Kılıçdaroğlu’nun ‘geçmişi temiz biri çıksa bırakırım’ sözüne tepki yağıyor

Kılıçdaroğlu'nun "Geçmişi temiz biri çıksa hemen bırakırım" sözlerini 10Haber'e değerlendiren Murat Karayalçın, ‘patrimonyal’ teşhisi koydu. YARSAV eski başkanı ‘ben buradayım’ diyerek adaylık sinyali verirken eski grup başkanvekili Kemal Anadol, ‘hakkını helal’ etmedi.

Siyaset 25 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

CHP’de seçim sonrası başlayan ‘değişim’ tartışmaları, kurultay günü yaklaştıkça alevlendi.
Gemiyi limana sağlam ulaştıracağını söyleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Belediye Başkanları Toplantısı’nda, “Ömrümün sonuna kadar Genel Başkanlık yapmak istemiyorum. Partinin ilkelerine bağlı, geçmişi temiz biri çıksa hemen bırakırım” açıklamasında bulunduğu basına yansıdı.

Bu sözleri yalanlayan bir açıklama CHP Genel Merkezi tarafından yapılmadı.

‘Sayın Kılıçdaroğlu da ‘örgüt seçer’ demişti’

Kılıçdaroğlu’nun “Partinin ilkelerine bağlı, geçmişi temiz biri çıksa hemen bırakırım” sözlerini 10Haber’e değerlendiren CHP’nin önemli isimlerinden Murat Karayalçın, “CHP Genel Başkanlığı’nı kimse kimseye devretmez, CHP Genel Başkanı partililer tarafından kurultayda belirlenir” dedi.

Karayalçın şöyle devam etti:

“Tam cümleyi bilmiyorum farklı şeyler duydum. Fakat, ‘Partinin ilkelerine bağlı, geçmişi temiz biri çıksa hemen bırakırım’ gibi bir şey söylendiği iddia edildi. Varsayıma göre değerlendirme yapmak doğru olmaz ama genel olarak şunu söyleyeyim. CHP Genel Başkanlığını kimse kimseye devretmez. CHP Genel Başkanı kurultayda partililerce belirlenir. Sayın Kılıçdaroğlu da ‘örgüt seçer’ demişti. Genel başkanlık devri ifadesi patrimonyal* bir anlam taşıyor. Genel Başkanın bagajı olmayan, geçmişi temiz biri ifadesini kullanmamış olduğunu düşünüyorum. Böyle bir ifade kabul edilemez. Başta toplantıdakilere dair bir saygısızlık olur.”

*Patrimonyalizm, tüm gücün doğrudan hükümdardan aktığı bir yönetim biçimidir. Bu rejimler otokratik veya oligarşiktir ve alt, orta ve üst sınıfları iktidardan dışlar. Bu ülkelerin liderleri tipik olarak mutlak kişisel güce sahiptir. 

Eminağaoğlu’ndan eleştiri ve adaylık sinyali

Eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu da tartışamaya katılan isimler arasındaydı. Eminağaoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla CHP Genel Başkanlığı’na adaylık için mesaj verdi. Kılıçdaroğlu’nun ‘geçmişi temiz biri olsa bırakırım’ ifadelerini eleştiren Eminağaoğlu, “Genel başkanlık O’nun icazetiyle değil. Buradayım!” dedi.

Paylaşımında Kılıçdaroğlu’nu eleştiren Eminağaoğlu, şunları kaydetti:

“Sayın Kılıçdaroğlu ‘genel başkanlık yükünü taşıyabileceğine inanacağım, CHP’nin ilkelerine bağlı, partiyi ileri götürebilecek, geçmişi temiz birisi olsa yarın bırakırım’ demiş. Yarını da beklemesin. Genel başkanlık, O’nun görmesine ve icazetiyle de değil. Buradayım! #CHP”

Kemal Anadol da tartışamaya katıldı

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun parti genel başkanlığını bırakmasına yönelik eleştirilere dair yaptığı ‘Parti ilkelerine bağlı temiz bir insan olsa Genel Başkanlığı bugün bırakırım” açıklamasının başlattığı tartışmaya partinin eski Grup Başkanvekili Kemal Anadol da katıldı. Anadol, Kılıçdaroğlu’na yönelik çağrı niteliğinde bir açıklama yayımladı.

Açıklamada “Gazeteler ‘Parti ilkelerine bağlı temiz bir insan olsa Genel Başkanlığı bugün bırakırım’ dediğinizi yazdı. Bu sözlerinize inanamadım. Yalanlamanızı bekledim. Ama siz susmakla yetindiniz.” denilirken açıklamanın devamında şöyle denildi: “Bu durumda söz, ömrünü CHP ilkelerine adamış, bırakın akçeli işlere bulaşmayı maddi kayıplara uğramış fedakâr örgüt emekçilerine düşüyor.  Seçim kazanıldığında adaylardan çok sevinen, yitirildiğinde onlardan çok üzülen isimsiz kahramanlara düşüyor.”

‘Yetmez ama evet’çiler eleştirisi

Anadol, sürece ilişkin yaptığı değerlendirmede şu hatırlatmalarda bulundu:

“Emekli olduktan sonra CHP size İş Bankası idare Meclisi Üyeliği, Parti Meclisi ve MYK üyeliği, Milletvekilliği, Grup Başkanvekilliği ve en son Atatürk’ün koltuğunu verdi. CHP ilkelerine ters düşen uygulamalarınıza sırf parti zarar görmesin diye sabretti.  Siz ise şu anda yurt dışında kırmızı bültenle aranan kişileri, yetmez ama evetçileri milletvekili yaptınız. FETÖ’cü olduğu savıyla üniversiteden çıkarılanları, yasa dışı yollarla yurt dışına kaçan kişileri danışman yaptınız.”

‘Size hakkımı helal etmiyorum’

Anadol açıklamasının sonunda ise Kılıçdaroğlu’na istifa çağrısında bulundu:

“Cumhuriyet ve Atatürk düşmanları ile helalleştiniz ama kendi partinizin laik, demokratik düzeni savunan kadrolarına küstünüz. CHP’li seçmeni ise her seçimde tıpış tıpış sandığa giden oy makinesi yerine koydunuz.

Şimdi CHP ilkelerine bağlı, geçmişi temiz binlerce insan Atatürk’ün koltuğunu bir an önce bırakmanızı istiyor.

Sayın Kemal Kılıçdaroğlu,

Genel Başkan seçildiğiniz Kurultayın başkanıydım.

Size hakkımı helal etmiyorum.”

Kaset savaşlarını CHP'nin ak saçlısı Karayalçın'a sorduk: Herkes iki kırmızı çizgiyi korumalıKaset savaşlarını CHP’nin ak saçlısı Karayalçın’a sorduk: Herkes iki kırmızı çizgiyi korumalı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.