Bu şölen kaçmaz: Perseid meteor yağmuru bu gece ve yarın zirveye çıkıyor

Yılın en iyi gök olaylarından biri olarak kabul edilen Perseid meteor yağmuru, bu hafta sonu Kuzey Yarımküre'de gökyüzünü aydınlatarak muhteşem bir gösteri şöleni sunacak.

Bilim Teknoloji 11 Ağustos 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Geçen yıl dolunay olmasından dolayı Perseid'in zirvesini doyasıyla seyretmek mümkün olmamıştı. Fotoğraf: NASA

Gökbilimciler karanlık gökyüzüyle birleşiğinde muhteşem bir gösteri sunmasıyla meşhur Perseid meteor yağmurunun bu yılki gösterisinin ‘kaçırılmaması gerektiğini’ söylüyor. NASA’nın Meteorit Çevre Ofisi Başkanı Bill Cooke, Insider’dan Marianne Guenot’a, “Bu yıl bir meteor yağmuru izlemeye niyetlendiyseniz bunu mutlaka görmeniz gerekiyor” diyor.

2022’de Perseid yağmurunun zirvesi dolunay ile çakışmış, bu da şöleni dört gözle bekleyen izleyicilere ‘mümkün olabilecek en kötü koşulları’ sunmuştu. Ancak bu sefer Ay gökyüzünü çok az aydınlatacak. Şehir ışıklarının ve sokak lambalarının yapay ışıltısından uzak, bulutsuz ve karanlık bir gökyüzü bulabilirseniz göktaşlarını çok net bir şekilde görebileceksiniz.

NASA’ya göre bu gece ve yarın zirve yapması beklenen bu meteor yağmuru sırasında gökyüzünde saatte 50-100 arası meteor görmek mümkün olacak. Perseidler 14 Temmuz’dan beri devam eden Perseid meteor yağmuru, 1 Eylül’e kadar seyredilebilecek. Ancak meteor yağmuru zirvesini özellikle yarın yaşayacak.

Meteoru canlı canlı seyretme şansınız yoksa bile hiç üzülmeyin. Zira Virtual Telescope Project meteor yağmuru başladığında bu şöleni YouTube kanalında canlı olarak yayımlayacak.

Meteorlar nereden geliyor?

Bir kuyruklu yıldız ya da asteroit parçası, Dünya atmosferine çarptığı sırada çok hızlı hareket eder. Mesela Perseid meteorları gökyüzünde saniyede 37 mil hızla ilerler. Bu hızlı hareket eden nesneler ile Dünya atmosferi arasındaki sürtünme, ısınmalarına ve yanmalarına neden olarak gökyüzü meraklılarına nefes kesici bir ışık çizgisi şöleni sunar.

Perseidler gibi meteor yağmurlarının yaşandığı dönemlerde Dünya, uzaydaki büyük enkaz bulutunun içinden geçer. Şu anda Dünya, en son 1992 yılında görülen Swift-Tuttle kuyruklu yıldızının geride bıraktığı kaya ve buzların arasında hareket ediyor. 16 mil uzunluğundaki kuyruklu yıldız, Güneş’in etrafında 133 yılda bir döngüyü tamamlıyor. Bu da 2125 yılına kadar bir daha görülmeyeceği anlamına geliyor. Yine de her ağustos ayında, bu kuyruklu yıldızın kalıntıları, ışıltılı Perseid meteor yağmurunu yaratıyor. Perseid meteorlarının her biri bezelya ya da çakıl taşı büyüklüğünde olsa da büyük bir ışıltı yaratmayı başarırlar.

Fransa'da arkadaşıyla kahve içen kadına meteor çarptıFransa’da arkadaşıyla kahve içen kadına meteor çarptı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.