Muhalefet Akbelen’in ‘telafi sınavı’nda da kaybetti

Akbelen’deki ağaç kıyımının Meclis’te gündeme alınması için muhalefetin verdiği önerge, muhalefetin oylamaya katılmayan vekil sayısı kadar farkla, yani 37 oyla reddedildi. Akbelen'e bazı muhalefet partileri desteğe gidip halkla tartışmış, bazıları ise hiç uğramamıştı.

Siyaset 10 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Muğla Akbelen’de ağaç kıyımına karşı başlayan direnişe bazı muhalefet partileri desteğe gitmemiş, desteğe gidenler ise direnişçilerle tartışmaya girmişti. Bunun telafisi olarak CHP’nin Akbelen’in Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi için verdiği önerge, 37 oyla reddedildi. Muhalefet partilerinin oylama sırasındaki boş koltuk sayısı da 37’ydi.

Meclis ‘hayır’ dedi ve tatile girdi

CHP’nin TBMM’de Akbelen için genel görüşme açılması talebine yönelik önerge önceki gün 37 oy farkla reddedilmişti. Cezaevinde tutuklu bulunan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’a ek olarak; görüşmelere 36 muhalefet milletvekilinin daha katılmadığı öğrenildi.

TBMM Genel Kurulu, dün CHP’nin, Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’deki Akbelen mevkiinde maden sahasındaki çalışmalarla ilgili genel görüşme yapılmasına ilişkin önergesini görüşmek için dün olağanüstü toplandı.

Genel görüşme talebi Ak Parti-MHP oylarıyla reddedildi. Önergenin görüşülmesi için 244 kabul oyu kullanılırken 281 ret oyu kullanıldı. Meclis 1 Ekim’e kadar çalışmalarına ara verdi.

Sadece Saadet tam kadroydu

Öte yandan olağanüstü toplantıya 37 muhalefet vekilinin katılmadığı ortaya çıktı.

Cumhuriyet’in haberine göre; CHP’den 6 milletvekili, YSP’den 15 milletvekili, İYİ Parti’den 6 milletvekili, DEVA’dan 3 milletvekili, TİP’ten 2 milletvekili (Can Atalay cezaevinde tutulduğu için katılamıyor), Demokrat Parti’den 2 milletvekili, DBP’den 2 ve HDP’den 1 milletvekili katılmadı.

Bir tek Saadet Partisi’nin tüm vekilleri oturumda hazır bulundu.

Enerji Bakanı’ndan Gezi göndermesi

Görüşmeler sırasında Ak Partililerin ve bakanların, 2 gün önce Akbelen’deki çevre eylemi için “Bunların derdi ağaç değil” diyen Cumhurbaşkanı’nın dilini takip ettiği görüldü. Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve Ak Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez, Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan Akbelen Ormanı’ndaki ağaç kesimi protestolarına ilişkin, “Bunlara ‘marjinal’ demeyeceğiz ya da Sayın Bahçeli’nin tanımladığı gibi ‘kriminal tipler’ demeyeceğiz de ne diyeceğiz?” dedi.

Dönmez, “Yeşilden nasıl anladığınızı Gezi Parkı eylemlerinde gördük. Açık açık ‘Mesele ağaç değil sen hâlâ anlamadın mı?’ diyerek vatandaşları isyana teşvik ettiniz. Kamu mallarının yağmalanmasına neden oldunuz. Sokakları terörize ettiniz. Derdinizin yeşil olmadığını gayet iyi biliyoruz. Eğer derdiniz yeşil olsaydı, eğer samimi olsaydınız CHP’li belediyelerin ağaç katliamlarına sessiz kalamazdınız. Siz yeşili kirli siyasetinize alet ediyorsunuz. Sizin asıl derdiniz şu; yeşil üzerinden yeni bir Gezi çıkartabilir miyiz?” diye konuştu.

 

TBMM, Akbelen için olağanüstü toplandı ve dağıldı: Genel görüşme talebine retTBMM, Akbelen için olağanüstü toplandı ve dağıldı: Genel görüşme talebine ret

Milletvekillerine zeytinyağı dağıttı

Fatih Dönmez, dün ayrıca milletvekillerine, TBMM Genel Kurulu’nun “Akbelen” gündemiyle yaptığı olağanüstü toplantı sırasında, zeytinyağı dağıttı.

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, bu durumun rüşvet olduğunu belirterek zeytinyağını iade edeceğini açıkladı. Öztunç şunları söyledi:

“Eski Enerji Bakanı Fatih Bey, bugün Akbelen ormanlarıyla ilgili Meclis’te konuşma yaptı. Dedi ki ‘Bu zeytinyağları Akbelen ormanlarında, o santralin hemen kıyısında, santraldeki işçiler, santral sahipleri tarafından üretiliyor. Zeytinlere bir şey olmuyor’ dedi. Her milletvekiline gönderdiğini söyledi. Bu bir rüşvettir. Biz bunu kabul etmiyoruz. Ben bunu kabul etmiyorum. Bu zeytinyağını Sayın Bakan’a iade ediyorum, yolluyorum. Malum, kendileri her şeyde zeytinyağı gibi üste çıktıkları için. Bunu gönderiyorum. Ettikleri lafları da kabul etmiyoruz. Bu zeytinyağını da hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Sayın Bakan ve AKP’liler güle güle bu zeytinyağlarını içsinler, yemeklerinde kullansınlar. Çünkü bu zeytinyağları saf değildir. Bunların içerisinde Akbelen köylülerinin emeği vardır, onların çalınan umutları vardır. Biz bunu iade ediyoruz.”

Akbelen günlüğü: Mahmut Tanal'a soruşturma, İnce'ye yuhalamaAkbelen günlüğü: Mahmut Tanal’a soruşturma, İnce’ye yuhalama

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.