Veliefendi Hipodromu kundakçısı seyis çıktı
Dünyada uçlarda seyreden hava olayları her noktada yaşamı olumsuz etkiliyor. Rekor sıcaklıklarla geçen temmuz ayından sonra Dünya Meteoroloji Örgütü ağustosta da rekorların süreceğini açıkladı. ABD'de aşırı sıcak, Çin'de aşırı sıcak ve yağışlar, Balkanlar'da da aşırı yağış görülüyor.
Dünyadaki aşırı hava olayları, sıradışı günler yaşamamıza yol açıyor. Küresel bir tura çıkıp yaşananlara bakalım.
Önce tüm dünyayı ilgilendiren kısım: Dünya Meteoroloji Örgütü, sıcak hava dalgalarının ağustos ayı boyunca dünyanın büyük kısmında etkili olmaya devam edeceğini açıkladı.
Kurumun uzmanlarından John Nairn,”Küresel sıcaklıkların arttığını, bunun da sıcak hava dalgalarının yoğunluğunun ve sıklığının artmasına katkı sağladığını görüyoruz” derken, fosil yakıtların kullanımın azaltılmasının yaratacağı etkiyi, “Fosil yakıtları devre dışı bırakırsak bu yaşadıklarımızın en büyük nedenlerinden birini azaltacağımıza dair çok güçlü delliller var. Hemen işleri tersine çeviremeyiz ama kesinlikle harekete geçebiliriz” ifadeleriyle anlattı.
ABD’de aşırı sıcakların hüküm sürdüğü Kaliforniya’da, klima kullanımı enerji sıkıntısına yol açarken, gözle görülen en büyük etki mercan resiflerinde meydana geldi.
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), ülkede Florida eyaletindeki mercan resiflerinin renklerinin aşırı sıcaklıklar nedeniyle beklenenden daha erken solduğunu açıkladı. Açıklamaya göre yaz mevsiminde parlak renklerini koruması gereken mercanların rekor sıcaklıklarla beyaza döndüğünü ve bu nedenle mercanları koruma sisteminin 5 aşamalı uyarı sisteminde alarmı en üst seviyeye çıkardıkları duyuruldu.
NOAA, mercan resiflerinin bulunduğu Florida Keys bölgesinde okyanus suyu sıcaklığının 8 haftadır mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini belirtirken, kurumun Mercan Resifleri Takip Programı’nın operasyon yöneticisi Jacqueline De La Cour, Florida Keys’de temmuz ortası okyanus yüzeyi sıcaklıklarının 29,5 derece olması gerekirken bu sene kaydedilen ortalamanın 33 derece olduğunu ifade etti. Florida’daki mercan resifleri, normal şartlarda ağustos-eylül aylarında solmaya başlıyordu.
İçlerindeki algler sayesinde renkli görünen ve bu alglerle beslenen mercanlar, aşırı sıcaklıklarda algleri bünyelerinden atarak renklerini kaybediyor. Renksiz mercanlar açlıktan ölebiliyor ya da hastalıklara karşı savunmasız hale gelebiliyor.
Çin’de Şanghay ve Pekin’in de aralarında olduğu bazı kentler su baskınlarına hazırlanırken iç bölgeler kavurucu sıcaklarla yüz yüze kaldı. 35 derecenin üzerindeki sıcaklıklar ülkenin birçok bölgesinde etkili oldu. Şincan’da pazar günü 52.2 derece görüldü.
Sırbistan’da Novi Sad kentinde önceki akşam saatlerinde etkisini gösteren şiddetli yağıştan kaçmak isteyen bir çocuk, ülkenin kuzeybatısındaki bir köyde bir ağaca yıldırım çarpması sonucu evinde çıkan yangından etkilenen bir kadın ve Backa Palanka’da da bir kişi evinin önüne düşen kabloları temizlemeye çalışırken elektrik çarpması sonucu yaşamını yitirdi.
İçişleri Bakanlığı, Novi Sad ve Backa Palanka’nın olumsuz hava koşullarından en çok etkilenen kentler olduğu aktarırken, ölen 3 kişinin yanı sıra 10 kişinin kurtarıldığı belirtildi. Ülkenin batısında kırmızı alarm uyarısı verildi.
Sırbistan’ın yanı sıra şiddetli yağış ve fırtına Hırvatistan, Slovenya ve Bosna Hersek gibi bölge ülkelerinde de etkisini gösterirken, hava şartları hayatı olumsuz etkiledi.
Hırvatistan’da fırtınanın şiddetiyle çok sayıda ağaç devrilirken, 3 olan ölü sayısının 4’e yükseldiği kaydedildi.
Kavurucu sıcakların ardından hafta ortasında Batı Balkan ülkelerinde etkili olmaya başlayan şiddetli yağış ve fırtına sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 9’a yükselmiş oldu.