Modanın kare ası aynı anda iki Vogue kapağında

Modanın dünyaca ünlü 'kara kaplı kitabı' Vogue dergisinin İngiliz ve Amerikan edisyonları güçlerini birleştirdi. İki dergi Eylül sayılarının kapağında modanın gelmiş geçmiş en iyi dört modeliyle yapılan çekimi kullandı.

Kültür Sanat 12 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Linda Evangelista, Cindy Crawford, Christy Turlington, Naomi Campbell… 90’lı yılların dört efsane süpermodeli. Onlardaki yıldız ışığı sayesinde modellik mesleğinin kuralları yeniden yazıldı, modellerin kazançları prestijleri ve moda dünyasındaki ağırlıkları arttı.

Cindy Crawford, Linda Evangelista

Daha önce zaman zaman birlikte moda ve kapak çekimi yapan dörtlü bu kez yine bir, hatta iki Vogue kapağı için bir araya geldi.

Ünlü moda dergisinin en prestijli edisyonlarından Vogue Amerika ve Vogue İngiltere, Eylül sayılarının kapaklarına aynı çekimden çok benzer kareleri koydu.

Modanın yılbaşı sayılan eylül ayında aynı zamanda moda haftaları başlıyor. 2024 İlkbahar Yaz koleksiyonları 7-13 Eylül’de New York Moda Haftası’ndan sonra 15-19 Eylül’de de Londra’da gösteriliyor. Her iki dergi sektörün bu en hareketli ayına da eşlik edecek.

Vogue İngiltere’nin eylül sayısının bir özelliği daha var. Altı yıldır dergiyi yöneten baş editör Edward Enninful bu ay itibarıyla görevinden ayrılıyor. 51 yaşındaki Enninful Conde Nast’ta yaratıcı ve kültürel danışman olarak devam edecek.

Çekimin fotoğraflarında Brezilyalı fotoğrafçı Rafael Pavarotti’nin imzası var, styling’i ise Edward Enninful kimselere bırakmamış ve kendisi yapmış.

Büyük Beşli nasıl doğdu?

Süpermodeller bir bakıma ünlü bir fotoğraf karesiyle doğdu. Aslında dört değil beş kişiydiler. 1989’un Kasım ayında Alman fotoğrafçı Peter Lindbergh, o günlerde yıldızı hızla yükselen  genç modelleri New York şehrinin sokaklarında bir arada fotoğrafladı.

Fotoğraf Vogue İngiltere’nin Ocak 1990 sayısında kapağında yer aldıktan sonra moda dünyası onlardan Büyük Beşli diye söz etmeye başladı.

Başta Cindy Crawford ve Naomi Campbell olmak üzere ‘Büyük Beşli’ moda dünyasıyla ilişkisini hep sürdürdü; biri hariç. Modelliğe başladığı yıllarda da içlerinden en içe kapanık ve en derinlikli olan Alman Tatjana Patitz, uzun süre önce modadan elini ayağını çekip ABD’nin Santa Barbara şehrine yerleşti. Geçtiğimiz 11 Ocak 2023’te de meme kanserinden hayatını kaybetti.

Linda Evangelista ve Christy Turlington

Naomi Campbell ve Cindy Crawford

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.