Ukrayna asker eğlencesini vurdu, Rus aktris hayatını kaybetti

Ukrayna'da savaş tüm hızıyla sürerken Kiev'in hava saldırısında Rus aktris Polina Menşik'in hayatını kaybettiği bildirildi. Ukrayna lideri Zelenski ise hava savunma sistemlerinin önemine değindi ve Rusya'ya yönelik iki yeni yaptırım paketi duyurdu.

Dünya 24 Kasım 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Ukrayna'da savaş tüm hızıyla sürerken Kiev'in hava saldırısında Rus aktris Polina Menşik'in hayatını kaybettiği bildirildi.

Rusya’nın Ukrayna Savaşı’nda kontrolü ele geçirdiği Donbas bölgesinde çatışmalar dinmiyor. Rusya Donetsk’in bir kasabasına 19 Kasım’da Ukrayna güçlerinin saldırı düzenlediğini doğruladı.

Ukrayna tarafı hava saldırısında 25 kişinin öldüğünü duyururken bir dans salonunda eğlenen askeri grubu hedef alan bombardıman sonucunda Rus oyuncu, yönetmen ve dansçı Polina Menşik’in de yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Rus askerlerinin eğlence gecesine yapılan saldırı Rusya tarafından kontrol edilen Donetsk bölgesindeki Kumatove köyünde gerçekleşti. Kumatove cephe hattından yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta. Yerel basına göre asker eğlencesi etkinliği yaklaşık 150 kişi kapasiteli bir dans salonundaydı.

Saldırının ABD tarafından Kiev’e tedarik edilen HIMARS füze sistemleriyle gerçekleştirildiği belirtildi. Saldırı sonucu 100’den fazla Rus askerinin de yaralandığı öne sürülürken Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Stratejik İletişim Dairesi “Ukrayna savunma güçleri Rus askerlerinin kutlama yapacağı yeri hızlı şekilde belirledi ve kendilerine sıcak tebrikte bulundu” diye açıklama yaptı.

Ukrayna basınının aktardığına göre saldırı Rusya’nın Ukrayna’daki askeri ödül törenine saldırısına misilleme olarak yapıldı. Rusya’nın Kiev kontrolündeki Kuzey Zaporojye’deki töreni hedef aldığı saldırıda 19 Ukrayna askeri yaşamını yitirmişti.

Organizasyonu eleştiren Rus bloggerlar onlarca askeri tek bir yerde toplayan performans gösterisinin burayı Ukrayna saldırısı için açık hedef haline getirdiğini savunuyor.

Sosyal medyada gündem olan görüntüler

Sosyal medyada paylaşılan ve saldırı anını gösterdiği iddia edilen bir videoda Menşik olduğu anlaşılan sanatçının gitar çalıp şarkı söylediği sırada patlama olduğu, patlama benzeri bir sesin ardından salon ışıklarının aniden söndüğü görülüyor.

Menşik’in saldırı sonucu ağır yaralanarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği bildirilirken St. Petersburg’da Menşik’e bağlı “Portal” isimli sahnede 9 Aralık’ta sahnelenecek oyunun 40 yaşında yaşamını yitiren sanatçıya adanacağı duyuruldu. Oyunun daha önce aynı sahnede Menşik’in yönetmenliğinde oynandığı belirtildi. Portal’dan yapılan açıklamada “‘Lege Artis’in (Son Duruşma) yönetmeni Polina Menşik’in Donbas’taki bir gösteride bombardıman sonucu hayatını kaybettiğini büyük bir acıyla bildiririz” dendi.

Rus basını: Çifte atış yapıldı, kurtarma ekipleri de hedef alındı

Donetsk bölgesindeki diğer bölgeler, özellikle de Avdiika ve Bahmut şehirleri son aylarda şiddetli çatışmaların yaşandığı sıcak noktalar haline gelirken BBC’nin Ukrayna servisine konuşan Ukraynalı bir ordu sözcüsü saldırının basında geniş yer aldığını doğruladı.

Rus medyasına konuşan Ekaterinburglu bir gönüllü Platon Mamatov “İlk yaylım ateşi otoparka, soyunma odalarına ve sahneye isabet ederek sanatçıları molozların altına gömdü” dedi. Mamatov Ukrayna topçusunun “çifte atış” vuruşu yaptığını, ilk önce sahneyi vurduğunu, ardından ikinci yaylım ateşiyle kurtarma ekiplerini hedef aldığını yazdı.

New York Post’tan ‘Kiev’in intikam saldırısı’ başlığı

Batı medyasında olaya geniş yer verilirken New York Post “Tüyler ürpertici video Ukrayna’daki ‘intikam’ saldırısında Putin’in denizci subayları için şarkı söylerken sahnede ölen Rus aktrisi gösteriyor” dedi.

Zelenski’nin 2024 beklentisi: Ukrayna hava sahasının Rusya için kapanacağı dönem olmalı

2022’nin Şubat ayından bu yana devam eden savaşta önemli kayıplar veren fakat Batı’nın desteğiyle ayakta kalan Ukrayna ordusu Rus birliklerine karşı saldırılar düzenlemeye devam ediyor. Savaş atmosferinde yaptığı açıklamalarla sık sık gündeme gelen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, hava savunma sistemlerinin savaşın gidişatına yön verdiğini söyleyerek “2024 yılı Ukrayna  hava sahasının Rusya için kapanacağı dönem olmalı” dedi.

X hesabından yaptığı paylaşımda Zelenski şöyle dedi:

“En az beş nedenden dolayı Ukrayna’nın hava savunmasını güçlendirmek en iyi stratejik güvenlik yatırımıdır. Ukrayna’ya sağlanan her füze sistemi hayat kurtarıyor. İkincisi, güvenilir bir hava kalkanıyla tamamen kaplanmış her büyük bölge ve şehir, potansiyel olarak milyonlarca insanın yurt dışından dönebileceği anlamına geliyor. Bu, Ukrayna ekonomisini canlandıracak, bütçe açığını azaltmamıza ve uluslararası mali yardıma olan bağımlılığımızı azaltmamıza olanak tanıyacak.

Üçüncüsü, hava savunmamız ne kadar güçlü olursa Ukrayna’nın Karadeniz’deki başarısı da o kadar büyük olur, deniz ihracatı o kadar fazla olur, seyrüsefer özgürlüğü o kadar iyi korunur ve istikrar da bir o kadar artar. Bu, daha güvenli bir deniz ihracat koridoru aracılığıyla yüz binlerce ton ek gıdayı teslim etmemizi ve küresel gıda krizine karşı koymamızı sağlayacak.

Dördüncüsü, hava savunma sistemleri ve füzeler, yok edilen nesneleri, kritik altyapıyı, enerji sistemlerini, elektrik şebekelerini vb. kurtarmak için gerekli olacak kaynakları kurtarıyor. Beşincisi, Rusya’nın Ukrayna’yı füzeler ve insansız hava araçlarıyla terörize etme yeteneğini reddetmek, saldırganı bu taktiği terk etmeye zorlayacak ve bu da zaferi yakınlaştırma yönündeki genel çabaya yardımcı olacaktır.”

Batı’daki tüm ortaklarına yardımları için teşekkür eden Ukrayna lideri paylaşımını şöyle noktaladı:

“Ukrayna’nın hava savunmasını güçlendirmek için şimdiden önemli kararlar almış olan tüm ortaklarımıza son derece minnettarız. Ukrayna büyük bir ülke olduğu için hava savunma sistemlerine olan ihtiyacımız da önemli. Bununla birlikte, ortaklarımızın ek hava savunma yetenekleri sağlayarak en iyi stratejik güvenlik yatırımını yaptığına ve uzun vadede önemli miktarda kaynak tasarrufu sağladığına eminiz. Ukrayna 2022’den bu yana Rusya’nın işgal ettiği toprakların yarısından fazlasını özgürleştirdi, 2023’te ise Rus filosunu Karadeniz’in çoğundan ihraç etti. 2024, Ukrayna’nın Rusya’yı göklerinden atacağı yıl olmalı.”

İki yeni yaptırım paketini duyurdu

Yaptığı bir başka videolu paylaşımda ise Ukrayna Devlet Başkanı Rusya’ya yönelik yeni yaptırımları “Ukrayna bugün saldırılara doğrudan karışan veya yardım eden 300’den fazla Rus kuruluşa ve 150 kişiye iki yeni yaptırım paketini uygulamaya koydu” sözleriyle duyurdu.

“Listede yer alan her isim yaşanan terörün doğrudan sorumlusudur” diyen Zelenski, “Ukrayna yaptırımları uluslararası yaptırım mekanizmalarını tamamlıyor. Ortaklarımızın uyguladığı yaptırımların Ukrayna tarafından halihazırda yaptırım uygulanmış olanları da kapsayacak şekilde genişletilmesini sağlamak için çalışıyoruz, çalışmaya da devam edecek ve daha fazla adım atacağız” diye ekledi.

Finlandiya, Rusya ile kara sınırını kapatıyorFinlandiya, Rusya ile kara sınırını kapatıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.