Hasret bir süre daha devam edecek: Sisi’nin Türkiye ziyareti ötelendi

Mısır-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesinin son adımı olan iki ülke cumhurbaşkanlarının buluşması ötelendi. Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah Es-Sisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşeceği Türkiye ziyaretini, Rusya-Afrika ziyareti yüzünden henüz belirlenmeyen ileri bir tarihe erteledi.

Dünya 28 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Erdoğan ve Sisi'nin el sıkıştığı an.

Mısır-Türkiye arasında Abdülfettah es-Sisi’nin darbesinden sonra maslahatgüzar seviyesine indirilen ilişkiler, 10 yılın ardından normale dönmüşken bu bahar tablosunun son adımı Mısır Devlet Başkanı Sisi’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşeceği Türkiye ziyaretiyle atılacakken, ziyaretin gerçekleşmesine saatler kala buluşma ertelendi.

Al Ain News’a konuşan diplomatik kaynaklar bu ertelemenin sebebinin Rusya-Afrika Zirvesi olduğunu belirtti. Ziyaretin yeni tarihiyle ilgili bir açıklama yapılmadı.

Bilindiği gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kasım 2022’de Katar’daki Dünya Kupası’nın açılış resepsiyonunda Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile selamlaşıp tokalaşmıştı ve hızla ilişkiler normalleşmeye başlamıştı. Genel seçimlerin ardından Sisi, Erdoğan’ı tebrik ederken, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı,  “Ekonomi başta olmak üzere Türkiye-Mısır ilişkilerini derinleştirecek adımlar ve bölgesel meselelerin de ele alındığı görüşmede, iki lider karşılıklı olarak büyükelçi atanması hususunda mutabık kaldı” açıklamasını yapmıştı. İki ülke karşılıklı olarak büyükelçilerini de atamıştı.

Sisi’nin Putin’i bekletmesi viral oldu

Sisi’nin, Rusya-Afrika zirvesi öncesinde St. Petersburg’da, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le bir araya geldi. Mısır Cumhurbaşkanlığı’ndan açıklanan görüşme detaylarına göre iki ülke arası ilişkilerinin yanı sıra bölgesel ve uluslararası konularla beraber başta Sudan, Suriye ve Libya’daki gelişmeler ile Filistin dahil Orta Doğu bölgesindeki mevcut bir dizi ihtilaf hakkında görüşlerini paylaşmışlar. Putin ve Sisi görüşmede bölge ülkelerinin güvenlik, istikrar ve barışının, topraklarının bütünlüğü ve egemenliği ile halklarının meşru haklarını koruyacak şekilde yeniden tesis edilmesi ve pekiştirilmesine yönelik çabaların ilerletilmesinin öneminde fikir birliğine varmış

Ziyaret öncesi basın görüntü aldığı sırada Rusya lideri Putin’in, buluşma noktasında Mısır Devlet Başkanı Sisi’yi beklediği görüntüler sosyal medyada dolaşıma girip kısa sürede viral oldu.

Son adım 27 Temmuz'da: Sisi, Ankara'ya geliyorSon adım 27 Temmuz’da: Sisi, Ankara’ya geliyor

10 yıl sonra bir ilk: Mısır büyükelçisi 'resmi' olarak atandı10 yıl sonra bir ilk: Mısır büyükelçisi ‘resmi’ olarak atandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.