Cinayet savunması: Pişmanım, nezih Nişantaşı’nda bulundum
Ekvador'da başkan adayına yapılan suikastın üzerinden daha bir hafta geçmeden, Yurttaş Devrimi Partisi'nden Pedro Briones öldürüldü. Briones, Ekvador'da son bir ayda öldürülen üçüncü siyasetçi oldu.
Ekvador’da siyasetçilere yönelik benzeri görülmemiş şiddet olaylarına bir yenisi daha eklendi ve son bir ay içinde biri başkan adayı olmak üzere üçüncü kez bir siyasetçi cinayete kurban gitti.
Eski Devlet Başkanı Rafael Correa’nın Yurttaş Devrimi Partisi’nin yerel liderlerinden biri olan Pedro Briones’in vurularak öldürüldüğü haberi, pazar günkü başkanlık seçimlerine aday olan Luisa Gonzalez tarafından doğrulandı.
Saldırının ülkenin kuzeyindeki Esmeraldas eyaletinde meydana geldiği bildirildi. Olaylayla ilgili ayrıntılara ulaşılamadı. Gonzalez sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, “Ekvador en kanlı döneminden geçiyor. Şiddete kurban giden meslektaşımız Pedro Briones’in ailesini yürekten kucaklıyorum” dedi.
Ecuador vive su época más sangrienta. Esto se lo debemos al abandono total de un gobierno inepto y a un Estado tomado por las mafias.
Mi abrazo solidario a la familia del compañero Pedro Briones, caído en manos de la violencia.
¡El cambio es urgente!— Luisa González (@LuisaGonzalezEc) August 14, 2023
Esmeraldas’ın kırsal bir bölgesinde politik bir lider olan Briones’in öldürülmesi, ülkenin organize suç ve yolsuzluk konusuna sert bir tavır alan başkan adayı Fernando Villavicencio’nun seçim mitinginde suikasta uğrayarak öldürülmesinin üzerinden bir hafta geçmeden gerçekleşti. Villavicencio, başkent Quito’da siyasi miting sonrası, polis ve korumalardan oluşan güvenlik bariyerine rağmen öldürülmüştü.
Bu iki cinayetten önce 26 Temmuz’da Ekvador’un üçüncü büyük şehri Manta’nın 38 yaşındaki Belediye Başkanı Agustin Intriago vurularak öldürülmüştü.
Ülkenin kritik bir uyuşturucu kaçakçılığı merkezine dönüşmesi ve kartellerin desteklediği çetelerin sokak, hapishane ve uyuşturucu yollarının hakimiyeti için savaşması nedeniyle Ekvador’da son üç yılda binlerce kişi öldürüldü. Suç ve şiddetin siyasetçilere kadar dayanması, pazar günkü seçimlerle ilgili tartışmalara neden oldu.
Amerikan haber ajansı AP’ye konuşan Gonzalez, Villavicencio’nun öldürülmesinin ardından güvenlik ekibini yenilediğini ancak ‘Hıristiyan bir kadın olarak kurşungeçirmez yelek giymeyi reddettiğini’ söyledi. Gonzalez ayrıca, “Tanrı’ya inanıyorum, bizi koruyan O’dur” diye de ekledi.
Kamuoyu yoklamalarında rakiplerinin önünde gelen Gonzalez, başkan olarak seçilirse suç konusunda sert bir tutum takınmayı, polis güçleri içindeki yozlaşmayı ortadan kaldırmayı ve kolluk kuvvetlerinin ekipmanları için yatırım yapmayı planladığını söyledi. Villavicencio, Gonzalez’in temsil ettiği Yurttaş Devrimi Partisi’nin eski başkanı Correa’yı da en çok eleştiren kişilerden biriydi. Öyle ki Correa tarafından hakkında hakaret davası açılarak hapis cezasına çarptırılan Villavicencio, Peru’ya sığınmak zorunda kalmıştı.
Gonzalez, son Devlet Başkanı Guillermo Lasso’nun hükümetini, mahkumların ve organize suçların üretim ve eğlence merkezine dönüştüğünü söylediği gözaltı merkezlerini denetlemediğini iddia ederek eleştiriyor. 2021’den bu yana hapishanelerde çıkan isyanlarda en az 400 mahkum hayatını kaybetti.
Yetkililer cumartesi günü ülkenin en güçlü çetelerinden biri olan Los Choneros’un lideri ‘Fito’ lakaplı Adolfo Macias’ı güvenliği daha yüksek başka bir cezaevine nakletti. Nakil işlemi, yaklaşık 4000 asker ve polisin Macias’ın tutulduğu hapishaneye baskın düzenleyip silah, mühimmat ve patlayıcı ele geçirmesinin ardından gerçekleşti. Villavicencio suikaste uğramadan günler önce Macias’ın kendisini ve kampanya ekibini tehdit ettiğini söylemişti.