Fransa’da protestolar büyüdü: Paris’in bazı bölgelerinde gece sokağa çıkma yasağı

17 yaşındaki Nahel M'nin trafik polisinin dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle öldürülmesiyle başlayan protesto dalgası Fransa'ya yayılıyor. Polis memurunun tutuklu yargılanmasına karar verilmesi de ortalığı sakinleştirmedi. Paris'te çatışmalarda en az 170 polis yaralandı, 180 kişi gözaltına alındı.

Dünya 30 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Fransa'da, 27 Haziran'da, Nael M. isimli 17 yaşındaki sürücünün, polisin açtığı ateş sonucu ölmesinin ardından farklı kentlerde güvenlik güçleri ve göstericiler arasında çıkan olaylarda 180 kişi gözaltına alındı. Fransız polisinin açtığı ateş nedeniyle genç sürücü Nael'in salı günü ölmesine tepki gösterenler, iki gündür sokaklarda eylemlerini sürdürüyor. Ülkede başlayan olaylara müdahale etmek için 40 bin güvenlik görevlisi görevlendirilirken, başkent Paris'te bir araya gelen göstericiler eylemlerini sürdürdü. Protestolar sırasında göstericiler ve polis arasında çatışma yaşandı.

Paris’te, 27 Haziran’da trafik polisinin dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle 17 yaşındaki Nahel M’nin öldürülmesi ülkeyi ayağa kaldırdı. Salı günü başlayan protestolar ülke geneline yayılırken, 40 bin polisin görevlendirildiği ülkede, olağanüstü hal ilanını gerektirecek bir durum olmadığı açıklandı. 

Buna rağmen, Paris’in bazı bölgelerinde gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yasak kapsamındaki Clamart’ta, 3 Temmuz’a kadar her akşam saat 9’dan, sabah 6’ya kadar sokağa çıkmak yasak. Paris’te tramvay ve otobüs seferleri de dün gece 9’dan itibaren iptal edildi.

Paris’teki gösteriler önceki gün zirveye çıkmış, çatışmalarda en az 170 polis yaralanmış, 180 kişi de gözaltına alınmıştı. Başka kentlere de yayılan gösteriler nedeniyle Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, kabinesini olağanüstü topladı ve devlet kurumlarını hedef alan şiddet olaylarının meşru görülmeyeceğini belirtti.

En yoğun çatışma Nahel M’nin öldürüldüğü Nanterre olmuştu. Nahel’i öldüren polis memuru cinayetle yargılanırken, memurun tutuklandığı açıklandı. Yargılama tutuklu devam edecek.

Cumhurbaşkanı Macron yaşananları şöyle yorumladı: “Nahel iki gün önce öldürüldü ve bu bazı duyguları büyük oranda tetikledi. Genç bir adamın ölümüne eşlik eden bu duyguların sağduyu ve sükunetle karşılanması gerekir. Hükümet de bu çağrıda bulunuyor.”

Hükümet sözcüsü Olivier Veran ise, yaşananların adalet getirmek ya da yaraları sarma gibi bir niyet taşımadığını, cumhuriyete saldırı olduğunu söyleyip tepki göstermişti. Veran, “Bu genç adamı öldüren devletimiz, cumhuriyetimiz değil, gözaltında olan devletimiz değil, yaşananların sorumlusu da polis değil. Bir kişi yaşananlardan ötürü gerekli görülürse adalet önünde hesap verecek ve cumhuriyetimiz bunu garanti altına alıyor. Eğer bu kişi suçlu bulunursa da cezasını çekecek” dedi.

Nahel M’yi öldüren polis, olay sırasında hayatının tehlikede olduğunu düşünerek ateş açtığını öne sürmüştü. öldürmekle suçlanan polis memuru hayatının tehlikede olduğunu düşündüğünü ve savunma amaçlı olarak ateş açtığını ileri sürmüştü.

BBC’nin haberine göre, önceki günün protestoları şöyle gerçekleşti:

 

Nanterre’de polise molotof kokteyli atıldı, bir elektrik tesisi yakıldı.

Paris’te birçok karakola molotof kokteyli atıldı.

Fransa’nın kuzeyindeki Lille kentinde de göstericiler polisle çatıştı.

Şehrin banliyölerinden Mons-en-Barœul’de Belediye Meclisi binası tahrip edildi.

Ülkenin batısındaki Rennes şehrinde ise ellerindeki meşalelerle Nahel M. için anma töreni düzenleyen 300 kadar kişi polis tarafından zorla dağıtıldı.

Fransız polis 17 yaşındaki Naël'i öldürdü, Nanterre alev alev yandıFransız polis 17 yaşındaki Naël’i öldürdü, Nanterre alev alev yandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.