Fransız bakan ‘evsizler’ tartışmasına isyan etti: Olimpiyat’ı günah keçisi yapmayın

Fransa Spor Bakanı, Paris'te düzenlenecek 2024 Olimpiyat Oyunları'nın insanların toplumsal sorunlara karşı duydukları öfke ve hayal kırıklıklarının günah keçisi haline getirilmemesi konusunda uyardı.

Dünya 2 Haziran 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Gelecek yıl yapılması planlanan Olimpiyatlar Fransa'da düzenlenecek. Fotoğraf: Shutterstock

Fransa’daki evsiz ve sığınmacılara yuva olan ekonomik oteller, hem eylül ayındaki Rugby Dünya Kupası hem de gelecek yıl temmuz ayında düzenlenecek Olimpiyatlar’da odalarını daha yüksek bir fiyata kiralamayı planlıyor. Bu süreçte acil barınma amacıyla kullanılan yatakların 5 bin kadarının kaybedilmesi bekleniyor.

Soruna çözüm olarak çoğu göçmen olan Parisli evsizleri geçici olarak barındırmak üzere Fransa’nın dört bir yanında masrafları devlet tarafından karşılanacak yeni tesisler kurulması planlanıyor. Ancak bu çözüm de taşradaki yönetimleri endişelendirmeye başladı.

Brittany’nin kuzeybatısındaki Bruz’un Belediye Başkanı Philippe Salmon, 18 bin kişinin yaşadığı kasabasına evsizler için merkez kurulması planına karşı olduğunu dile getirdi. Salmon, Fransız medyasına verdiği demeçte, “Belediyemize yakışmadığını düşündüğümüz koşullar altında böyle bir merkezin kurulmasından yana değiliz” diye belirtti.

Fransa Spor Bakanı Amélie Oudéa-Castéra da ülkede devam eden tartışmalar üzerine açıklamalarda bulundu. Bakan çarşamba günü France 2 kanalına konuşarak, “Olimpiyatları tüm hayal kırıklıklarımızın günah keçisi haline getirmemeliyiz. Gerçekleri çarpıtmamak önemli. Acil barınma konusunda büyük sorunlarımız var ama bunun suçlusu Olimpiyatlar değil” dedi.

Evsizlerin Paris dışındaki bölgelere taşınmasına yönelik planların bu yılın nisan ayında başlatıldığını söyleyen bakan, bunun Olimpiyatlar ile bağlantılı olmadığının altını çizdi. Oudéa-Castéra, “Bugün yaklaşık 200 bin acil durum merkezimiz var. 2017’den bu yana rekora koşuyoruz ve Île-de-France’da çok güçlü bir yoğunlaşma olduğunu biliyoruz. Bununla başa çıkmalı ve daha iyi bir hizmet sunmalıyız. Toplumun tüm sorunları için Olimpiyatları suçlayamayız” ifadelerini dile getirdi.

Paris, 'Olimpiyat geliyor' diye evsizleri taşraya göndermek istiyor, taşra şehirleri evsizleri istemiyorParis, ‘Olimpiyat geliyor’ diye evsizleri taşraya göndermek istiyor, taşra şehirleri evsizleri istemiyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.