Cumartesi Anneleri’nin eylemi 962’nci haftada da engellendi

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Cumartesi Anneleri/İnsanlarının 962'nci hafta eylemine de müdahale ederek, Anayasa Mahkemesi kararını bir kez daha ihlal etti.

Gündem 3 Eylül 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talep etmek için Galatasaray Meydanı’nda 1995 yılından beri oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın 962’nci hafta eylemlerinde de Anayasa Mahkemesi kararı polis tarafından uygulanmadı.

Galatasaray Meydanı’nda buluşmak üzere İstiklal Caddesi’ne çıkan Cumartesi Anneleri/İnsanları önce ablukaya sonra gözaltına alındı.

Gazete Duvar’dan Can Bursalı’nın haberine göre İstiklal Caddesi’ni ablukaya alan polisler, Cumartesi Anneleri/İnsanları’nı caddeye çıkar çıkmaz kalkanlarla çembere aldı. Bu sırada görüntü almak isteyen basın mensupları da engellendi.

Gözaltı öncesinde yapılan anonsta eylemin Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklandığı belirtildi.

Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta buluşmasına düzenlenen polis saldırısında 23 kişi gözaltına alınmış, ardından 46 kişiye ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’ suçlamasıyla dava açılmıştı.

1995’te gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın ablası Maside Ocak, kolluk görevlileri ve amiri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Ancak Başsavcılık ‘soruşturmaya yer olmadığına’ karar vermişti. Ardından başvurduğu İstanbul Sulh Ceza Hakimliği de itirazı kesin olarak reddedince Ocak, dosyayı AYM’ye taşımıştı.

Başvuruyu görüşen Yüksek Mahkeme, oy birliğiyle ‘Kötü muamele yasağının ihlal edildiği’ iddiasının kabul edilemez olduğuna hükmetmişti. Ancak Anayasa’nın 34. maddesinde düzenlenen toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine oy çokluğuyla karar verilmişti.

Cumartesi Anneleri'ne yine gözaltıCumartesi Anneleri’ne yine gözaltı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.