Fransa diken üstünde: Macron Almanya ziyaretini erteledi, olay anının ses kaydı ortaya çıktı

Fransa'da Nahel M'nin öldürülmesiyle başlayan protesto dalgası durulmuyor. Dün defnedilen 17 yaşındaki genç için başlayan adalet arayışı, sertleşen çatışmalarla devam ediyor. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Almanya ziyaretini ötelerken, Nahel M'nin vurulma anını anlatan yolcunun ses kaydı çıktı.

Dünya 2 Temmuz 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Paris’in Nanterre banliyösünde, dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle öldürülen Nahel M’nin ardından başlayan protestolar Fransa sınırlarını aşıp Belçika’ya da sıçradıktan sonra ülkedeki endişe arttı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, uzun süre önce planlanan ve bugün başlayacak iki günlük Almanya ziyaretini, şiddetli gösteriler nedeniyle iptal etti. Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier’in ofisinden yapılan açıklamaya göre Macron, ülkedeki protestolara dair bilgilendirme yaptıktan sonra geziyi erteleme talebini belirtti. Erteleme kararı Elysée Sarayı tarafından da doğrulandı. Steinmeier’in ofisinden yapılan açıklamaya göre bu, bir Fransız Cumhurbaşkanı’nın 23 yıldır Almanya’ya yaptığı ilk devlet ziyareti olacaktı.

Fransa’da dün, Nanterre’de Nahel M, cenaze töreninin ardından defnedildi. Yerel mezarlıktaki definden sonra 17 yaşındaki genç için toplanan kalabalıktan ‘Allahu ekber’ ve ‘Nahel için adalet’ sesleri yükseldi.

Cuma gecesi protestolar yoğunlaşırken ülke genelinde 230’dan fazla bina hasar gördü, 1300 araç yakıldı. Protestoların başlangıcından itibaren 200’den fazla polis yaralanırken, halihazırda devam eden protestolar Cumhurbaşkanı Macron’un görevi süresince karşı karşıya kaldığı Sarı Yelekliler protestolarından beri en büyük kriz.

Yoğunluğu artarak süren protestolarda perşembe gecesi 875 kişi gözaltına alınırken, cuma gecesi bu sayı 1311 olarak gerçekleşti. 45.000 polis ve bir dizi zırhlı aracın konuşlandırıldığı ülkede, İçişleri Bakanı Gérald Darmanin’in yerel saatle 21:00’den itibaren ülke çapında otobüs ve tramvayların durdurulmasını tavsiye etmesiyle toplu taşıma bazı yerlerde erken kapatıldı ve sokağa çıkma yasakları uygulanmaya başladı.

Olay anını anlatan yolcunun ses kaydı

Polisin Nahel M’yi öldürdüğü sırada araçta olan kişi olay anını anlattı. Anadolu Ajansı’nın haberine göre sosyal medya platformlarında paylaşılan ses kaydında söz konusu yolcu, “Bunu gerçeği ortaya çıkarmak için yapmak istedim, çünkü sosyal medya ağlarında arkadaşım Nahel’in ölümü hakkında çok fazla yanlış şey dönüyor. Size olayı A’dan Z’ye anlatacağım” dedi.

27 Haziran’da sabah 08.00 sularında, 2 arkadaşıyla buluşarak ödünç aldıkları araçla Nanterre’de gezmeye çıktılarını belirten kişi otobüs yolunda ilerledikleri sırada motorları üzerindeki 2 polisin kendilerini takip ettiğini fark ettiğini kaydetti.

Yolcu, memurların sireni çalıştırdığını ve ardından Nahel’in aracı durduğunu anlattı. Burada polisin “Motoru durdur, yoksa seni vururum” dediği, başka bir polisin Nahel’in şakağına silah doğrultup, “Kıpırdama yoksa kafana bir kurşun sıkarım” dediğini belirten yolcu, polislerin silahın kabzasıyla Nahel’e vurduklarını, üçüncü kabze darbesi sonrası Nahel’in ayağının frenden çekildiği ve aracın hareket ettiğini söyledi.

Bunun ardından polisin ateş açmasıyla vurulan Nahel’in ayağı bu kez gaza değmiş ve araç hareket etmiş: “Can çekiştiğini gördüm, titredi. Sonra bariyere çarptık. Ben de korktuğum için araçtan inip, kaçtım.”

Polislerin kendisini de vuracağını düşünen tanık, “Polislerin gözlerimin önünde arkadaşıma yaptıkları karşısında şoke oldum” diyerek kaçışını anlatıyor. Fransız basını, söz konusu görgü tanığının yarın polise ifade vereceğini aktardı.

Fransa yangın yeri: Macron'a göre protestocular Nahel'in ölümünü istismar ediyorFransa yangın yeri: Macron’a göre protestocular Nahel’in ölümünü istismar ediyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.