En iyi James Bond filmi itinayla İstanbul’da çekilir

İstanbul, James Bond serisi için önemli bir yere sahip. Bugüne kadar 1963 yapımı 'Rusya'dan Sevgilerle', 1999 yapımı 'Dünya Yetmez' ve 2012 yapımı 'Skyfall'a ev sahipliği yapan İstanbul, serinin en sevilen filminin de çekildiği yer oldu. Yapılan bir ankette 'Skyfall' en sevilen Bond filmi seçildi.

Kültür Sanat 19 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Daniel Craigli 'Skyfall' filminin özellikle Kapalıçarşı sahneleri tarihi yapıya zarar verdiği iddiasıyla eleştirilere neden olmuştu.

James Bond fenomeninine hayat verecek  yeni ismin kim olacağına dair tartışmalar devam ediyor. Daniel Craig sonrası yeni ajan için ismi geçen en güçlü aday İdris Elba. Serinin 25. filmi olan ‘Ölmek için Zaman Yok’ ile James Bond dünyasına veda eden Daniel Craig sonrası yeni başrol oyuncusu için heyecanlı bekleyiş devam ederken İngiltere’de bir anket yapıldı. Ankette sinemaseverlere serinin en sevdikleri yapım soruldu.

David Niven, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Sean Connery, Pierce Brosnan ve son olarak Daniel Craig ile hayat bulan James Bond fenomeni ‘Dr. No’ ile hayatımıza girdiği 1962’den bu yana sinema tarihinin en özel serilerinden biri olmaya devam ediyor. Ian Fleming’in yarattığı bir karakter olan bu çok özel ajan, var olduğu topraklar olan İngiltere için de adeta bir kültürel simge. Sık sık farklı anketlere konu olan ajan 007 için İngilizlere bu kez serinin en sevdikleri yapımın hangisi soruldu. 25 film içinden seçim yapmaları istendi.

En iyi James Bond filmleri İstanbul’da çekilir

Geçmiş yıllarda da sinemaseverlere en sevdikleri James Bond filmi sorulduğunda ağırlıklı olarak ‘Rusya’dan Sevgilerle / From Russia with Love’ cevabı geliyordu. Çekimlerinin önemli bir bölümü İstanbul’da geçen 1963 yapımı film Sean Connery’nin unutulmaz performansıyla da hafızalara kazınmıştı. Aradan geçen yıllarda aynı soru bu kez İngiltere’de soruldu ve cevap ‘Skyfall’ oldu. Sam Mendes’in yönettiği 2012 yapımı film, İngilizlere göre serinin en iyisi. Her iki filmin ortak noktası ise İstanbul’da çekilmiş olmaları.

Bugüne kadar 1963 yapımı ‘Rusya’dan Sevgilerle’, 1999 yapımı ‘Dünya Yetmez’ ve 2012 yapımı ‘Skyfall’ ile serinin üç yapımına imza atan İstanbul, ajan James Bond’un hatıralarında özel bir yere sahip. Anket sonuçlarına göre İngilizler de bu konuda hemfikir. Ankette oyların yüzde 18’ini alan ‘Skyfall’ın ardından ‘Altın Parmak’ ikinci sırada yer aldı. Başrolünde Sean Connery’nin yer aldığı 1964 yapımı filmi, serinin en yenisi ‘Ölmek için Zaman Yok’ takip etti. 2021 yapımı filmin başrolünde tıpkı 2012’deki ‘Skyfall’ gibi Daniel Craig yer alıyor. Ankette en az oyu, yüzde 0.6 ile Sean Connery’nin başrolünde yer aldığı 1983 yapımı ‘İnsan Gibi Yaşa / Never Say Never Again’ aldı.

Atatürk'ten Erdoğan'a liderlerin sinema karnesi: Gülen de var ağlayan daAtatürk’ten Erdoğan’a liderlerin sinema karnesi: Gülen de var ağlayan da

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.