Aşırı sıcaklarda sağlık sorunlarına dikkat!

Artan sıcakların sağlık sorunlarını da tetikleyebileceğini belirten Dr. Ayhan, vatandaşları uyardı. Ayrıca 75 yaş üstü ile yeni doğan bebeklerin en riskli grupta olduğunu söyleyen Dr. Ayhan, gıda zehirlenmelerine de dikkat çekti.

Sağlık 14 Temmuz 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

İstanbul’da hava sıcaklığının 2 gün boyunca mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor. Bu uyarıyı dikkate alan İBB ekipleri ise 2 günlük nöbette. Güneş altında ve nemli bir ortamda hissedilen sıcaklığın ölçülenden daha fazla olabileceğine dikkat çeken AKOM ise özellikle güneşin dik açıyla geldiği 10.00 ile 16.00 saatleri arasında İstanbulluların güneş altında çok fazla zaman geçirmemesini, bol sıvı tüketmesini ve mevsim koşullarına uygun, ince, pamuklu kıyafet seçimine özen göstermelerini önerdi. AKOM açıklamasında “Orta Akdeniz üzerinden Afrika kökenli yeni ve sıcak hava dalgası altına giriyor. Aynı anda etkili olan iki ayrı sistemin çöl sıcaklarını batı kesimlere taşımasıyla 2 gün boyunca sıcaklıkların mevsim normallerinin 6-8°C üzerine yükseleceği, bölgesel olarak yeni sıcaklık rekorlarının ölçülebileceği tahmin ediliyor” dedi.

Sıcak hava dalgası için uzmanlardan da uyarılar geliyor. Çünkü artan sıcaklar hayati organlarda ve kronik hastalığı olanlar için risk oluşturuyor. Özellikle 75 yaş üzeri ve yeni doğan bebeklerin daha riskli grupta olduğunu ifade eden İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri F. Yüce Ayhan, “Aşırı nemli hava terlemenin yararlı etkisini de ortadan kaldırdığı için vücut ısıları yükselebiliyor kişilerin. Buna karşı önlem olarak çok fazla terletecek egzersiz, spor gibi aktiviteleri özellikle güneş altında ve saat 11:00-15:00 saatleri arasında havanın en sıcak olduğu saatlerde kesinlikle yapmamak gerekiyor. Sıvı tüketimi önemli kafeinli ve alkollü içeceklerin tüketimini azaltmak mümkünse bu saatler içinde hiç almamak aksine yani susamazsak bile olağanda içtiğimizden daha fazla su tüketmek gerekiyor” diyor.

ANKA’nın haberine göre; sıcak havada gıda zehirlenmelerinin de yaşanabileceğine dikkati çeken Yüce Ayhan, “Sıcak hava gıdaların bozulmasına özellikle açıkta bekletilen gıdaların hızla bir şekilde bulaşıcı hale gelmesine sebep olabiliyor. Gıda zehirlenmelerine yol açabilecek özellik kazanıyor bu tür gıdalar. Hani kendi evlerimizde gıda güvenliğine dikkat etmemiz gerekiyor. Dışarıda gıda tüketirken de uygun koşullarda saklandığından emin olmadığı bu tür gıdaları tüketmemek gerekiyor” uyarısında bulunuyor.

Sıcaklık stresi iş gücü kaybını artıracakSıcaklık stresi iş gücü kaybını artıracak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.