Dile kolay! 2500 yıllık Dionysos Şenliği

Sığacık'ta binlerce yıllık bir gelenek yeniden canlanıyor. İlki 2557 yıl önce bölgedeki Teos Antik Kenti'nde düzenlenen Dionysos Şenliği, Seferihisar Belediyesi ve Oyuncular Sendikası'nın ortak çalışmasıyla yeniden başlıyor.

Kültür Sanat 17 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Seferihisar’da tarihi bir gelenek canlanıyor. İlki milâttan önce 534 yılında gerçekleştirilen Dionysos Şenliği yeniden başlıyor. Şenlik, Sanatçılar Birliği’nin kurulduğu ilk yer olan Sığacık’ta düzenlenecek. 19 Ağustos’ta gerçekleşecek olan şenlik kapsamında Sığacık sanatla buluşacak. Oyuncular Sendikası ile iş birliği protokolü imzalayan Seferihisar Belediyesi, 3 bin yıl sonra Teos Antik Kenti ile bütünleşen Dionysos mitinin tarihsel ritüellerinden ilham alarak, modern bir şenlik düzenleyecek.

İon Kentleri Rotası projesi çerçevesinde gerçekleştirilecek şenlikle, dünyadaki ilk sanatçılar birliğinin kurulduğu yer olan Teos Antik Kenti’nde 2557 yıllık gelenek yeniden canlanacak. Sığacık’ta festival korteji ile başlayacak şenlik, gün boyunca farklı etkinlikler ile sanatın her alanına ev sahipliği yapacak. Şenlikte bir sokakta yerel ezgilerin nağmeleri yükselirken, başka bir sokakta tiyatro gösterileri sanatseverler ile buluşacak. Ürkmez Kadın Tiyatrosu ‘Zeytinime Dokunma’ gösterisini sahneleyecek.

Oyuncular Sendikası ise Dionysos Şenliği için özel olarak hazırladıkları ‘Sanatçılar Teos’ta’ oyunu ile izleyici karşısına çıkacak. Gece ise İzmir Devlet Opera ve Balesi festivalin kapanış gösterisi ile Seferihisar Sığacık’ta unutulmaz bir geceye imza atacak.

Dionysos Şenliği’ne ev sahipliği yapacak olan Seferihisar ilçesinin Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, “Bu eski bir şehrin yeniden doğuşu değil, eskimeyen bir geleneğin yeniden, geçmiş ve geleceği geride bırakarak ‘şimdi’ içerisinde yaşaması için atılmış olan bir adımdır” diyerek, Sığacık’ı yeniden sanatçıların buluşma noktası yapmak için şenliği yeniden hayata geçirme kararı aldıklarını söyledi.

Çağ açıp çağ kapatan albüm 32 yaşındaÇağ açıp çağ kapatan albüm 32 yaşında

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.