Morgan Stanley: Politika faizi eylülde yüzde 20’ye çıkacak

Morgan Stanley, Merkez Bankası'nın ağustos ve eylül aylarında toplam 250 baz puan artırarak politika faizini yüzde 20'ye çıkarmasını muhtemel gördüklerini belirtti. Bankanın raporunda faizlerin daha yüksek seviyelere çıkması gerektiği vurgulandı.

Ekonomi 29 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Morgan Stanley, haziranda yayınladığı raporda olduğu gibi politika faizinin eylülde yüzde 20'ye çıkacağını öngördüğünü açıkladı.

ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley, Merkez Bankası’nın (TCMB) ağustos ve eylül aylarında toplam 250 baz puan artırarak politika faizini yüzde 20’ye çıkarmasını muhtemel gördüklerini belirtti. Aralarında Alina Slyusarchuk’un da bulunduğu Morgan Stanley ekonomistleri, hazırladıkları raporda TCMB’nin faizleri ağustosta 150 baz puan ve eylülde 100 baz puan artırarak politika faizini yüzde 20’ye çıkarmasının olası olduğunu belirtti.

Bankanın ekonomistleri bu durumun daha ​​uzun süre derinden negatif bir reel politika faizi anlamına geleceğini ve hem mevduat hem de kredi faizlerinin daha yüksek seviyelere çıkması gerektiğini düşündüklerini kaydetti.

Yabancı bankalara göre faiz sonbaharda yüzde 30-35'e çıkacakYabancı bankalara göre faiz sonbaharda yüzde 30-35’e çıkacak

Raporda, “TCMB’nin revize edilmiş enflasyon görünümü göz önüne alındığında, para politikasına ilişkin tahmin yolu ve iletişim, politika faizinde kısmi normalleşme ve alternatif araçlara bağımlılığın devam ettiği yönündeki görüşlerimizi teyit ediyor” ifadelerine yer verildi.

Banka, haziran ayında yayınladığı raporda, TCMB’nin temmuzda 300 baz puan, ağustosta 200 baz puan artışla politika faizini yüzde 20’ye çıkarmasını beklediğini açıklamıştı. Morgan Stanley ekonomistleri Hande Küçük ve Alina Slyusarchuk’un yayımladığı notta, faiz artırımının önemli bir adım olduğu ancak enflasyonu düşürmek için daha güçlü adımlar gerektiği vurgulanmıştı.

İşte önde gelen 8 yabancı bankanın 'seçim sonrası ekonomi ne olacak' raporlarıİşte önde gelen 8 yabancı bankanın ‘seçim sonrası ekonomi ne olacak’ raporları

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.