Akbelen günlüğü: Mahmut Tanal’a soruşturma, İnce’ye yuhalama

Akbelen’de Jandarma, eylemcilerin adlarının yazılmasına tepki gösteren CHP’li Mahmut Tanal hakkında suç duyurusunda bulundu. Akbelen’e gelen Muharrem İnce ise “Şov yapmadan eylem yapmak gerek” deyince protesto edildi.

Çevre 31 Temmuz 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Muğla Milas’a bağlı İkizköy’de bulunan Akbelen Ormanı’nda, Limak Holding’in ağaçları kesmesine karşı yöre halkının ve desteğe gelen yurttaşların direnişinin 7’nci günü…

CHP Milletvekili Mahmut Tanal önceki gün bölgede jandarma görevlileriyle tartıştı. Bölgeye gelenlerin kimlik bilgilerinin bir kağıda yazılarak toplanmasına karşı çıkan Tanal, “Bunu yapamazsınız, fişliyorsunuz” dedi.

Jandarma astsubay ise “Buraya gelenlerin sorgusunu yapmak zorundayım. İçeriye girenlerden aranan şahıs var mı yok mu, nereden bileceğim” yanıtını verdi. Bunun ardından Tanal bu konuda karar olup olmadığını sorup kararı görmek isteyince jandarma arasında kovalamaca yaşandı.

İçişleri Bakanlığı, Tanal’ın ismini vermeden “Jandarmamıza ‘eşkıya’ diyen milletvekilini şiddetle kınıyoruz. Konuyla ilgili hukuki süreç başlatılmıştır” açıklaması yaptı.

Son olarak direnişe ilişkin Jandarma Genel Komutanlığı’ndan açıklama geldi.

Akbelen'i bir de ondan dinleyin: 39 yıl önce Özal'a 'meyvelerimiz çürür' diyen Hatice Çakır'a ulaştıkAkbelen’i bir de ondan dinleyin: 39 yıl önce Özal’a ‘meyvelerimiz çürür’ diyen Hatice Çakır’a ulaştık

“Orman Bölge Müdürlüğünce gerçekleştirilen saha çalışmalarını ve hukuka uygun olarak alınan önleyici tedbirleri engellemek ve provoke etmek isteyen, kolluk kuvvetlerine saldıran ve direnen 40 provokatör ve eylemci şahıs Milas Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla gözaltına alınmış olup, şüphelilerin adli işlemleri devam etmektedir” denilen açıklamada, meydana gelen olaylara ilişkin hukuka aykırı davranan jandarma personeli olduğu iddialarını araştırmak üzere Jandarma Genel Komutanlığı tarafından bölgeye heyet gönderildiği bildirildi.

Açıklamada ayrıca, “Milletvekili Mahmut Tanal’ın tahrik edici ve etik olmayan davranışları karşısında, görev yerinden emir ve talimatlara aykırı olarak uzaklaşan iki jandarma personeli de açığa alınmıştır” bilgisi paylaşıldı.

Jandarma Genel Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Milletvekili Mahmut Tanal’ın tahrik edici ve etik olmayan davranışları karşısında; görev yerinden emir ve talimatlara aykırı olarak uzaklaşan iki jandarma personeli açığa alınmıştır. Kahraman Türk Jandarmasına karşı sarf etmiş olduğu mesnetsiz ve hakaret içeren söylemlerinden dolayı Milletvekili Mahmut Tanal hakkında adli mercilere suç duyurusunda bulunulmuş olup hukuki süreç kararlılıkla takip edilecektir.”

Mahmut Tanal’dan açıklama

CHP Milletvekili Mahmut Tanal ise Jandarma Genel Komutanlığı’nın açıklamasına sosyal medyadan yanıt verdi.

Mahmut Tanal, AK Partililerin daha önce polisler ve askerlerle yaşadığı tartışmaları hatırlatıp “İçişleri Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı, siyasi nedenlerden dolayı beni hedef alıyor” değerlendirmesini yaptı.

İnce, akıl vermeye kalkınca ortam gerildi

Direnişin 7.gününün en konuşulan olaylarından biri ise Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin ‘olaylı’ ziyaretiydi. Eylemcilerle girilen tartışmalar nedeniyle Akbelen’den eksi puanla ayrılan CHP heyetinin ardından, direnişe ‘desteğe’ gelen İnce’nin kaderi daha vahim oldu.

İnce’ye, halkın forum yaptığı esnada söz sırası olduğu ve söz hakkının sıradan gidileceği ifade edildi. Muharrem İnce bunun üzerine sinirlendi.

Muharrem İnce’nin “şov yapmamak lazım” demesi üzerine eylemcilerden tepki yükseldi.

Memleket Partisi Genel Başkanı İnce, konuşmasında direnen yaşam savunucularını eleştirdi.

İnce konuşmasında, “Sonuç almak istiyorsanız ciddi bir şekilde, şov yapmadan eylem yapmanız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Muharrem İnce’nin sözleri tepki çekti, yer yer yuhalandı. İnce buradaki gerginliğin ardından bölgeden ayrıldı.

Bir yurttaş, alandan ayrılan İnce ve beraberindeki heyete “Rezilsiniz” diyerek tepki gösterdi.

Valilikten ‘Kesim tamamlandı’ açıklaması

Muğla Valiliği de dün hem Akbelen’deki kesimin sonlandığını hem de kesime karşı direnenlere ilişkin soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Muğla Valiliğinden yapılan açıklama şöyle:

“İlimiz Milas ilçesinde bulunan; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınmış ruhsat, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan ÇED belgesi, mevzuat gereği alınması gereken diğer kurum görüşleri doğrultusunda; Yeniköy-Kemerköy Termik santralleri için şirketin uhdesinde bulunan sahaya elektrik üretiminde kullanılmak üzere ilave kömür madeni işletme izni verilmiştir.

Bu kapsamda yapılması gereken işlemler için 24 Temmuz 2023’te Orman Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışmalar bugün itibariyle sona ermiştir. Bu işlemden sonra, maden çıkacak sahalar tıpkı diğer maden sahalarında olduğu gibi izin sahibi tarafından rehabilitasyon projesine uygun olarak rehabilite edilecek ve mevcut alanda benzer özelliklerde 130 bin fidan dikimi gerçekleştirecektir.

Bu süreç boyunca, çeşitli provokasyonlar sonucu, tarihi şan ve şerefle dolu jandarmamız ve polisimize yapılan tahrik edici, çirkin ve maksatlı saldırılara karşı gerekli adli ve idari çalışmalar başlatılmıştır. Oradaki süreç sona ermesine rağmen bölgede görevini ifa eden kamu çalışanlarına müdahalede bulunmaya davet edenlere, provokasyon ortamı oluşturamaya yönelik söylem oluşturanlara karşı vatandaşlarımızı uyarıyoruz.”

https://twitter.com/tcmuglavaliligi/status/1685709498961338368

Akbelen tartışmasına bir de böyle bakın: O iki termik santralı kapatamaz mıyız?Akbelen tartışmasına bir de böyle bakın: O iki termik santralı kapatamaz mıyız?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.