Erdoğan olumsuz sinyal vermişti ama İsveç oralı değil: Ekimde onayı bekliyoruz

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, ülkesinin NATO üyeliğinin onaylanması konusunda Türkiye'den ümitli olduğunu açıkladı. Billström, 'Türkiye'nin ekim ayında İsveç'in NATO üyeliğini onaylamayacağına dair bir işaret yok' ifadesini kullandı.

Dünya 2 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Tobias Billstrom, "İsveç daha önce bir terör örgütüne katılımı yasaklamamıştı. Şimdi bunu yapacağız" demişti.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, ülkesinin NATO üyeliği için onay beklediği Türkiye’nin tutumuna dair açıklamalarda bulundu. Gazetecilere konuşan Billström, ekim ayında Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylamasını beklediklerini söyledi. Dışişleri Bakanı, aksi yönde bir işaret olmadığını söylerken, “Vilnius’ta yapılan açıklamanın hala geçerli olduğu dışında herhangi bir mesaj almadık” dedi.

Erdoğan: ‘Stockholm caddelerine sahip çıkmazlarsa kusura bakmasınlar’ demişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11-12 Temmuz’da Vilnius’ta düzenlenen NATO zirvesinin ardından İsveç’in NATO üyeliğinin onaylanmasına dair kararı TBMM’ye sevk edeceğini açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin itirazının kaldırılacağını söylerken, İsveç’in NATO’ya katılım protokolünü onaylayacak yerin TBMM olduğunu vurgulayıp, “Birçok uluslararası sözleşmeler var birçok görüşülmesi gereken yasa önerileri var. Tabii bunların önem sırasına göre bu attığımız adım da burada yerini alacak. Ama mümkün olduğu kadar kısa zamanda bu işi bitirmek hedefimiz” demişti.

Ancak o zaman bile İsveç’in yeşil ışık alacağının garantisi yok zira İsveç’te Kur-an’ı Kerim’e yönelik saldırılar, PKK üyesi militanlara yönelik atılması beklenen ancak atılmayan adımlar Türkiye-İsveç gerilimini artırıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan ziyareti dönüşü yaptığı açıklamalarda İsveç’in NATO’ya katılım sürecine ilişkin değerlendirmede bulunmuş ve “İsveç’in her şeyden önce Stockholm caddelerine sahip çıkması lazım. Eğer Stockholm caddelerine sahip çıkmazsa, bizim kutsalımıza, kutsallarımıza bu saldırılar devam ederse kusura bakmasınlar” demişti.

 

İsveç ve Danimarka, Kuran yakma eylemlerinin önüne geçmek için 'yasal çare' arayışındaİsveç ve Danimarka, Kuran yakma eylemlerinin önüne geçmek için ‘yasal çare’ arayışında

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.