Zamlara tepki var: CHP il binalarında, vatandaş sokakta

Seçimlerden sonra başlayan zam fırtınası hız kesmeden devam ediyor. Zamlardan etkilenen vatandaşlar tepkilerini göstermek için sokağa çıktı. Ana muhalefet partisi CHP ise 81 il başkanlığında yaptığı basın açıklamasıyla zamlara tepki gösterdi.

Siyaset 18 Temmuz 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Hükümetin bütçe açığını azaltmak ve seçim öncesi açtığı muslukları telafi etmek için yaptığı vergi artışları nedeniyle iğneden ipliğe gelmeye başlayan zamlar piyasaları yangın yerine çevirdi. Son olarak akaryakıta gelen zamla benzininin litre fiyatı 35, motorinin ise 33 TL’ye dayandı.

Zam yağmuruna karşı Cumhuriyet Halk Partisi, 81 il başkanlığında basın açıklaması yaptı.

Vatandaşın Türkiye’si yangın yeri

Açıklamada özetle şu ifadeler yer aldı:

“Saray’ın Türkiye’sinde ‘Elektrik faturasını ödeyemedim, doğalgaza da zam gelmiş’ gibi dertler yok. ‘Ulaşım bedeli aldı başını gitti, bu bayramda köye bile gidemedik’ gibi halkın gündelik sorunları yok. Markete gidildiğinde ‘Bugün de et alamadık, peynir alamadık, süt bile alamadık, bu ayı nasıl çıkaracağız’ feryadı yok. Kira derdi yok, kiracının da ev sahibinin de mağdur olduğu düzenden haberleri dahi yok. Saray’da bebek bezlerine gelen zamların, tuvalet kağıdındaki fiyat artışının, yağın, çayın, pirincin, soğanın günaşırı zamlanmasının yarattığı endişe yok. Çocuğunu okula aç göndermek zorunda kalan ailelerin, tenceresini kaynatamayan kadınların çaresizliği yok. Saray’ın şaşalı ışıklarından işsiz gençlerin sürüklendiği depresyon görünmüyor. Yoksulluk nedeniyle yıkılan yuvalardan yükselen feryat duyulmuyor. Açlıktan midesi guruldayan işçinin, emeklinin isyanı ulaşmıyor.

Saray’ın Türkiye’si, satamadığı için ürününü dalından toplamayan çiftçiden de zam üstüne zam gelen ürüne erişemeyen tüketiciden de bihaber. Halkın derdi, Saray’ın derdi olmuyor. Nasıl olsun ki? Saray’ın Türkiye’sinde; 5’li çeteler var, dolar bazında ihale alanlar var, dolarla gelir garantili yollar, köprüler, hastaneler yapanlar var, dolarla devlete borç para verenler var, 4-5 kurumdan birden maaş alanlar var. Vatandaşın Türkiye’si ise yangın yeri. Zam üstüne zam, vergi üstüne vergi, borç üstüne borç. ‘Türkiye’yi uçuracağız. Ülkemizi dünyanın en güçlü ilk 10 ekonomisi arasına sokacağız’ dediler. Dünya sefalet liginde ilk 10’a soktular. Sosyal yardımlardan yararlanarak hayata tutunmaya çalışan hane sayısını 4,5 milyona çıkardılar. Halka ekonomik soykırım uyguladılar.

Akaryakıtta iki haftalık kusursuz fırtına: 17 günde benzine yüzde 41,4; mazota 45,6 zam geldiAkaryakıtta iki haftalık kusursuz fırtına: 17 günde benzine yüzde 41,4; mazota 45,6 zam geldi

Türkiye’yi Neron’dan kurtaracak parti CHP’dir

Erdoğan, ÖTV’yi artırma yetkisini ilk olarak akaryakıtta kullandı. Bir gece yarısı operasyonuyla akaryakıt 6 TL zamlandı. Şimdi bu zam, iğneden ipliğe her şeye misliyle yansıyacak. Enflasyon daha da coşacak. Çakma ekonomist, bozduğu ekonomiyi memura, işçiye, emekliye, vatandaşa yüklediği vergiler ve zamlarla düzeltmeye çalışıyor. Millete çay kaşığıyla verdiğini kepçeyle alıyor. 85 milyonu 5’li çetelere mahkûm ediyor. Kasası boşalmış, rezervleri erimiş, parasının değeri kalmamış, eşitlik liginde küme düşmüş bir ülkeye dönüştürüldük. Bu zulüm karşısında ezilen vatandaşlarımıza sesleniyoruz. Bu yangını kimin çıkardığını biliyoruz. Türkiye’yi Neron’dan kurtaracak, yangını söndürecek olan parti Cumhuriyet Halk Partisi’dir. Biz halkın partisiyiz. Saray ile halk arasındaki duvarı biz kaldıracağız. Halkın iktidarını biz kuracağız”

Vatandaş tepkisini sokakta gösterdi

Öte yandan yurdun çeşitli yerlerinde vatandaşlar zamları sokakta protesto etti.

https://twitter.com/sondakika0607/status/1680868872054878211

Esenyurt’ta servis sürücüleri, son gelen akaryakıt fiyatlarını konvoy yaparak protesto etti. Servis sürücüleri protesto ederken korna çalarak dikkat çekti.

İzmir’de de akaryakıt zamları protesto edildi. Bornova’da bulunan nakliyeciler sitesinde çalışan kamyoncular, akaryakıta gelen zamları kontak kapatarak protesto etti.

Birleşik Kamu-İş Bursa Şubesi zamlara karşı eylem yaparak “zam aldatmacasına son verin” çağrısında bulundu.

Sendika üyeleri Kent Meydanı’nda bir araya geldi. Yapılan açıklamayı Birleşik Kamu-İş Bursa Şube Başkanı Özkan Rona okudu.

“Kamu emekçileri enflasyona ezdirilmiş, her zaman olduğu gibi açlık ve sefalete mahkum edilmiştir” diyen Rona, “Milyonlarca kamu emekçisi, emeklisi ve ailelerini sevindirecek yüzdelik ve seyyanen zamlar istemiyor, her dönem yaşadığımız kayıpların giderilmesini ve en düşük memur maaşının en az 32 bin TL’ye çıkarılmasını istiyoruz. Milyonlarca emekçiyi ilgilendiren ücret ve maaş artışları gerçek enflasyona göre değil çarpıtılmış TÜİK enflasyonuna göre belirlenmiş ve emekçiler iki kez mağdur edilmiştir. Ülkemizde yaşam koşulları ağırlaşmış, yağmur gibi yağan zamlar mutfakları kavurmuştur. Temel giderlerimize elektriğe, suya, akaryakıta, gıda maddelerine, ulaşıma fahiş oranlarda zam yapılmaktadır. Türk Lirası, döviz karşısında erimekte, yurttaşların alım gücü günden güne düşmektedir. Raflardaki etiketler günlük olarak değişmektedir” şeklinde konuştu.

Vatandaş kemer sıkıyor, kamu kemeri gevşetmeye devam ediyorVatandaş kemer sıkıyor, kamu kemeri gevşetmeye devam ediyor

Zamlar Altılı Masa’yı yeniden bir araya getirecek mi?

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, ÖTV artışlarının ardından benzine gelen zamlar üzerine, seçim öncesi bir arada bulunan Millet İttifakı’nın liderlerini arayarak ortak tavır için görüştü.

T24’de yer alan habere göre; Davutoğlu, liderlere, “Bu zamla ilgili grup başkan vekillerimizi görevlendirelim Meclis’i bu konuyla ilgili olağanüstü görüşmeye çağıralım” teklifinde bulundu.

Teklifin olumlu karşılandığı ve bu konuda çalışma başlatıldığı belirtildi. Seçim sonrası bu çalışma, eski ittifak açısından bir ilk olacak.

İYİ Parti’de 81 il başkanı açıklama yapacak

İYİ Parti cephesi de zamlara tepki göstermediği gerekçesiyle 2 gündür sosyal medyada tepki çekiyordu. Dün İyi Parti  Genel Başkanı Meral Akşener, art arda gelen zamlara ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Zamlara sessiz kalmayacaklarını belirten Akşener,  “İktidarın yanlış ekonomi politikalarının sebep olduğu zam rüzgârına sessiz kalmayacağız! ‘Millet için milletle beraber’  anlayışıyla demokratik mücadelemizi her alanda sürdüreceğiz. Bu doğrultuda; Yarın saat 12:00’de 81 İl Başkanlığımızın yapacağı ortak açıklamayla, her zaman olduğu gibi yine milletimizin gür sesi olacağız!” dedi.

MTV oylamasında muhalefetin yarısı yokmuş

Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin bu yıl ikinci kez alınmasını düzenleyen ve vatandaştan büyük tepki gören düzenlemenin TBMM’deki oylamasında muhalefetin büyük bir kesiminin Genel Kurul’a katılmaması da ayrıca tepkiye neden oldu.

T24’ün haberine göre; Oylamaya muhalefetin katılımı çok cılızdı. CHP’den 69, İYİ Parti’den 22, Yeşil Sol Parti’den de 40 milletvekili oylamaya katılmadı. 15 vekili olan DEVA’dan 1, Demokrat Partiden 2, TİP’ten 2, EMEP’ten de 2 vekili oylamada yoktu.

Akaryakıtta iki haftalık kusursuz fırtına: 17 günde benzine yüzde 41,4; mazota 45,6 zam geldiAkaryakıtta iki haftalık kusursuz fırtına: 17 günde benzine yüzde 41,4; mazota 45,6 zam geldi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.