Gazze’deki Filistinlilerin zorunlu göçüne Avrupa’dan tepki: Bu soykırım planıdır

İsrail Maliye Bakanı Smotrich ve Kamu Güvenliği Bakanı Ben Gvir'in Filistinlilerin Gazze dışına zorunlu göçünü içeren ifadeleri Avrupa'dan tepki toplamaya devam ediyor. ABD ve Fransa'nın ardından AB ve İspanya da plana karşı çıktı.

Dünya 5 Ocak 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
İsrail ordusu, Filistinli sivilleri Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde yer alan bazı bölgelerden göç etmeye zorluyor. / Fotoğraf: AA

Gazze Şeridi’ni adeta yerle bir eden ve 22 binden fazla insanın ölümüne neden olan İsrail ordusunun işgali devam ediyor. Savaş binlerce binayı harabeye çevirip kentteki Filistinlilerin yerinden edilmesine neden olurken İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Kamu Güvenliği Bakanı Itamar Ben Gvir’in ‘Filistinlilerin Gazze dışına yerleştirilmesi gerektiğini’ belirten son açıklamalarına tepkiler sürüyor. ABD ve Fransa’nın ardından Avrupa Birliği (AB) ve İspanya da iki bakanın açıklamalarını kınadı.

İspanya Dışişleri Bakanlığı İsrailli iki bakanın açıklamalarını kınadı. Açıklamada “İspanya hükümeti İsrail kabine üyelerinin Gazze’de uluslararası hukuka aykırı olacak nüfus hareketlerini çağrıştıran son açıklamalarını reddediyor. İspanya uluslararası insancıl hukuka saygı gösterilmesinin ve sivil halkın korunmasının garanti altına alınmasının acil gerekliliğini yineliyor” dendi.

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise “İsrailli bakanlar Ben Gvir ve Smotrich’in Gazze’deki Filistinli nüfusuna, onların göçü için bir plan çağrısında bulunan kışkırtıcı ve sorumsuz açıklamalarını şiddetle kınıyorum” diye konuştu.

‘Gazze halkının zorla yerinden edilmesi soykırımdır’

Birleşmiş Milletler Özel Raportörü Balakrishnan Rajagopal ise İsrailli iki Bakanın açıklamalarını ve olası yerinden edilme eylemini ‘soykırım’ olarak nitelendirdi.

Rajagopal “Özellikle çocuk sayısının çokluğu göz önüne alındığında Gazze nüfusunun zorla yerinden edilmesi bir soykırım eylemidir. Kongolu veya diğer devlet yetkilileri herhangi bir nüfus transferini kabul etmeleri halinde soykırıma yardım ve yataklık etmekten suçlu olacak” dedi.

‘İsrail planlı ve organize edilmiş bir soykırım yapıyor’

Fransa’da Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisi milletvekili Thomas Portes İsrail’in Gazze’de “planlı ve organize edilmiş bir soykırım” yaptığını söyledi. Portes X hesabından yaptığı paylaşımda Gazzelilerin başka ülkelere göç ettirilmesi için çağrı yapan İsrailli bakanlara ilişkin haberi alıntılayarak “Bir halkın zorla yerinden ettirilmesi. İsrail planlı ve organize edilmiş bir soykırım yapıyor. Bir halkın ortadan kaldırılmasına gözlerini yuman ve destek verenler utansın” dedi. Ülkesinin saldırılara kayıtsız kaldığına vurgu yapan Fransız milletvekili kendi yönetiminden İsrail devleti ve aşırı sağcı İsrail hükümetine katı yaptırım uygulamasını istedi.

Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliye Mülteci Kampı’na yönelik bir saldırıdan sonra sivillerin toz içinde etrafta koştuğu anlara ait görüntüleri paylaşan Portes “İsrailli savaş suçluları soykırım savaşlarına devam ediyor” dedi. Fransız vekil Gazzeli sivillerin üzerine bombalar yağdığına dikkat çekerek “Bu bir katliam. Bu görüntüler tarihe iz bırakacak. İsrail’in koşulsuz destekçilerinin onayladığı şey bu” dedi.

Ne olmuştu?

İsrail’de aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin gönüllü olarak bölgeden göç etmelerine destek verdiklerini açıklamıştı.​​​​​​​ Açıklama çok geçmeden birçok kişi ve kuruluşun tepkisine neden olmuştu.  ABD ve Fransa da olası plana tepki vermişti.

ABD Dışişleri iki bakanın Filistinlilerin Gazze dışına yerleştirilmesiyle ilgili son açıklamalarını reddettiğini duyurmuştu:

“Bu tür açıklamalara derhal son verilmelidir. Gazze’nin Filistin toprağı olduğu ve Filistin toprağı olarak kalacağı, Hamas’ın artık geleceğinin kontrolünde olmadığı ve hiçbir terör grubunun İsrail’i tehdit edemeyeceği konusunda açık, tutarlı ve net olduk. İsraillilerin ve Filistinlilerin, çevremizdeki bölgenin ve dünyanın çıkarları doğrultusunda aradığımız gelecek budur.”

Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da şöyle denmişti:

“İsrail’i sorumsuz ve gerilimi körükleyen bu tür provokatif açıklamalardan kaçınmaya çağırıyoruz. Fransa, nüfusların zorla yer değiştirilmesini Cenevre Sözleşmeleri ve Roma Tüzüğü anlamında uluslararası hukukun ciddi bir ihlali teşkil ettiğini hatırlatır. Filistinlilerin kendi topraklarında nerede yaşamaları gerektiğine karar vermek İsrail hükümetine bağlı değil. Gazze Şeridi’nin ve sakinlerinin geleceği, İsrail’in yanında barış ve güvenlik içinde yaşayan birleşik bir Filistin devletindedir.”

ABD ve Fransa'dan İsrail'e kınama: Gazze Filistin toprağıdır ve öyle kalacakABD ve Fransa’dan İsrail’e kınama: Gazze Filistin toprağıdır ve öyle kalacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.