İtirazı kabul edilen Caster Semenya: Adalet yerini buldu

Caster Semenya, senelerdir hormon dengeleyici ilaç kullanmayı reddettiği için pistlere çıkamıyordu. Testesteron oranı yüksek çıkan kadın sporcuların kullanması zorunlu olan ilaçları kullanmayı reddeden Semenya, AİHM'e yaptığı başvuruda haklı bulundu. Sporcu "Adalet yerini buldu" dedi.

Spor 14 Temmuz 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Caster Semenya'dan AİHM kararı üzerine ilk açıklama.

Testesteron oranı yüksek kadın sporcuların hormon dengeleyici kullanmasını zorunlu kılan maddeye karşı çıktığı gerekçesiyle yıllardır pistlerden uzak kalan eski olimpiyat şampiyonu Caster Semenya, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde açtığı davada haklı bulunmuştu.

İtirazı kabul edilen Semenya açıklamalarda bulundu. 2 kez olimpiyat altını alan 800 metreci, “Çıkan karara sevindim” dedi. Kadınlar kategorisinde yarışabilmesi için hormon dengeleyici kullanma zorunluluğu bulunan Semenya 2019’a CAS’a başvurmuş ancak sonuç alamamış ardından İsviçre Federal Mahkemesi’nde hakkını aramış buradan da eli boş dönmüştü.

Caster Semenya'ya AİHM müjdesiCaster Semenya’ya AİHM müjdesi

Semenya “Bana yapılan muamelelerle beraber büyük acılar çektim. Atlet olmak için verdiğim çabalar ve emekler sorgulandı. Haklarım ihlal edildi. Kariyerim etkilendi. Bu çok acı verici. Hem mental hem duygusal hem fiziksel hem de finansal açıdan öyle. Şimdi adalet yerini buldu ancak bu sadece başlangıç. Umarım Dünya Atletizm Federasyonu AİHM’in yaptığı açıklamalara özen gösterir ve atletlerin haklarına saygı duyma konusunda daha duyarlı olur” dedi. Semenya 2 olimpiyat altınının yanı sıra 3 kez de dünya şampiyonu olmuştu.

Just Stop Oil’in bu seferki hedefi WimbledonJust Stop Oil’in bu seferki hedefi Wimbledon

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.