Galatasaray Meydanı’na abluka, Cumartesi Anneleri’ne gözaltı

Her hafta İstanbul'da Galatasaray Meydanı'nda toplanan Cumartesi Anneleri'ne polis yine müdahale etti. AYM'nin hak ihlali kararına rağmen 13 kişi gözaltına alındı.

Gündem 21 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Gözaltına alınan yakınlarından bir daha haber alamayan aileler, 27 Mayıs 1995’ten bu yana Galatasaray Meydanı’nda bir araya geliyor. Arjantin’deki Plaza de Mayo Anneleri’nden esinlenen ve Türkiye’de geniş yankı uyandıran bu eylem, bazı dönemlerde kesintiye uğruyor ama kayıp yakınları hakkını aramaya devam ediyor. 2018 yılındaki 700. hafta eyleminde Cumartesi Anneleri eyleminde 47 kişi gözaltına alınması sonrası açılan davanın  sonunda Anayasa Mahkemesi eylemi engellemenin temel insan haklarının ihlali olduğuna iki kez karar vermişti.

AYM’nin kararının ardından online olarak basın açıklaması yapan Cumartesi Anneleri yeniden Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelmeye başladı. Ancak polisin müdahalesi devam etti. Dün de 947. hafta için Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen ailelere polis müdahale etti ve 13 kişi gözaltına alındı, akşam saatlerinde ise serbest bırakıldı. Geçen haftaki eylemde de 20 kişi gözaltına alınıp aynı gün serbest bırakılmıştı.

Dün gözaltına alınanların isimleri şöyle:

Hanife Yıldız
Eren Keskin
Besna Tosun
Ali Ocak
Sebla Aran
Gülseren Yoleri
Hasan Karakoç
İrfan Bilgin
Leman Yurtsever
Hünkar Hüdai Yurtsever
Nazım Dikbaş
Taylan Bekin
Ümit Efe

Cumartesi Anneleri AYM'nin kararına rağmen engelleniyor: 20 gözaltıCumartesi Anneleri AYM’nin kararına rağmen engelleniyor: 20 gözaltı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.