Meteor mu? Doğu illeri gökyüzünde çakan yeşil ışıkla heyecanlandı

Bazı illerde gece saatlerinde gökyüzünde yeşil renkli bir ışık huzmesi görüldü. Geceyi aydınlatan ışığın meteor olduğu düşünülüyor ancak uzmanlardan bir açıklama gelmedi.

Gündem 3 Eylül 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun bazı illeri dün gece yeşil bir ışıkla aydınlandı. Gece saatlerinde gökyüzünde görülen parlak ışığı vatandaşlar cep telefonuyla kaydetti. Diyarbakır, Elazığ, Bingöl, Erzurum, Malatya ve Tunceli’nin aralarında olduğu bazı şehirlerde vatandaşlar günlük hayatına devam ederken gördükleri ışığı şaşkınlıkla karşıladı.

Sosyal medyada yayılan birçok video göktaşı olarak yorumlandı ancak konuya ilişkin uzman yorumu gelmedi.

AFAD Bingöl İl Müdürlüğünün sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Kiğı ile Yayladere ilçelerinden konuya ilişkin ihbar geldiği belirtildi. Açıklamada, “AFAD İl Müdürlüğümüze Kiğı ve Yayladere ilçelerinde gök taşının parlaması anında patlamaya yakın seslerin duyulması ve bazı evlerin camlarında titremeye sebep olduğu ihbarı üzerine yaptığımız araştırmalar sonucu bölgede herhangi bir olumsuz durumun yaşanmadığı tespit edilmiştir” denildi.

Birçok ilde gökyüzünü aydınlatan ışık sosyal medyanın da ilgi odağı oldu.

İstanbul’da da bundan yaklaşık bir ay önce geceyi aydınlatan bir ışık huzmesi görülmüştü. Daha sonra uzmanlar bunun meteor olduğunu söylemişti ve Ağustos ayında gökyüzünde bu olaylara rastlanabileceğini de açıklamıştı. İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Sinan Aliş, “Biraz büyük bir meteor girmiş atmosferimize ve aşağı doğru kayarken, atmosferde yol alırken de ısınarak büyük bir alev topu haline dönüşüyor. En son düşmeden önce de patladığını görüyoruz. Ama tamamen yok olduğunu bilmiyorum. Muhtemelen yere düşmüş olabilir bazı küçük parçalar. Atmosferimizde taşlar sürekli giriyor” demişti.

Dr. Aliş, bunun sıradışı olmadığını da belirterek “Perseid adını verdiğimiz bir meteor yağmuru. Temmuz sonundan ağustos sonuna kadar bir süre içerisinde gerçekleşiyor. Ağustosun 12-13’ünde de maksimuma ulaşıyor. Her sene olan bu periyodik bir olay çünkü. Bu gelen meteor bir ihtimalle Perseidlerde ilişkili olabilir. Ama bunun için bir bilgimiz yok çünkü tamamen yörüngesini çıkarmamız lazım” diye konuşmuştu.

Türkiye kızardı: Rekor üstüne rekor sıcaklıkTürkiye kızardı: Rekor üstüne rekor sıcaklık

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.