünü söyledi: “Müslüman üyelerimiz bizi arayarak çok incindiklerini, endişe duyduklarını ve kutsal değerlerine hakaret nedeniyle kendilerini güvende hissetmediklerini söylüyor.”

İsveç Farklı Renkler (Nyans) Partisi Genel Başkanı Mikail Yüksel de provokasyonu kınarken, “İsveç hükümeti okullarda başörtüsü yasağı üzerinde çalışırken, Kurban Bayramı’nda Kur’an-ı Kerim yakılması Müslümanları derinden yaralamıştır. İsveç’teki Müslüman toplum, Kur’an-ı Kerim yakılmasının önlenmesi ve İslamofobi ile mücadelede Türkiye’den destek bekliyorlar” ifadelerini kullandı.

Kritik toplantı 6 Temmuz’da

Bu eylem İsveç’in NATO üyeliği hakkında Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın dışişleri bakanlarının da katılacağı üst düzey toplantının arifesinde gerçekleşti. 

6 Temmuz’da Brüksel’de yapılacak zirveye dair NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuştum. Ayrıca Finlandiya ve İsveç hükümetleri ile yakın temas halindeyim. Zirve öncesinde Brüksel’de üst düzey bir toplantı yapılması konusunda anlaşmaya vardık. Bu toplantıda dışişleri bakanları, istihbarat birimlerinin başkanları ve ulusal güvenlik danışmanları bulunacak. Amaç, İsveç’in NATO’ya katılımının tamamlanması konusunda ilerleme sağlamak” ifadesini kullanmıştı.

Türkiye, Finlandiya, İsveç arasında oluşturulan üçlü mutabakat uyarınca tesis edilen Daimi Ortak Mekanizma’nın dördüncü toplantısı, 14 Haziran’da, Ankara’da yapılmıştı. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç’ın ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen toplantıya, NATO heyeti başkanı olarak NATO Genel Sekreter Kabine Şefi Stian Jenssen, İsveç heyeti başkanı olarak İsveç Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Büyükelçi Jan Knutsson ve Finlandiya heyeti başkanı olarak da Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Daimi Devlet Sekreteri Jukka Salovaara katılmıştı.

Dışişleri Bakanı Fidan’dan tepki: ‘Aşağılık eylemi lanetliyorum!’

Stockholm’deki eyleme Türkiye’den de tepki geldi. İlk tepkiyi gösteren Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kurban Bayramı’nın ilk günüde gerçekleşen eylem için, “Mübarek Kurban Bayramı’nın ilk gününde Kutsal Kitabımız Kur’an-ı Kerim’e yönelik İsveç’te yapılan aşağılık eylemi lanetliyorum! İslam karşıtı bu eylemlere ifade özgürlüğü bahanesiyle izin verilmesi kabul edilemez. Bu tarz menfur eylemlere göz yummak suça ortak olmaktır” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İsveç’te bayramın ilk günü kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’e karşı yapılan aşağılık eylemi lanetliyorum. Nefret suçlarını ifade özgürlüğü kisvesi altında savunmak, bu suçlara muhatap olanların hakkını çiğnemek ve gerçek anlamda ifade özgürlüğüne de darbe vurmaktır. Kutsal Kitabımız bu alçak eylemlerden dolayı değerinden en küçük bir şey kaybetmez. Kaybedecek olanlar bu provokasyonları yapanlar ve bunlara seyirci kalanlardır” dedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da sosyal medya üzerinden yaptığı tepki açıklamasında, “NATO’da müttefikimiz olmak isteyenler, İslam karşıtı ve yabancı düşmanı teröristlerin yıkıcı davranışlarına müsamaha gösteremez ve izin veremez” dedi. Altun, “İsveç makamları süratle harekete geçmeli ve terörün her türlü tezahürüne karşı net bir tavır sergilemelidir. İfade ve konuşma özgürlüğü bahanesinin arkasına saklanamazlar. Bu husustaki umutlarımız azalsa da Avrupalı yetkililerin İslam karşıtlığı tehdidi konusunda aklıselimle hareket etmelerini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Putin de tepki gösterdi

Putin’e Dağıstan’da Kur’an-ı Kerim hediye edildi.

Stockholm’deki eyleme Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de tepki gösterdi. Dağıstan Özerk Cumhuriyeti’nin Derbent şehrine ziyarette bulunduğu sırada Derbent’in tarihi camisini ziyaret eden Putin’e Kur’an-ı Kerim hediye edilirken, o da konuyu İsveç’e getirdi. Putin, Kur’an’ın kutsallığını belirterek, “Kur’an-ı Kerim, Müslümanlar için kutsaldır ve diğerleri için de kutsal olmalıdır. Biz başka ülkelerde farklı şekilde davranıldığını biliyoruz. İnsanların dini duygularına saygı göstermiyorlar ve bunun da suç olmadığını söylüyorlar. Bizim ülkemizde ise bu, hem anayasaya göre hem de ceza kanununa göre suçtur. Biz her zaman bu kurallara bağlı kalacağız” dedi.

Şubattan beri devam eden süreç

Dünkü eylem birkaç aylık hukuki mücadele sonunda gerçekleşmişti. İsveç’te şubat ayında Irak asıllı Salwan Momika, Irak’ın Stockholm Büyükelçiliği’nin önünde ve Afrika kökenli Chris Makoundout, Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği’nin önünde Kur’an-ı Kerim yakmak istemiş, polis güvenlik gerekçesiyle bu provokasyonlara izin vermemişti. Momika ve Makoundout, polisin kararını mahkemeye taşımış, İsveç İdare Mahkemesi ise ‘güvenlik riski endişelerinin’ gösteri yapma hakkını sınırlamak için yeterli olmadığını savunarak, polisin kararını 4 Nisan’da iptal etmişti.

Bunun üzerine Stockholm polisi kararı Yüksek Mahkemeye taşımıştı. Yüksek Mahkeme, İdare Mahkemesinin bu kararını onaylayarak polisin ‘Kur’an-ı Kerim yakma yasağını’ 12 Haziran’da kaldırmıştı.

İsveç'ten dörtlü zirve öncesi ikircikli hamleler: PKK'lının iadesine de Kuran yakmaya da onayİsveç’ten dörtlü zirve öncesi ikircikli hamleler: PKK’lının iadesine de Kuran yakmaya da onay

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.