Krizlerin adamından ‘ABD’de enflasyonla mücadele bitmedi’ uyarısı

1994 Meksika,1997 Asya ve Rusya krizlerinde ABD'nin ekonomik yanıt politikalarını tasarlayan olan Hazine eski bakanı Summers'a göre son işgücü piyasası rakamları, Fed'in yüzde 2’lik enflasyon hedefiyle tam uyumlu değil.  

Ekonomi 7 Ağustos 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Summers (solda) Clinton'ın başkanlğı döneminde Hazine Bakanı olarak efsanevi Fed Başkanı Alan Greenspan ile birlikte çalışmıştı.

Temmuz ayı istihdam verilerinin ABD’de enflasyona karşı mücadelenin kazanılmaya başladığına ilişkin ipuçlarını ortaya koymasının ardından faiz artırımını savunan Şahinler karşı hücuma geçti. Bunların başında da Bill Clinton döneminde Hazine Bakan Yardımcısı olarak ABD’nin 1994 Meksika, 1997 Asya ve Rusya krizleri sırasındaki ekonomi politikasının mimarı olan ve daha sonra Hazine Bakanlığı yapan ‘Krizlerin Adamı’ Lawrence Summers geliyor.

ABD Hazine eski bakanı Larry Summers temmuz ayı istihdam raporu verilerinin enflasyonda bir toparlanma yaşanabileceğini ancak enflasyonla savaşın henüz bitmediğini gösterdiğini söyledi. Summers geçen cuma günü işgücü piyasası verilerinin yayınlanmasından kısa bir süre sonra Bloomberg TV’ye verdiği demeçte, “Yolun aşağısında bir noktada enflasyonda gerçek bir hızlanma göremeyeceğimizden henüz emin olabileceğimizi sanmıyorum” dedi.

ABD'de faiz 22 yılın en yükseğine çıktı, istihdam yavaşladıABD’de faiz 22 yılın en yükseğine çıktı, istihdam yavaşladı

ABD’de temmuzda tarım dışı istihdam 187 bin ile beklentilerin altında yükseldi.​ İstihdamın temmuzda 200 bin artması bekleniyordu. Diğer bir yandan işsizlik oranı yüzde 3,6’dan yüzde 3,5’e geriledi ve saatlik ücretler yüzde 0,4 ile beklentilerin üzerinde arttı.

Ancak Summers’a göre son işgücü piyasası rakamları, Federal Rezerv’in yüzde 2’lik enflasyon hedefiyle tam uyumlu değil.  Summers, ABD ekonomisinin güçlü olmaya devam ettiğini ve yumuşak inişin ihtimal dahilinde olduğunu, ancak azalan işsizlik ve artan açık pozisyonların daha yapılacak çok iş olduğunu gösterdiğini ifade etti.  Summers ayrıca zafer ilanlarını çok erken gördüğünü belirterek “Fed’in zafer ilan edenler arasında olmamasına sevindim” dedi.

Bir şahin de Fed’den çıktı

Fed Governörü Michelle Bowman, ABD Merkez Bankası Fed’in enflasyonu düşürmek için muhtemelen faizleri daha da yükseltmesi gerekeceğini söyledi. Bowman, hala yüksek olan enflasyon, güçlü tüketici harcamaları, konut piyasasındaki toparlanma ve yüksek fiyatları beslemeye yardımcı olan bir işgücü piyasası göz önüne alındığında, Fed’in geçen ay faiz oranlarında yaptığı çeyrek puanlık artışı desteklediğini söyledi.

Kansas Bankacılar Birliği’ne sunulmak üzere hazırlanan konuşmasında, Fed’in faiz belirleme paneli Federal Açık Piyasa Komitesi’ne (FOMC) atıfta bulunarak, “Enflasyonun FOMC’nin yüzde 2 hedefine doğru bir patikaya girmesi için muhtemelen ek faiz artışlarına ihtiyaç duyulmasını da bekliyorum” dedi.

Fitch, Sam Amca'nın notunu kırdı, altına talep arttıFitch, Sam Amca’nın notunu kırdı, altına talep arttı

‘Belirlenmiş bir rota yok’

Ayrıca para politikasının “önceden belirlenmiş bir rotada” olmadığını ve verilerin gelecekteki kararları yönlendireceğini belirten Bowman,”Gelen veriler enflasyondaki ilerlemenin durduğunu gösterirse, gelecekteki bir toplantıda federal fon oranını yükseltmeye istekli olmalıyız.” diye konuştu. Bowman faiz konusunda sık sık bazı meslektaşlarına göre daha şahin görüşler dile getirmesiyle tanınıyor.

Haziran ayında yayınlanan tahminlerde, Fed politika yapıcılarının çoğu, bankanın Temmuz ayı sonundaki toplantısında belirlenen ayarın çeyrek puan üzerinde bir artışla, Fed politika faizinin %5,6 ile yılı tamamlamasını bekleniyordu.

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.