Rekabet Kurumu, mayacılara ‘kartelleşme’ cezası kesecek

Yaş maya sektöründeki 23 şirket için “kartelleşme” iddialarından dolayı Rekabet Kurumu, sözlü savunma toplantısı gerçekleştirdi ve bu sektördeki 15 şirket için ceza istendi.

Ekonomi 16 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Mesaisini hızlandıran Rekabet Kurulu'nun hedefinde şimdi de fiyatları birlikte belirleyen özel öğrenci yurtları var.

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, maya üretim ve dağıtımında faaliyet gösteren söz konusu teşebbüslerin aralarında anlaşıp fiyat belirleyerek ve müşteri paylaşarak Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’u ihlal edip etmediklerinin tespitine yönelik soruşturma açıldığını söyledi. Konunun tartışıldığı Rekabet Kurulu toplantısında soruşturma heyetinin temsilcisi ise elde edilen deliller ve savunmaların, ilgili mevzuat çerçevesinde değerlendirildiğini dile getirerek 15 şirket hakkında ceza istedi.

Heyet temsilcisi, yaş maya üreticilerinden Mauri Maya’nın, ürün dağıtımında faaliyet gösteren bazı teşebbüsler arasındaki fiyat belirleme ve/veya müşteri/bölge paylaşımı konusundaki anlaşmaların uygulanmasını, koordinasyonunu, devamlılığını ve kontrolünü sağlamak suretiyle ve ayrıca alt pazarda faaliyet gösteren teşebbüslerin yeniden satış fiyatlarını belirlemek suretiyle ilgili kanun maddesini ihlal ettiği ve bu teşebbüs hakkında idari para cezası uygulanması gerektiğinin değerlendirildiğini belirtti.

Rekabet'ten Trendyol'a 61 milyon lira cezaRekabet’ten Trendyol’a 61 milyon lira ceza

Temsilci; Adatepeler, Barut Gıda, Batuğ, Çınar Gıda, Delice Turka, Güldemirler, Hamra, Haskat Gıda, Kılınçoğlu, Magpa, Motus, Muratlar, Öztürk ve SHK Gıda ünvanlı teşebbüslerin, fiyat tespiti, müşteri ve bölge paylaşımı ile arz miktarının kısıtlanması suretiyle ilgili kanun maddesini ihlal ettiklerinin ve bu teşebbüsler hakkında idari para cezası uygulanması gerektiğinin düşünüldüğünü de söyledi.

Soruşturma heyetinin temsilcisi; Çize, Güçbir, Oluşum, Orkide, Özpak Denizli, Özpak A.Ş. ve Uludüz ünvanlı teşebbüslerin ilgili kanunu ihlal ettiklerine yönelik bulguya ulaşılamadığından bu teşebbüsler hakkında idari para cezası uygulanmasına yer olmadığı kanaat ve sonucuna ulaşıldığını bildirdi.

Çize, Güçbir, Oluşum, Orkide, Özpak Denizli, Özpak A.Ş. ve Uludüz ünvanlı teşebbüslerin ilgili kanunu ihlal ettiklerine yönelik bulguya ulaşılamadığından idari para cezası uygulanmayacak.

Lesaffre uzlaşarak 73.8milyon TL para cezası ödeyecek

Lesaffre ünvanlı teşebbüsün, yaş maya üretiminde ve dağıtımında faaliyet gösteren diğer teşebbüslerin fiyat tespitine ve müşteri paylaşımına yönelik anlaşmalar yoluyla ilgili kanunu ihlal edip etmediklerinin tespitine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında aktif işbirliği ve uzlaşma süreçlerinin tamamlandığını belirten heyet temsilcisi, söz konusu teşebbüs hakkında uygulanacak idari para cezasında indirime karar verildiğini söyledi.

Şirketin uzlaşma başvurusunda bulunduğuna işaret eden temsilci, uzlaşma sürecinin sonunda Lesaffre hakkında 73 milyon 851 bin 619,33 lira idari para cezası uygulanmasına ve soruşturmanın Lesaffre bakımından uzlaşma ile sonlandırılmasına karar verildiğini belirtti. Haklarında ceza istenen şirket temsilcileri ise kanuna aykırı herhangi bir faaliyetlerinin olmadığını ve somut olaylarda herhangi bir ihlal bulunmadığını savundular.

Rekabet Kurulu, soruşturmaya ilişkin nihai kararını 15 gün içinde açıklayacak ancak kararın daha erken alınması durumunda Rekabet Kurumu’nun internet sitesinden duyurulacak.

Rekabet Kurumu'ndan 27 şirkete 'adam ayartmayı önlemek için anlaştınız' cezasıRekabet Kurumu’ndan 27 şirkete ‘adam ayartmayı önlemek için anlaştınız’ cezası

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.