Protestolarla boğuşan Fransa Türkiye’den mevsimlik tarım işçisi alacak
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, otoriterleşme sinyali veren bir çıkışla sosyal medya ağlarına yönelik yasaklara yoğunlaşmaları gerektiğini belirtip müdahale düşüncesini açıklad: 'İşler çığırından çıktığında, sosyal medya ağlarına erişimi düzenleyebilecek veya kesebilecek konumda olmalıyız.'
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 17 yaşındaki Nahel’in polis tarafından öldürülmesiyle ülkesinde başlayan protesto dalgası devam ederken tepki çeken bir ‘otoriterleşme’ çıkışı yaptı.
Macron, gösterilerden bölgeleri etkilenen belediye başkanlarıyla Elysee Sarayı’nda bir araya gelirken, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, “Sosyal medya ağlarına yönelik yasaklara yoğunlaşmalıyız. İşler çığırından çıktığında, (sosyal medya ağlarına) erişimi düzenleyebilecek veya kesebilecek konumda olmalıyız” dedi.
Macron’un bu çıkışı tepkileri beraberinde getirdi. Boyun Eğmeyen Fransa partisinin Meclis Grup Başkanvekili Mathilde Panot, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, Macron’un açıklamalarına ilişkin haberi alıntılayarak, Fransız Cumhurbaşkanını Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’a benzetti.
Ok Kim Jung-Un. https://t.co/Y8Jzjp0DzJ
— Mathilde Panot (@MathildePanot) July 4, 2023
Fransız milletvekili Olivier Marleix de “Sosyal medya ağlarına erişimi kesmek? Çin, İran, Kuzey Kore gibi mi?” ifadesini kullanarak, Macron’un bu söylemleriyle dikkatleri başka yöne çekmek istediğini ileri sürdü.
Sosyal medyada, Macron’un açıklamasına yönelik tepkilerin bir kısmı şöyleydi:
“Macron bir yandan her şeye karar vermek istiyor ama hiçbir şeyden de sorumlu olmak istemiyor. Görevinin esasını çok iyi anladığını sanmıyorum.”
“Macron kontrolü tamamen kaybetti. Fransa, Rusya için kazdığı çukura düştü.”
“Çin’e biletimi alıyordum, ancak bizde diktatörlük varken neden gideyim.”
Fransa Senatosu’nda bu hafta dijital platformlardan yapılan paylaşımlara düzenleme getiren ve içerik kaldırılmasına olanak verecek yasa tasarısı görüşülüyor.
Uygunsuz içeriklerin paylaşıldığı sitelere giriş için yaş sınırı getirilmesi, kamuya açık dijital kaynaklarda aile içi şiddet mağdurlarıyla ilgili paylaşımlar ve bulut bilişim sektöründeki rekabete ilişkin düzenlemeler gibi bir dizi değişiklik öngören tasarı kapsamında, yetkili makamlar, çocuk istismarına dair paylaşımların 24 saat içinde kaldırılmasını talep edebilecek.
“Dijital hayatı güvence altına alma ve düzenleme” başlıklı tasarıya, 27 Haziran’da patlak veren protestolar nedeniyle yeni bir madde eklenerek yetkili idari makamların, kamu düzeni ile kamu güvenliğini bozmaya teşvik eden sosyal medya paylaşımları 2 saat içinde kaldırmalarına ve söz konusu içeriklere erişimi engellemelerine imkan tanınacak.
Tasarı, bu emre uymayanların 1 yıl hapis cezası ya da 250 bin avro para cezasına çarptırılmasını öngörüyor.
Tasarı, 7 Temmuz’a kadar Senatoda görüşülecek.