Putin, Prigojin’in cenazesine katılmadı: G20 Zirvesi’ne de gitmeyecek

23 Ağustos'ta düşen uçakta yaşamını yitiren Wagner'in lideri Yevgeni Prigojin'in cenazesiyle ilgili detaylar belli oluyor. 24 Ağustos'ta yaptığı açıklamada ailesine taziyelerini ileten Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in cenazeye katılmayacağı açıklandı. Putin bu arada G20'ye de katılmayacak.

Dünya 30 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Wagner isyanından sonra en çok yapılan yorum, Rusya lideri Vladimir Putin'in intikamın soğuk yenen bir yemek olduğunu düşünen insanlardan olduğu ve her an Yevgeni Prigojin'in başına bir şey gelebileceğiydi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Yevgeni Prigojin’in memleketi St. Petersburg’daki cenazesine katılmadı.

Peskov, 23 Ağustos’ta özel jetin düşmesi sonucu öldüğü bildirilen Prigojin’in yakında yapılması beklenen cenaze törenine ilişkin gazetecilere konuşurken, cenaze törenine ilişkin bilgilerinin olmadığını belirtip, “Bu konuda kararlar aile ve arkadaşları tarafından veriliyor, onlar olmadan bir şey söyleyemeyiz. Başkanın (Vladimir Putin) törene katılımı öngörülmüyor” demişti.

Putin, kaza sonrası yaptığı açıklamada, Prigojin için, “Karmaşık bir kaderi olan biriydi. Hayatında bazı ciddi hatalar yaptı fakat her zaman gereken sonuç için uğraşan biriydi. Hem kendisi için gerekenlerin hem de ben ondan istediğimde, ortak çıkarlar için gerekenlerin peşinden koştu” ifadelerini kullanmıştı.

Putin, G20’ye katılmayacak

Hindistan’ın NDTV kanalına göre, Putin, bu sene G20 zirvesine ev sahipliği yapacak olan Hindistan Başbakanı Narendra Modi’yle bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi ve G20 Liderler Zirvesi’ne katılamayacağını, yerine Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’u görevlendireceğini belirtti.

Rusya yönetiminden yapılan açıklamada, Putin’in G20 Liderler Zirvesi’ne katılmama nedenine yer verilmedi. Açıklamada, liderlerin, iki ülke arasında yakın işbirliği konusunda hemfikir olduğu vurgulandı.

Hindistan yönetiminden yapılan açıklamada ise Modi’nin, Putin’in zirveye katılmama kararını anlayışla karşıladığı kaydedilirken, iki liderin ortak bölgesel ve küresel meseleleri ele aldıkları ifade edildi. Hindistan’ın ev sahipliğindeki G20 Liderler Zirvesi, 9-10 Eylül’de yapılacak.

Putin, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (ICC) hakkında savaş suçları soruşturması kapsamında verdiği yakalama kararı gerekçesiyle, Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde 24 Ağustos’ta düzenlenen BRICS zirvesine de video konferans aracılığıyla katılmıştı.

Beyaz Saray: Uçak kazasında öldüğüne giderek daha çok emin oluyoruz

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Prigojin’in 23 Ağustos’taki uçak kazasında öldüğünden giderek daha çok emin olduklarını belirtti. Gazetecilerin konu hakkındaki sorusunu yanıtlayan Jean-Pierre “Bu konuda yeni bir değerlendirmemiz yok. Prigojin’in  23 Ağustos’ta yaşanan uçak kazasında öldüğünden giderek daha çok emin oluyoruz” cevabını verdi.

Edi Rama’dan Rusya’daki saat farkı şakasında Prigojin detayı

Slovenya’da düzenlenen 18’inci Bled Stratejik Forumu kapsamında Batı Balkan ülkelerinin başbakanlarının katılımıyla düzenlenen panele Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın yaptığı şaka damga vurdu. Rama’nın, Putin’in ağzından Prigojin’in ölümüyle ilgili yaptığı şaka salonda kahkahalara neden oldu.

İroni yaparak Rusya Başbakanı’nın, Putin’e ülkenin batısı ile doğusu arasındaki saat farkından dolayı yakındığını söyleyen Rama şöyle konuştu: “Rusya’nın saatleri birleştirmek için müzakere yaptığını duydunuz mu bilmiyorum. Çünkü ülkenin bir tarafı ile diğer tarafı arasında 9 saat fark var. Başbakan, Putin’e giderek ‘Sayın Başkan bir sorunumuz var’ dedi. ‘Ailemi tatile gönderdim ve onlara iyi geceler demek için aradım ancak orada sabah olmuş, kumsaldalar. Yıl dönümünü kutlamak için Olaf Scholz’u aradım, yarın olduğunu söyledi. Yeni yıl için Şi Cinping’i aradım ve hâlâ eski yıl olduğunu söyledi.’ Putin de ‘Evet, bu benim de başıma geldi, kayıplarından dolayı üzgün olduğumu söylemek için Prigojin’in ailesini aradım ama uçak henüz kalkmamıştı’ dedi.”

Prigojin'in ölümüne Boris Johnson yorumu: 'Uçak düşerken aklına ilk Putin gelmiştir'Prigojin’in ölümüne Boris Johnson yorumu: ‘Uçak düşerken aklına ilk Putin gelmiştir’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.