Misket bombası tartışması: Rusya ‘Savaş suçu’ dedi, Ukrayna, Rusya toprağında kullanılmayacağını açıkladı

ABD'nin Ukrayna'ya misket bombası vermesine Rusya'dan 'savaş suçu' cevabı geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Beyaz Saray'ın daha önce misket bombası kullanılmasının savaş suçu olduğunu açıklamasını hatırlattı. Ukrayna ise bu bombaların Rusya toprağında kullanılmayacağını açıkladı.

Dünya 9 Temmuz 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Misket bombasının patlamayan kısımları mayın tehlikesi yaratıyor ve sivil ölümlere yol açabiliyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, eski Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki’nin 28 Şubat 2022’de “Misket bombası kullanmak savaş suçudur” ifadelerini kullandığını belirtti.

Bir buçuk yıl sonra ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın Beyaz Saray’daki basın toplantısında Ukrayna’ya misket bombası gönderme niyetlerini açıkladığını anımsatan Zaharova, Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre’nin açıklamasını beklediklerini ifade etti. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, “Ukrayna’yı savunmasız bırakmayacaklarını” belirterek, bu kararı aldıklarını açıklamıştı.

ABD Başkanı Biden: Misket bombası vermek çok zor bir karardı

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’ya bu konudaki yardımın ‘çok zor bir karar’ olduğunu ifade ederek, müttefiklerle ve Kongre’deki milletvekilleriyle görüştüğünü aktardı.

Cephanesi biten Ukrayna’da cephanelerin üretimiyle ilgili yeterli kapasiteye ulaşılıncaya dek bir ‘geçiş dönemi’ olarak bu desteğin sağlandığını belirten Biden, misket bombalarının yasaklanmasıyla ilgili sözleşmeye taraf olmadıklarını hatırlatarak, “Ancak bu kararı vermeye ikna olmam biraz zaman aldı” dedi.

Biden, önemli olanın, Rusya’ya karşı mücadelesinde Ukrayna’nın ihtiyacı olan silahlara sahip olması olduğu mesajını vurguladı.

Ukrayna: Rusya topraklarında kullanılmayacak

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, ABD’nin sağlayacağı misket bombalarının Rusya topraklarında kullanılmayacağını bildirdi. Reznikov, bu bombaların kullanılması konusunda uyacakları temel ilkeleri belirtti: “Misket bombaları sadece Rus ordusunun yoğun olduğu bölgelerde kullanılacak. Bu mühimmatlar askerlerimizin hayatlarını en az riske atarak düşmanın savunma hatlarını yarmak için kullanılacak. Son derece zorlu taarruz operasyonları sırasında bile askerlerimizin hayatlarını kurtarmak en önemli önceliğimiz olmaya devam etmektedir.”

Ukrayna’nın misket bombalarının kullanımına ve kullanılacak yerel bölgelere ilişkin sıkı bir kayıt tutacağına dikkati çeken Reznikov, “Bu kayıtlara dayanarak topraklarımızın işgalden kurtarılması ve zaferimizin ardından bu bölgelerin mayınlardan arındırılması öncelikli olacaktır” ifadesini kullandı

ABD, Ukrayna'ya kullanımı yasak olan 'misket bombası' gönderiyorABD, Ukrayna’ya kullanımı yasak olan ‘misket bombası’ gönderiyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.