İklim değişikliği yakıyor: 25 yılda orman yangınları yüzde 50’ye yakın arttı
Türkiye'nin pek çok ilinde çıkan yangınlar kontrol altına alınıyor ama geniş ormanlık alanlar da zarar görüyor. Uzmanlar ise vatandaşları ormanlara girmemeleri konusunda uyarıyor ve yüksek sıcakları işaret ediyor.
İstanbul Sultangazi’de vatandaşlar yangın paniği yaşadı. Dün Hacı Bektaş-i Veli Kent Ormanı’nı saran alevlere havadan ve karadan müdahale edildi. Öğle saatlerinde başlayan yangının çıkış nedeni henüz öğrenilemezken yanan alanın çevresinde oturanlar ise hortumlara sarıldı. 45 dakika süren müdahale sonrası alevler kontrol altına alındı.
İstanbul Valiliği’nden yangınla ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada, “Saat 12.25’te Sultangazi İlçesi Kent Ormanı mevkiinde ormanlık alanda yangın çıkmış olup yangına orman işletme müdürlüğü 5 arazöz, 1 su tankeri, 1 müdahale aracı; İtfaiye komuta merkezi 72 personel 22 takım itfaiye aracı ve 7 su tankı; emniyet müdürlüğü 12 toma; AFAD ise 29 personel ve 2 kurtarma aracıyla müdahale etmektedir. Yangında 2 hektarlık ormanlık alan etkilendi” denildi.
Antalya’nın Kemer ilçesindeki orman yangını 5. güne girmişken iyi bir haber geldi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından alevlerin kontrol altına alındığını duyurdu. Bakan Yumaklı, “Antalya-Kemer orman yangını havadan ve karadan yapılan etkin müdahaleler sonucunda kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarımız devam ediyor. Yangının ilk anından itibaren cansiperane görev yapan orman teşkilatımızın ve diğer tüm kurum çalışanlarının emeğine sağlık” dedi. Kemer’deki yangın Göynük Değirmendere Mahallesi’ndeki ormanlık alanda 24 Temmuz Pazartesi günü saat 21.08’de başlamıştı. Rüzgarın etkisiyle hızla yayılan alevlere havadan ve karadan müdahale ediliyordu.
Bursa’da Uludağ eteklerinde başlayan orman yangını için itfaiye ekipleri harekete geçti. Çıkış nedeni henüz bilinmeyen yangın kontrol altına alındı.
Bolu’nun Göynük ilçesinde ise yıldırım düştü. Aşağıkınık köyü mevkisindeki ormanlık alanda bu yıldırım nedeniyle yangın çıktı. Yangına çevre illerden itfaiye ekiplerinin de desteğiyle 2’si Jandarma Genel Komutanlığı, 5’i Orman Genel Müdürlüğüne ait 7 helikopterle müdahale edildi. İlk belirlemelere göre yaklaşık 10 hektarlık alanın zarar gördü.
Uzmanlar ise peş peşe çıkan yangınlara karşı önlem almak için vatandaşlara uyarıda bulundu. Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, hava sıcaklıklarının yüksek şekilde devam edeceğini belirterek “Vatandaşlarımızın mecbur kalmadıkça orman ve ağaçlık alanları kullanmamalarını özellikle talep ediyoruz. Hatta bu sıcak günlerde halkımızdan, mümkün mertebe ateş kullanımını sınırlandırmalarını talep ediyoruz” dedi.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Mustafa Metin Kızılkan da normalin üzerindeki sıcakları hatırlatarak “Araç yangınlarındaki en önemli unsurlarda, araç içinde unutulan çakmak, deodorant, parfüm, çakmak gazı ve buna benzer şeyler yer alıyor. İklim değişikliğine bağlı olarak yaşadığımız hava sıcaklıkları bu tür unutulan eşyaların basınç altında genleşmesiyle, beraberinde patlamayı meydana getiriyor” diye konuştu.