Halka açılmaya Tatlıpınar Enerji ile başlayan Ağaoğlu, sıraya GYO’yu aldı

Gayrimenkul alanındaki yatırımlarıyla öne çıkan Ağaoğlu Şirketler Grubu, iştiraki Tatlıpınar Enerji ile halka arz oluyor. Bugün ve yarın talep toplayacak şirket, GYO ile de borsaya açılmayı hedefliyor.

Ekonomi 10 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Ağaoğlu Şirketler Grubu şirketlerinden Tatlıpınar Enerji, Sermaye Piyasası Kurulu’ndan halka arz onayı alarak 10-11 Ağustos arasında talep toplayacak.

Gayrimenkul sektöründe inşa ettiği 40 binden fazla konutla tanınan Ağaoğlu Şirketler Grubu şirketlerinden Tatlıpınar Enerji, Sermaye Piyasası Kurulu’ndan halka arz onayı alarak bugün ve yarın talep toplayacak. Hisseleri önümüzdeki hafta içinde Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlayacak olan şirket, halka arz gelirlerinin yüzde 35’ini güneşe, yüzde 40’ı rüzgar olmak üzere yüzde 75’ni yatırımlarda kullanacak. Halka arzla kurumsallaşma yolunda ilk adımı atmayı hedefleyen grubun, gündeminde GYO olup halka arz da yer alıyor.

Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su Burak Kutluğ, “Gayrimenkul başta olmak üzere turizm ve enerji alanlarında faaliyet gösteren Ağaoğlu Şirketler Grubu, enerjinin büyük oyuncularından biri olmak için kolları sıvadı” dedi.

Tatlıpınar’da 228.1 MW’a çıkacak

Tatlıpınar Enerji’nin halka arz olması nedeniyle dün yapılan basın toplantısında konuşan Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su Burak Kutluğ, “Gayrimenkul başta olmak üzere turizm ve enerji alanlarında faaliyet gösteren Ağaoğlu Şirketler Grubu, enerjinin büyük oyuncularından biri olmak için kolları sıvadı. Halka arzı ise Vakıf Yatırım ve İnfo Yatırım tarafından gerçekleştirilecek Tatlıpınar Enerji’nin 115,5 MW’lık mevcut kurulu gücüne ek olarak 79 MW güneş enerjisi santrali (GES) ve 33,6 MW rüzgâr enerjisi santrali (RES) olmak üzere hibrit kapasite artırım izni bulunuyor. Geliştirmesine başlanan bu yatırımlar da tamamlandığında Tatlıpınar Enerji’nin 2024 yılında 228,1 MW’lık kapasiteye ulaşması bekleniyor” dedi. Başka halka arz haberleri olacağı bilgisini de paylaşan Kutluğ, “GYO ve tahvil gibi diğer SPK enstrümanlarını da yakın dönemde konuşacağız. 22.5 TL’den borsaya çıkacağız, yüzde 75’ini yeni yatırımlarda, bir kısmı da adetten olsa borç kapatmada kullanılacak hidrojen ve enerji depolama alanında ve enerji üretimi alanında yatırım yapacağız” diye konuştu.
Şu aralar gündemde olan deniz üssü rüzgar santralları hakkında da konuşan Burak Kutluğ, “Bu RES’lerin maliyeti normal RES’lerin maliyetinin 2 ila 4 katı arasında değişiyor. İhale sürecini değerlendireceğiz. Fizibilite sürecini tamamlayacağız maceracı olmayacağız” dedi.

Halka arzlarda 3 şirket piyasadan 4.7 milyar lira çekecekHalka arzlarda 3 şirket piyasadan 4.7 milyar lira çekecek

Halka arz büyüklüğü 1 milyar 579 milyon TL

Burak Kutluğ, halka arzın yüzde 70’ini bireysele, yüzde 14.5’ini yabancı, yüzde 14.5’ini yerli kurumsala ve yüzde 1’ini de şirket içi çalışanlara ayırdıklarını ifade etti. Tatlıpınar Enerji’nin, Borsa İstanbul’da “TATEN” koduyla işlem göreceğini kaydeden Kutluğ, mevcut ödenmiş sermayesi 245,4 milyon TL olan Tatlıpınar Enerji’nin 35 milyon 100 bin adet payı sermaye artırımı,  35 milyon 100 bin adet payı ise ortak satışı olmak üzere toplamda 70 milyon 200 bin adet payı olacak şekilde yüzde 25,03’ünü halka arz edeceğini söyledi.  Kutluğ, halka arzın büyüklüğünün ise 1 milyar 579 milyon TL olmasının beklendiğini belirtti. Ancak ortakların da kendi hisselerinin bir kısmını satacak olmaları nedeniyle şirkete giren kaynak 789 milyon 750 bin lira düzeyinde kalacak.

“Kömür ve doğalgazda asla olmayacağız”

Diğer taraftan enerji alanında Balkanlarda Doğu Avrupa ve Özbekistan ve Kazakistan da büyük potansiyel olduğunu ifade eden Burak Kutluğ, “Türk Cumhuriyetleri panel üreticilerine de daha yakınlar bu nedenle orada bu yatırımlar daha uygun. Buralara bakıyoruz ve büyüyeceğiz. Halihazırda varlıklarımızın 3’te 2’si gayrimenkul. İşler bitince enerjiyi gayrimenkul kadar yapacağız. Ama asla bir kömür ve doğalgazda olmayacağız” açıklamasını yaptı.

“En büyük yatırımlarımızı krizde yaptık”

Merkez Bankası’nın son adımları hakkında da konuşan Kutluğ, “Biz milli bir şirketiz dalga ve dere her ana kütük getirmez en büyük yatırımlarımızı krizlerde yaptık. Biz proaktif davranarak yatırım yapmaya devam edeceğiz. Rasyonel politikalara ihtiyacımız var ancak çıkışın 2024’ten sonra olacağını düşünüyoruz” yorumunu yaptı.

Ağaoğlu en kısa konuşmasını yaptı

Toplantıya katılan Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu da tarihinin en kısa basın toplantısı konuşmasını yaptı. Ali Ağaoğlu, “Gayrimenkulde 40 bine yakın konut ürettik ve herkese kazandırdık. Nasıl gayrimenkulde herkese kazandırdıysak halka arzda da kazandıracağız” dedi.

Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu “Nasıl gayrimenkulde herkese kazandırdıysak halka arzda da kazandıracağız” dedi.

Temmuzda en çok BIST 100 güldürdüTemmuzda en çok BIST 100 güldürdü

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.