Bahçeli Gazze yolunda vites artırdı: Revan olmazsam namerdim
Boş eve vergi konusunun en çok elindeki çok sayıda konutu eskisinden farklı olarak hemen satışa çıkartmayıp bekleten bazı müteahhitleri olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sayıları yalnızca İstanbul’da 700 bin olduğu tahmin edilen boş konutların kirada değerlendirilmesi için ek vergi getirileceğini açıklaması yeni bir tartışmayı gündeme getirdi. Bir süredir gündemde olan konunun artan-ev sahibi kiracı problemlerine karşı çözüm olacağı düşünülürken, sektörden gelen tepkiler uygulamanın daha çok elinde boş daire olan müteahhitleri kapsayacağı yönünde. Bu durumun da özellikle Emlak Konut ile iş yapan müteahhitleri etkileyeceği belirtiliyor. Öte yandan cezalandırma yerine, Gayrimenkul Sermaye İradı Vergisi’nin (kira vergisi) kaldırılması da dile getirilen görüşler arasında.
Değerlendirilecek bir konut stoğu varsa bunu değerlendirecek adımların atılması gerektiğini söyleyen Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan, “Ancak bunu ceza ile değil de cazip hale getirmek ile yapmak gerekir” dedi. “Bir taraftan kira artışına yüzde 25 sınırı koyup, bir taraftan da evini boş tutma, kiraya ver dersen bu olmaz” diyen Özcan, “Bu kendi içinde bir çelişki. Bunu ortadan kaldıracak adımları atın. Örneğin 1 yıla özel kira vergisini kaldırın, ertesi gün o evler boş kalıyor mu? kalmıyor mu? Ondan sonra o daireler kiraya veriliyor mu? verilmiyor mu? Ona bakmak lazım. Dolayısıyla burada bir çelişki var” diye konuştu. İnsanların sonuçta tasarruf hakkı olduğunu belirten Özcan, “Bu nedenle danışıklı döğüşle tapuyu başkasının üzerine yapılabilir. Piyasa bozucu böyle yönleri de var” dedi.
“Dolayısıyla yabancıya alıp 2-3 ay kullandığın evi, kalan dönemde kiralama yoluna git nasıl denilecek. Ayrıca kiracı 8-10 kalmayı kabul edecek mi” diyen Özcan, bunların yerine kira vergisinin alınmama yönteminin daha hızlı çözüm getireceğini savundu. Özcan, kirayı sınırla, ek vergi getir uygulamalarının konut arzına ihtiyaç duyulan bir dönemde üretimin önünde bir engel olacağını söyledi.
İstanbul’da özellikle boş tutulan evlerin nerede ve kimin mülkiyetinde olduğuna bakmak gerektiğine dikkat çeken Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkan Yardımcısı Mimar Ahmet Erkurtoğlu, “Şu anda boş olan evler müteahhitlerin ürettiği ve satışa sunmak üzere beklettiği evlerden oluşuyor. Müteahhitler bu evleri kiraya vermezler, çünkü kiraya verdiklerinde değer kaybeder. Özellikle maliyetlerin arttığı bu dönemde sermayelerini koruyabilmek ve biraz da artırmak için satışların durduğu ve biraz da geriye gittiği bu günlerde değerinde satmak için boş tutmak zorundalar” diye konuştu.
Bu nedenle bir ceza uygulamasının inşaat sektörüne darbe vuracağını söyleyen Erkurtoğlu, “Hiçbir ev sahibi kiradan mahrum kalacağı için dairesini boş tutmak istemez. Bu arada boş dairesi için aidat ödeyeceğini de düşünmek gerek. Dolayısıyla bu uygulama müteahhitlerin boş tuttukları daireler için düşünülmüş” diye konuştu. “Eğer bu uygulama hayata geçerse öncelikle öncelikle Emlak Konut’tan yer alarak inşaat yapan müteahhit firmaları bu kanunun içinde yer alacaklarsa, büyük ceza ödemek zorunda kalacaklar” diye Erkurtoğlu, “Bu cezalarda maalesef yine tüketicilere yansıyacak” yorumunu yaptı.