Astronotlara özel cilt bakım seti: Uzay için tasarlandı

Japon astronot Kimiya Yui gelecek yıl Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) gittiğinde çantasında uzay yolculuğunun olağanüstü koşullar için tasarlanmış iki yeni cilt bakım ürünü olacak.

Bilim Teknoloji 31 Ağustos 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Astronot Kimiya Yui, yanma, kaşında, kuruluk sorunu yaşamamak için uzayda cildine özel bakım uygulayacak

Uzay yolculuğu yapanların en öncelikli sorunu değil ama yine de şikayet konusu: Uzaya çıkan astronotlar, ciltlerinde yanma, kaşınma, kuruluk ve hassasiyet yaşıyor. Hatta bu sorunlar Dünya’ya döndükten sonra da devam ediyor. 

CNN’in haberine göre Japon Havacılık ve Uzay Keşif Ajansı (JAXA), düşük yerçekimi ve aşırı kuru koşullarda bulunan astronotların ciltle ilgili şikayetlerine çözüm bulması için kozmetik şirketlerine çağrıda bulunmuştu.

Japon kozmetik şirketi POLA ve Japon Hava Yolları’nın da bağlı olduğu ANA Holding bu çağrıyı dikkate alarak üç yıl önce çalışmaya başladı. Çalışmalar meyvesini verdi ve ortaya çıkan ürünler önceki gün tanıtıldı. 

Marka adını, varoluş amacına uygun olarak evrenbilimden alıyor: Cosmology

Geliştirilme amacına uygun olarak ‘Cosmology’ (evrenbilim) marka adını alan ürün seti, yüz yıkama suyundan ve nemlendirici losyondan oluşuyor. Yıkama suyu, tasarruf sağlamak için yüzü silme şeklinde kullanılacak. Losyon ise düşük yerçekiminde dağılmaması için yarı katı halde kalacak şekilde tasarlandı.

Güneşten gelen ultraviyole (UV) kaynaklı radyasyon Dünya’nın atmosferi tarafından emilir ve yer yüzüne ulaşmaz. Uzayda ise korunmasız bir insan saniyeler içinde UV radyasyonundan güneş yanığına maruz kalır. Dolayısıyla uzaydaki cilt bakımı korunmanın mümkün olmadığı UV ışınları düşünülerek değil yer çekimi ve kuru hava düşünülerek geliştirilmiş.

Pilot ve hostesler test etti

Uluslararası Uzay İstasyonu (IIS) ve uçaklardaki koşullar birbirine benzediği için ürünleri önce Japon Hava Yolları’nın uçuş görevlileri test etti. Temizleyici silme suyu ve nemlendirici losyonun daha küçük boyları ‘Cosmology Mürettebat Kiti’ olarak Ekim ayında halka da satılacak. Tanıtım toplantısında ürünlerin doğal afetler sırasında tahliye merkezleri gibi kaynak sıkıntısı çekilen yerlerde de kullanılabileceği belirtildi. 

Heyecanlanıyor insan: Hindistan'ın Ay'daki keşif aracından ilk görüntüler geldiHeyecanlanıyor insan: Hindistan’ın Ay’daki keşif aracından ilk görüntüler geldi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.