Ukrayna, Kiev yakınlarında İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma İngiliz savaş uçakları buldu

Ukrayna'daki yetkililer, İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma sekiz İngiliz Hurricane savaş uçağının kalıntılarını keşfetti. İşte savaşın 494'üncü gününde yaşananlar...

Dünya 3 Temmuz 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Hurricane savaş uçaklarının bir kısmı Kiev yakınlarındaki ormana gömülmüş. Fotoğraf: Ukrayna Ulusal Havacılık Müzesi

Ukrayna’nın başkenti Kiev’in güneyindeki bir ormanda İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma patlamamış bir bombanın yanında sekiz adet İngiliz Hurricane savaş uçağı bulundu. Bu uçaklar Nazi Almanyası’nın 1941 yılındaki işgalinin ardından İngiltere tarafından Sovyetler Birliği’ne gönderilmişti.

Kazıya liderlik eden eski bir havayolu pilotu olan Oleks Shtan BBC’ye yaptığı açıklamada, “Ukrayna’da böyle bir uçak bulmak çok nadir görülebilecek bir şey. Havacılık tarihimiz için çok önemli çünkü daha önce bu bölgede ödünç verilmiş hiçbir uçak bulunmamıştı” dedi.

Ukrayna Ulusal Havacılık Müzesi, Hurricane’leri yeniden bir araya getirip sergilemeyi amaçlıyor. Müzenin araştırma müdürü Valerii Romanenko, “Hurricaneler İkinci Dünya Savaşı yıllarında İngiliz yardımının bir sembolü, tıpkı bugünlerde de yaptığı gibi. Birleşik Krallık şu anda ülkemizin en büyük askeri teçhizat tedarikçilerinden biri” dedi.

Sovyetler’in savaş sonrası uçakları kasıtlı olarak parçalayıp gömdüğü düşünülüyor

Britanya Savaşı sırasında tüm Alman uçaklarının yarısından fazlasını düşüren Hurricane’ler, 1941-1944 yılları arasında Sovyetler Birliği’nin savaştaki çabalarına yardımcı olmak amacıyla teslim edilen 3000 savaş uçağı destek paketinin bir parçasıydı.

“Hurricane güçlü, uçurması kolay bir makineydi” diyen Shtan sözlerine, “Bir silah aracı olarak dengeliydi ve deneyimsiz pilotlar için de uygundu. Güvenilir bir uçaktı” diyerek devam etti. Paslanan uçak kalıntıları, telsizler ve makineli tüfekler de dahil olmak üzere en değerli parçalarından arındırılmış ve ormanlık alana terk edilmişti.

Tarihçilere göre bu uçaklardan bazıları savaştan sonra Sovyetler tarafından ABD’ye geri ödeme yapmak zorunda kalmamak için kasıtlı olarak parçalanıp gömülmüştü. O dönem ödünç verme-kiralama anlaşması uyarınca Moskova’nın bağışlanan askeri teçhizattan sağlam kalanlar için ödeme yapması gerekiyordu.

Ukrayna'da baraj patlaması: Kafatasları ortaya çıktı, İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma olabilirUkrayna’da baraj patlaması: Kafatasları ortaya çıktı, İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma olabilirGünün kısa özeti

  • Uluslararası hukuk uzmanları, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Wagner’in Rus devleti tarafından ‘fonlandığını’ kabul etmesinin, Rus liderin uluslararası mahkemede savaş suçlarından yargılanmasını kolaylaştırabileceğini söyledi. Wagner’in sadece Mayıs 2023’e kadar devlet bütçesinden 86 milyar ruble aldığı bildirilmişti.
  • Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Zaporijya nükleer santralindeki ‘kritik tehlikenin’ devam ettiğini ve Rusya’nın tesiste bir patlama tetiklemeye ‘teknik olarak hazır’ olduğu konusunda uyardı. Zelenski verdiği bilgilerin kaynağı olarak Ukrayna istihbaratını gösterdi ve uluslararası topluluğun Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan tesisin durumuna dikkat etmesi çağrısında bulundu.
  • İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Avrupa Parlamentosu’nda dönem başkanlığını üstlenmesinin ardından Kiev’e yaptığı ziyarette, AB’nin Ukrayna’ya yardımlarının ‘sarsılmaz’ olduğu sözünü verdi. Sanchez, ziyaretinin Ukrayna’nın AB’ye katılma çabasına yönelik ‘açık ve net siyasi kararlığının işareti olduğunu’ söyledi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.