Eski Juventus Başkanı Andre Agnelli’ye 16 ay hak mahrumiyeti

İtalya Futbol Federasyonu Spor Mahkemesi, Serie A ekiplerinden Juventus'un eski başkanı Andre Agnelli'ye başkanlığı dönemindeki maaş ödemelerinde tespit edilen usulsüzlükler sebebiyle 16 ay hak mahrumiyeti ve para cezası verdi.

Spor 12 Temmuz 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Agnelli'ye 16 ay hak mahrumiyeti geldi.

Juventus’un başı dertten kurtulmuyor. Geçtiğimiz sezon ortasında oyuncu transferlerinde ve maaş ödemelerinde yapılan usulsüzlükler nedeniyle önce 15 puan silme cezası alan Juve, daha sonra tahkimin cezayı bozmasının ardından yeniden 10 puan silme cezasına çarptırılmış ve Şampiyonlar Ligi potasının dışında kalmıştı.

Söz konusu cezalara neden olan süreçteki başkan Andre Agnelli 24 aylık bir ceza almıştı. Agnelli, maaş ödemelerinde yapılan usulsüzlükler nedeniyle ayrıca 16 aylık bir hak mahrumiyeti cezasına çarptırıldı. İtalya Futbol Federasyonu’ndan yapılan açıklamada futbolcuların maaş hareketleri, oyuncu menajerleri ve diğer kulüplerle kurulan ortaklıkların spor disiplin kurallarına aykırılığı nedeniyle eski başkana 16 ay ve 60 bin Euro para cezası verildiği belirtildi.

İtalyan basını Juventus’un, halihazırda UEFA nezdinde devam eden davadan ayrıca ceza almamak için de gelecek sezonki UEFA Konferans Ligi’ne katılım hakkında feragat edebileceğini yazdı.

İddia: Juventus'a Avrupa'dan men geliyorİddia: Juventus’a Avrupa’dan men geliyor

Prisma’nın etkileri

Juventus’un bugünkü duruma gelmesindeki temel olay Prisma Soruşturması’ydı. Torino Cumhuriyet Başsavcılığını’nın Mayıs 2021’de başlattığı ve kulübün 2019-20 ile 2020-21 sezonlarındaki mali hesaplarının incelendiği soruşturma kapsamında Torino, Milano ve Roma kentlerindeki ofislerde aramalar yapıldı. Malum dönemde Paulo Dybala, Alex Sandro ve Federico Bernardeschi gibi isimlerin ifadelerine başvuruldu. Savcıların söz konusu süreçte kulübün mali hesaplarında futbolcu transferleri ve maaşlarında haksız kazanç, eksik veya yanlış beyan gibi mali usulsüzlükler tespit ettiği basına yansıdı.

UEFA 1 Aralık 2022’de İtalya Futbol Federasyonu ise Juventus’un beraberinde 8 kulüple alakalı 8 Aralık 2022’de soruşturma başlattı. Federasyon 20 Ocak’ta sonlandırdığı soruşturmada 8 kulübe ceza vermezken Juventus’un 15 puanının silinmesine hükmetmişti. Eski sportif direktör ve o günlerde Tottenham’da görev alan Fabio Paratici 30 ay, eski başkan Agnelli 24 ay, eski yöneticilerden Maurizio Arrivabene 24 ay, Pavel Nedved 8 ay hak mahrumiyeti cezası aldı. Söz konusu 15 puan silme cezası Ulusal Olimpiyat Komitesi Tahkim Kurulu tarafından 20 Nisan’da iptal edilmiş ve yeniden değerlendirilmek üzere federasyona gönderilmişti. Federasyon da 22 Mayıs’ta cezayı 10 puan silme olarak güncellemişti. Soruşturmada ismi geçen Pavel Nedved ve beraberindeki 6 yönetici aklandı.

Defansta Cannavaro, forvet KluivertDefansta Cannavaro, forvet Kluivert

İtalya Futbol Federasyonu, ocak ayında futbolcu maaş ödemeleri için ayrı bir soruşturma başlatmış, kulüp federasyonla hızlı yargılama konusunda anlaşmaya gidip 30 Mayıs’ta 718 bin 240 Euro’luk para cezasını ödemeyi kabul etti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.