Söyle ona Sebastian, Fenerbahçe’nin skorer 10 numarası var

Fenerbahçe'nin Dinamo Moskova'dan 9.75 milyon euro'ya transfer ettiği Polonyalı hücuma yönelik orta saha oyuncusu Sebastian Szymanski, şu ana kadar çıktığı 7 maçta 4 gol 4 asist yaptı. Taraftarın yeni sevgilisi, bu katkıyı toplam 405 dakikada verdi.

Spor 26 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Szymanski transferi büyük olay yaratmıştı.

Fenerbahçe’de geçen sezonun sonuyla beraber kadroda revizyona gidileceği bilinen bir gerçekti. Portekizli Jorge Jesus yerine takımın başına İsmail Kartal getirildi. Kartal’la beraber geçen sezon etkili olmayan veya rotasyonda düşünülmeyen bazı oyuncuların değeri artarken Jesus döneminin vazgeçilmezi olarak nitelendirilen bazı oyuncularla da yolların ayrılması gündeme geldi.

Portekizlinin Cagliari’den transferini istediği Joao Pedro, bekleneni veremeden Gremio’ya kiralanıyordu. Enner Valencia gol kralı olup Türkiye Kupası zaferi yaşayarak takıma veda etti. 18 yaşındaki süper yetenek Arda Güler ise Real Madrid’le anlaştıktan sonra İspanya yolunu tuttu.

Bu ayrılıklar bilhassa hücum bölgesinde boşluğun doğduğuna işaretti. Söz konusu boşluğun bir kısmı Edin Dzeko transferiyle doluyordu. Ancak yeterli değildi. 10 numara bölgesi için hem kanatlarla iyi iletişim kurabilecek, hem takım savunmasına presi önde başlatarak katkı sunabilecek hem de skora direkt olarak etki edebilecek bir oyuncu şarttı.

Önce geçti sonra ezdiÖnce geçti sonra ezdi

İsmail Kartal 2021-22 sezonunun sonuyla Fenerbahçe’den ayrıldı. Bu ayrılığın ardından ekibiyle beraber 1 seneyi boş geçiren Kartal, yeni görev alacağı yer için hazırlandı. Bu hazırlık sürecinin sonunda emeğini karşılıksız adamaya hazır olduğunu ifade ettiği Fenerbahçe yeniden direksiyonu ona kırdı. Hoca, Ali Koç yönetiminin ikinci döneminin son yılı için Fenerbahçe’ye imza attı.

Bir senelik boşlukta çalışmanın verdiği avantajla Kartal ve ekibi transfer listelerini geniş bir biçimde hazır tutuyorlardı. Bu listedeki stoperlerden Alexander Djiku takıma henüz Rodrigo Becao’dan da önce dahil edildi. Liste başı isimlerden biri Hollanda şampiyonu Feyenoord’da forma giyen, bonservisi Dinamo Moskova’da bulunan hücuma yönelik orta saha Sebastian Szymanski’ydi.

Oyuncunun Rusya’da forma giyiyor olması piyasa değerinin çok daha azına Fenerbahçe’ye imza atabileceği anlamına geliyordu. Arda Güler’in de Real Madrid’e trasferiyle beraber artık Szymanski gibi bir oyuncunun transferi elzem hale gelmişti. Fenerbahçe hızlı bir şekilde transfer görüşmelerine başladı. Polonyalının transferi 9.75 milyon Euro karşılığında bitme noktasına geldi. Oysa ilk günlerde 20 milyon Euro gibi bedeller konuşuluyordu. Yetenekli orta saha oyuncusu için Fenerbahçe’nin ezeli rakibi Galatasaray da devredeydi. Sarı-kırmızılıların Başkan Vekili Erden Timur daha sonra oyuncuya istediği maaşı vermek istemedikleri için transferi yapmadıklarını açıklayacaktı. Szymanski 12 Temmuz itibarıyla Fenerbahçe’ye imza attı. Söz konusu imzanın etkisi henüz sezonun ilk aşamasında kendini gösterecekti.

Fenerbahçe'nin 7. harikası.... Konferans kapıları sonuna kadar açıldıFenerbahçe’nin 7. harikası…. Konferans kapıları sonuna kadar açıldı

Pozitif futbola pozitif futbolcu

İsmail Kartal oyunu 4-2-3-1 ya da 4-3-3 düzeninde oynayacağını işaret ediyordu. İki sistemde de hücuma yönelik orta saha oyuncusunun topu erken kazanıp rakip sahaya yerleşerek hücumda etki yaratmak isteyen Fenerbahçe için baskı hadisesini hakkıyla yerine getirmesi gerekiyordu. Szymanski bunun için adeta biçilmiş kaftandı. Boşuna Kartal’ın transfer listesinde başı çekmiyordu. Oyuncu, Fenerbahçe kariyerinin ilk resmi maçında Zimbru’ya karşı gol atarak perdeyi açacaktı. Rövanşta 24 dakika süre alacak ve skor katkısı yapamayacaktı. Ancak Maribor eşleşmesinin ilk maçında ilk yarı golsüz bittikten sonra ikinci yarının ilk 17 dakikası içinde yaptığı 2 asist kilidi açacaktı. Szymanski, Süper Lig kariyerindeki ilk maçında da Edin Dzeko’ya çok klas bir asist yaparak skorun 2-0’a gelmesinde büyük etken olmuştu. Maribor eşleşmesinin rövanşında da sahne alan oyuncu İrfan Can Kahveci’nin asistinde son derece şık bir golle rakibin fişini çekmişti. Samsunspor maçının duraklama anlarında sahneye çıkan Sebastian, yine İrfan Can’dan aldığı pası şık bir aşırtmayla ağlara yollamış, skoru 2-0 yaparak eldeki 3 puanı cebe atmıştı.

Taraftarın sevgilisi

Fred, Dusan Tadic, Alexander Djiku, Edin Dzeko… Yeni transferler Fenerbahçe taraftarının her zaman merakla baktığı ve ilk haftalarda izlediği oyuncular olurlar. Az önce ismi sayılan isimler henüz yolun başında sarı-laciverte gönül veren taraftarın sevgisini kazandı. Bu isimlere ek olarak taraftarın sevgilisi haline gelen, kendine has gol şarkısı olan isim Sebastian Szymanski oldu. Twente maçını 1 gol ve 1 asistle bitiren Szymanski, Osayi Samuel’in asistiyle takımını öne geçirdikten sonra stadyum Hande Yener’in “Söyle ona Sebastian” şarkısıyla inliyor, 40 bin kişi Polonyalının adını haykırıyordu. Yine her yere baskıya giden ve yorulmak nedir bilmeden kazandırdığı toplarla takımına katkıda bulunan Sebastian, skorun eşitlendiği ilk golde de Jayden Oosterwolde’ye ortayı yapan isimdi. Oyuncu sahada gösterdiği özveri, kendine has gol sevinci, takım oyununa yaptığı katkıyla beraber maç sonunda başlatılan “Maçın Oyuncusu” oylaması için de adaylardan biriydi. Hücuma yönelik orta saha, gösterdiği performansla söz konusu oylamadan birinci sırada çıkmayı da başardı. Yalnızca Twente maçı değil sezonun şu ana kadarki 7 maçlık kısmı için bir oylama yapılsa muhtemelen Dusan Tadic’le beraber başı çekecek oyuncu henüz 24 yaşında. Fenerbahçe, çok daha pahalıya satabileceği bir oyuncuyu daha makul fiyata kadrosuna katmış gibi görünüyor. Sezonun ilk 7 maçı itibarıyla taraftar da bunun keyfini sürüyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.