Harekete geçilmezse 2030’da 575 milyon kişi aşırı yoksul olacak

Birleşmiş Milletler raporuna göre, 2030 itibarıyla aşırı yoksullukla mücadele edenlerin sayısı hâlâ 575 milyon olacak. Rapora göre 84 milyon çocuk ise okula gidemeyecek. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Şu anda harekete geçmezsek, 2030 gündemimiz tüm dünya için bir mezar yazıtı kalacak" dedi.

Ekonomi 12 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
2030 yılında dünyada 575 milyon kişinin aşırı yoksul olacağı bekleniyor.

Yoksullukla mücadele çalışmalarına rağmen gelen veriler sonuçların başarılı olmadığını gösteriyor. Birleşmiş Milletler (BM) raporuna göre, 2030 itibarıyla aşırı yoksullukla mücadele edenlerin sayısı hâlâ 575 milyon olacak. Rapora göre 84 milyon çocuğun ise okula gidemeyeceği öngörüldü. BM’nin yayımladığı raporda, “sıfır açlık” da içeren 2030 Kalkınma Hedeflerinin gerçekleştirilmesindeki riske dikkat çekilerek, konulan 140 hedeften sadece yüzde 15’ine ulaşılabileceği bilgisi paylaşıldı. Rapora ilişin konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Şu anda harekete geçmezsek, 2030 gündemimiz tüm dünya için bir mezar yazıtı olarak kalacak. Bu süreçte ilerleme kaydedilmemesi, eşitsizliklerin derinleşmesi ve parçalanmış bir dünya riskinin arttırılması anlamına gelebilir” uyarısında bulundu.

Dünya liderlerinden açık mektup: Kimsenin geride kalmayacağı bir 'yeşile geçiş' sözü verildiDünya liderlerinden açık mektup: Kimsenin geride kalmayacağı bir ‘yeşile geçiş’ sözü verildi

Savaş ve iklim değişikliği ilerlemeyi tehdit ediyor

Ekonomik ve Sosyal İşlerden Sorumlu BM Genel Sekreter Yardımcısı Li Junhua ise raporun açıklandığı basın toplantısında, Ukrayna’daki savaş, iklim değişikliği, Covid-19 salgınının kalıcı etkileri ve bu salgının gelişmekte olan ülkelerin ekonomisi üzerindeki yok edici etkileri, coğrafi gerginlikler gibi unsurların tümünün, 2030 Kalkınma Hedeflerine ulaşmakta kaydedilen ilerlemeyi tehdit ettiğini vurguladı.

Oxfam: 263 milyon kişi aşırı yoksullar arasına katılabilirOxfam: 263 milyon kişi aşırı yoksullar arasına katılabilir

 

Oxfam raporu: Zengin ülkeler, yoksullara iklim krizi yardımlarını baltalıyorOxfam raporu: Zengin ülkeler, yoksullara iklim krizi yardımlarını baltalıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.