ABD ve İran anlaştı: Hapisteki İranlılar ve fonlar karşılığında 5 ABD’li serbest kalacak

ABD ve İran'ın anlaşmasına göre Tahran'ın 6 milyar dolarlık insani yardıma erişim sağlaması ve ABD'nin hapiste tuttuğu bazı İranlıları serbest bırakması karşılığında, İran da ülkesinde hapiste olan 5 ABD vatandaşını serbest bırakacak.

Dünya 11 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
2 yıldan uzun süredir devam eden gizli görüşmelerin ardından ABD-İran esir takası konusunda anlaştı.

New York Times’ın haberine göre ABD, İran ile anlaşarak hapiste tutulan İranlılar karşılığında ABD’li mahkûmları serbest bırakma ve İran’a insani amaçlar için ulaşabileceği yaklaşık 6 milyar dolarlık petrol geliri sağlama konusunda uzlaşmaya vardı. Bu anlaşma 2 yıldan uzun süredir devam eden gizli müzakerelerin ardından geldi.

Anlaşmanın ilk adımı olarak İran, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Konseyi yetkililerine göre, beş İran asıllı Amerikalı çifte vatandaşı ev hapsine çıkardı. Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson, ABD’lilerin haksız şekilde tutuklanmamış olmaları gerektiğinin altını çizerken, bu isimlerin hapisten çıkarıldığına dair onay aldıklarını duyurdu. Serbest bırakılanlar arasında adı açıklanmayan iki kişinin yanı sıra Siamak Namazi, Emad Sharghi ve Morad Tahbaz bulunuyor. İsimsiz ABD’lilerin birinin bilim insanı diğerinin iş insanı olduğu belirtiliyor. 5 mahkûmun 4’ü, İran’ın en kötü cezaevlerinden Evin’den çıkarılarak Tahran’da bulunan bir otele alındılar. Birkaç hafta burada kaldıktan sonra Katar’a gitmelerine izin verilecek. Diğer kişi ise yetkililerin açıklamasına göre daha önceden ev hapsine alınmış.

Bu fonla İran sadece ilaç ve gıda gibi insani yardım alabilecek

İran’ın Birleşmiş Milletler’deki misyonu, bir anlaşmanın varlığını onayladı ve her iki ülkenin de “karşılıklı olarak beş mahkumu serbest bırakacağı ve affedeceği” konusunda anlaştığını söyledi.

Biden yönetimi yetkilileri, İran’ın karşılığında ne alacağına dair yorum yapmayı reddetti veya doğrulamadı. Ancak anlaşmayı bilen kişiler, Amerikalıların ABD’ye dönmelerine izin verildiğinde, Biden yönetiminin İran’a yaptırımları ihlal etmekten hapis cezası alan birkaç İran vatandaşını serbest bırakacağını, ayrıca, ABD’nin İran’ın Güney Kore’deki varlıklarının neredeyse 6 milyar dolarını, anlaşmayı bilen kişilere göre anlaşmanın düzenlemelerine göre Katar Merkez Bankası’ndaki bir hesaba transfer edeceği söylendi. Hesap, Katar hükümeti tarafından kontrol edilecek ve İran’ın sadece ilaç ve gıda gibi insani alımlar için tedarikçilere ödeme yapabilmesi için kullanılacağı belirtildi.

Belgeler yayımlandı: ABD Başkanı Joe Biden'ın oğlu Hunter, Rus ve Kazak oligarklardan ödeme almışBelgeler yayımlandı: ABD Başkanı Joe Biden’ın oğlu Hunter, Rus ve Kazak oligarklardan ödeme almış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.