Rekabet’ten Arçelik Pazarlama’ya ‘rekabeti engelledin’ cezası, sırada 3 şirket daha var

Arçelik, Rekabet Kurulu'nun Arçelik Pazarlama hakkında yaklaşık iki yıl önce rekabeti engelleme iddiasıyla başlattığı soruşturma sonucunda, 365,4 milyon TL idari para cezası verdiğini duyurdu.

Ekonomi 9 Ağustos 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Arçelik Pazarlama'ya Rekabet Kurumundan 365,4 milyon TL idari para cezası verildi.

Rekabet Kurulu beyaz eşya sektöründe faaliyet gösteren şirketleri hakkında sürdürdüğü soruşturmaları ardı ardına tamamlıyor. Soruşturması tamamlanıp hakkında karar verilen ilk şirket Arçelik Pazarlama oldu. Beyaz eşya devi Arçelik, iştiraki Arçelik Pazarlama hakkında Rekabet Kurulu’nun  yaklaşık iki yıl önce başlattığı soruşturma sonucunda, 365 milyon 400 bin TL idari para cezası verdiğini duyurdu. Şirketten Kamuyu Aydınlatma Platformu’na(KAP) yapılan açıklamada, para cezasının, yüzde 25 erken ödeme indiriminden faydalanılarak 274 milyon 3 bin TL olarak yasal süresi içerisinde ödeneceği ifade edildi. Açıklamada ayrıca, karar ve cezaya ilişkin mevcut yasal haklarını kullanacağı da belirtildi.

Rekabet'ten Trendyol'a 61 milyon lira cezaRekabet’ten Trendyol’a 61 milyon lira ceza

Karara esas olan yasa maddesi ne diyor?

Arçelik’ten KAP’a yapılan açıklamada Rekabet Kurulu’nun soruşturmasının  Arçelik Pazarlama A.Ş. hakkında başlatılan ve sonuçlanan soruşturmanın 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesinin ihlal edilip edilmediğine ilişkin olduğu ifade edildi. Söz konusu yasanın ilgili maddesi belirli bir mal veya hizmet piyasasında doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran yahut doğurabilecek nitelikte olan teşebbüsler arası anlaşmaların, uyumlu eylemlerin ve teşebbüs birliklerinin bu tür karar ve eylemlerinin hukuka aykırı ve yasak olduğu hükmünü içeriyor.

Soruşturmada hangi şirketler var?

Rekabet Kurulu’nun soruşturması Arçelik Pazarlama AŞ’nin yanı sıra  LG Electronics Tic. AŞ ve distribütörü SVS Dayanıklı Tüketim Mall. Paz. ve Tic. Ltd. Şti ile Samsung Electronics İstanbul Pazarlama ve Ticaret Ltd. Şti olmak üzere 3 şirketi daha soruşturma kapsamına alındı. Yeniden satış fiyatı belirlemek ve yetkili satıcıların internet üzerinden satış yapmalarını engellemek suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesini ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla yürütülen soruşturmada 26 Temmuz’da LG Electronics Tic. AŞ ve distribütörü SVS Dayanıklı Tüketim Mall. Paz. ve Tic. Ltd. Şti’nin savunmaları alınırken, Samsung Electronics İstanbul Pazarlama ve Ticaret Ltd. Şti’nin savunması ise 2 Ağustos’ta alındı. Şirketlerle ilgili kesin kararın savunmadan sonraki 15 gün içinde açıklanması bekleniyor.

Rekabet Kurumu'ndan 27 şirkete 'adam ayartmayı önlemek için anlaştınız' cezasıRekabet Kurumu’ndan 27 şirkete ‘adam ayartmayı önlemek için anlaştınız’ cezası

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.