‘Yavru holding’ için halka arz planı

İş Bankası'nın cuma günü büyümeye katkıda bulunmak için tüm iştiraklerini tek bir holding çatısı altında toplayacağını açıklamasının ardından, Reuters önceki akşam yapılan toplantıda holdingin halka arzının gündeme geldiğini belirtti.

Ekonomi 30 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
İş Bankası'nın tüm iştiraklerini tek holding çatısı altında toplama kararının ardından, tahmin edildiği gibi halk arz planı da yapıldığı açıklandı.

İş Bankası ana banka dışı iştiraklerin şirketten ayrılarak yeni bir holding altına yerleştirileceği yapıyı ileride halka arz edebileceğini açıklarken, bu durumun bankanın hisse değerini artıracağını, sermayesini daha etkin kullanmasını sağlayacağını ve çatı şirketin finansal olmayan alanlarda büyümesinin planlandığını belirtti. Reuters’ın haberine göre, önceki akşam dün akşam saatlerinde düzenlenen telekonferansta konuşan İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve CFO’su Gamze Yalçın, yeni yapının ne kadar süre içinde kurulacağı, çatı şirketin halka arzının ne zaman yapılacağı, hangi takvim içinde ne kadar tasarruf sağlanacağı hakkında net bilgi vermedi.

'Yavru holding' haberi İş Bankası hisselerini uçurdu‘Yavru holding’ haberi İş Bankası hisselerini uçurdu

Bankanın 150 iştirakinden 118’nde doğrudan kontrolü var

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Cahit Çınar’ın verdiği bilgiye göre, bankanın yaklaşık 150 iştiraki, bunlardan 118’i üzerinde de doğrudan kontrolü bulunuyor. Şişecam, TSKB, Anadolu Sigorta, İş Yatırım Menkul Değerler gibi sektörlerinin önde gelen şirketlerine sahip olan İş Bankası’nın bu iştirakleri bünyesinden ayırmak istediği uzun yıllardır biliniyordu. Banka cuma günü Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklama ile iştiraklerin bankadan ayrılması için süreci başlatmış oldu.

Yalçın, iştiraklerin çatı şirket altında toplanmasının ardından çatı şirketin halka arz edilebileceğini, bu sayede bankada ilave serbest sermaye ortaya çıkacağını ve bilançonun daha esnek kullanılabileceğini ifade etti. Çınar da iştiraklerin dörtte üçünün finansal alanda faaliyet gösterdiğine dikkat çekerek, personel, satın alma, bilgi işlem gibi alanlarda faaliyetlerin ortaklaştırılarak, sinerji, yani tasarruf sağlanacağını ifade etti. Çınar ayrıca yeni çatı şirket altında finansal olmayan alanlardaki faaliyetlerinin büyüyeceğine işaret ederek, “Bankacılığın artan regülasyon ve yoğunlaşma boyutuyla baktığımızda mali olmayan faaliyetlerin finansmanına yatırımcı olarak girmeyi güçleştiren bir kurgu bugün hakim… bunu göz önüne alınca çatı şirketin mali olmayan alanlardaki konsantrasyonumuzu artıracağını planlıyoruz” dedi. İştiraklerin İş Bankası’ndan ayrılarak yeni bir çatı altına alınması, iştirakler nedeniyle bankanın hisse değerinde oluşan iskontonun azalmasını sağlayacak. Yalçın ve Çınar’ın verdiği bilgiye göre bölünme İş Enerji, Pazarama, Moka ve Proemtia gibi iştirak şirketlerinin yatırımcılar için “değerini” ortaya çıkaracak ve stratejik yatırım veya stratejik ortaklıklar yapmayı daha kolay hale getirecek.

İş Bankası'nın iştiraklerinin holding projesinin temeli 2003'te atıldıİş Bankası’nın iştiraklerinin holding projesinin temeli 2003’te atıldı

Tarihi adım: İş Bankası, tüm iştiraklerini birleştirip dev bir holding yavruluyorTarihi adım: İş Bankası, tüm iştiraklerini birleştirip dev bir holding yavruluyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.