Her şey küçük kızının bir resmiyle başladı, savaş karşıtı Rus babaya 2 yıl hapis cezası

54 yaşındaki bekar bir Rus baba, sosyal medyada yaptığı paylaşımların ve 13 yaşındaki kızının çizdiği savaş karşıtı resmin 'Rus ordusunu itibarsızlaştırdığı' gerekçe gösterilerek 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Dünya 31 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Yetkilileri teyakkuza geçiren savaş karşıtı resim. Fotoğraf: Olga Podolskaya

Kızıyla birlikte Moskova’nın güneyindeki küçük Yefremov kasabasında yaşayan Aleksey Moskalyov, Ukrayna’da 1 yıl 1 aydır devam eden savaşı eleştirdiği sosyal medya paylaşımları nedeniyle suçlu bulunarak iki yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İlk olarak kızının geçen yıl  nisan ayında okulda çizdiği savaş karşıtı resimle yetkililerin dikkatini çeken Moskalyov yakın takibe alındı. Küçük kızın çizdiği resimde füzelere dur diyen bir anne ile çocuğu ve üzerlerinde ‘Savaşa hayır’ ve ‘Zafer Ukrayna’nın’ yazan Rus ve Ukrayna bayrakları vardı.

Bu resmin üzerine bir de Moskalyov’un devam eden savaşı eleştiren internet paylaşımlarını tespit eden yetkililer, 54 yaşındaki babaya önce 35 bin ruble (460 dolar) para cezası verdi. Daha sonra ise Moskalyov ‘Rus silahlı kuvvetlerini itibarsızlaştırmak’ suçlamasıyla gözaltına alındı. 13 yaşındaki kızı ise rehabilitasyon merkezine yerleştirildi.

Rusya’daki insan hakları aktivistleri arasında büyük tepki toplayan davanın bir an önce sonlandırılması ve baba kızın yeniden bir araya getirilmesi için kampanya başlatıldı. Öte yandan Moskalyov, mahkeme kararının açıklanmasından bir gün önce ev hapsinden firar etti. Ne var ki Moskalyov çok geçmeden yakalanarak tutuklandı.

Rusya, Belarus’a taktik nükleer silah konuşlandıracak

‘Rus askerlerini itibarsızlaştırma’ suçu, Ukrayna işgalinden sadece birkaç gün sonra yürürlüğe girdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülke içindeki muhalefeti bastırmak için Rus ordusuna yönelik her türlü eleştiriyi suç sayıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.