Suikasttan ölen başkan adayını tehdit etmişti: Suç örgütü liderinin olduğu hapishaneye baskın

Ekvador'da yaklaşan seçimlerde aday olan Fernando Villavicencio'nun yerine yardımcısı Andrea Gonzalez Nader'in yarışacağı duyuruldu. Villavicencio'nun eşi ise eşinin korunamamasından devleti sorumlu tuttu. 2000'i asker, 2000'i polis 4000 yetkili, bir suç örgütü liderinin olduğu hapishaneyi bastı.

Dünya 14 Ağustos 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Suç örgütü lideri Jose Adolfo Macias. Fotoğraf: El Pais

Ekvador’daki siyasi hareket Construye, çarşamba günü seçim mitingi çıkışında tetikçiler tarafından öldürüldüğü iddia edilen Fernando Villavicencio’nun yerine yardımcısı Andrea Gonzalez Nader’in yeni başkan adayı olacağını açıkladı. Bir çevre mühendisi olan Nader, şimdiye kadar başkan yardımcısı adayı olarak kampanyalarını sürdürüyordu.

Böylelikle Nader ile birlikte devlet başkanlığı için yarışan sekiz kişi arasında kadın adayların sayısı ikiye çıkacak. Liderliğe adaylığını koyan diğer isim ise 2007-2017 yılları arasında ülkeyi yöneten Rafael Correa’nın partisi Yurttaş Devrimi’nden Luisa Gonzalez.

Bu da durumu daha ilginç hale getiriyor. Zira Correa’yı açık açık eleştirdiği bilinen Villavicencio, eski başkana yönelik sözleri nedeniyle hakaret suçundan 18 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Cezadan kaçmak için Ekvador’daki yerlilerin yaşadığı bölgelere giden Villavicencio, daha sonra da Peru’ya sığınmıştı.

Eşi devlete isyan etti

Villavicencio’nun eşi Veronica Sarauz, kocasının ölümünden devleti sorumlu tutarak, “Devlet, kocamı gerektiği gibi koruyamadı. Olan biten her şey hakkında cevap vermesi gereken çok soru var” dedi. Yolsuzluğa karşı olduğunu her fırsatta dile getiren 59 yaşındaki Villavicencio, ülkedeki uyuşturucu kaçakçılığının neden olduğu şiddet olaylarını açık açık dile getiriyordu. Eski başkan adayı, seçim kampanyasında suç ve yolsuzluğun üzerine gideceği sözünü vermişti. Villavicencio’nun öldürülmesi hem Ekvador’da hem de dünyanın dört bir yanından eleştirilere sebep oldu.

Şüpheli saldırganın güvenlik personeliyle girdiği çatışmanın ardından öldürüldüğünü belirten yetkililer, cinayetle bağlantılı olarak organize suç örgütlerinin üyeleri olduğuna inanılan ve tamamı Kolombiya vatandaşı olan altı kişiyi tutukladı.

Kolluk kuvvetlerinden 4000 kişi hapishane bastı

Yetkililer Villavicencio suikastıyla çeteler arasında bağlantı hakkında kesin bir şey söylemese de cinayetin hemen ardından kendini Los Lobos (Kurtlar) olarak tanıtan bir suç örgütü cinayeti üstlendi. Bununla birlikte Ekvador Ordu Komutanlığı 2000’i asker ve 2000’i polis olmak üzere 4000 personeli Huayas eyaletindeki gözaltı merkezine ‘hapishanedeki silah, mühimmat ve patlayıcıların kontrolünü sağlamak üzere’ gönderdiğini duyurdu.

‘Fito’ takma adıyla bilinen ve uyuşturucu kaçakçılığından hüküm giyen Jose Adolfo Macias Villamar’ın da operasyon düzenlenen hapishanede olması dikkat çekti. Kendisi de eski bir gazeteci olan Villavicencio, 31 Temmuz’da televizyonda yayımlanan bir röportajında Macias tarafından tehdit edildiğini ve çetelere karşı kampanya sürdürmemesi konusunda tehdit edildiğini söylemişti.

Ekvador Devlet Başkanı Guillermo Lasso; hapishanede uyuşturucu, silah, mühimmat ve patlayıcı bulunmasının ardından Macias ve diğer ‘tehlikeli mahkumların’ yüksek güvenlikli cezaevine nakledileceğini duyurdu.

Ekvador'da başkan adayı seçim mitinginde öldürüldü: 'Kurtlar' üstlendiEkvador’da başkan adayı seçim mitinginde öldürüldü: ‘Kurtlar’ üstlendi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.