O eser buraya gelecek: Türkiye, imparator heykeli için devrede

New York Başsavcılığı'nın Cleveland Sanat Müzesi'ndeki Marcus Aurelius heykeline el koyması heyecan yarattı. Burdur'dan 60 yıl önce kaçırılan heykelin yakında Türkiye'ye iade edilmesi bekleniyor. Filozof imparatorun yaklaşık iki metre yüksekliğindeki heykeli yakında evine dönecek.

Kültür Sanat 3 Eylül 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Cleveland Sanat Müzesi'ndeki Marcus Aurleius heykeline el kondu.

Cleveland Sanat Müzesi’nde sergilenen ve 20 milyon dolar değer biçilen yaklaşık iki metre yüksekliğindeki bronz heykele el kondu. Roma İmparatoru Marcus Aurelius heykeli 1960’lı yıllarda Burdur’daki Boubon Antik Kenti’nden kaçırılarak yasa dışı yollarla yurt dışına kaçırılmıştı. Tıpkı New York’taki Metropolitan Müzesi’nden geçen aylarda Türkiye’ye iade edilen 12 tarihi eser gibi. New York’taki soruşturma devam ederken Türkiye’den ilk açıklamayı Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanı Zeynep Boz yaptı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Ohio eyaletindeki Cleveland Sanat Müzesi’nde sergilenen heykele New York Başsavcılığı hakkında soruşturma devam ediyor. Konu hakkında konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanı Zeynep Boz, New York’taki başsavılığın soruşturmayı sürdürdüğünü belirtirken bakanlığın da bu konuda gerekli bilgi ve belgeleri sunduğunu söyledi.

Cleveland Sanat Müzesi, bronz heykelin Türkiye’den getirildiğine dair ellerinde bir delil olmadığını belirtti.

Zeynep Boz: Bakanlık, eser iadesi için çabalarını sürdürüyor

Soruşturmaya ABD İç Güvenlik Soruşturma Birimi’nin de dahil olduğunu açıklayan Zeynep Boz, konu hakkında açıklamalarına şöyle devam etti: “Bugüne dek eser iadesi konusunda işbirliği göstermeyen Cleveland Müzesi’nin bundan sonra bu yaklaşımını değiştirmesini bekliyoruz. Zaten tüm çaba bir bakış açısı değişikliğiyle kaçak olduğu açık olan bu eserlerin pazarda yer bulamamasını sağlamak. Bakanlık, eser iadesi için çabalarını sürdürürken köy köy, okul okul gezerek de farkındalık seviyesinin yükselmesine de büyük yatırım yapıyor.”

Zeynep Boz, Marcus Aurelius heykelinin, süregelen anlaşmazlık nedeniyle memleketinden çok uzun süre ayrı kaldığını belirterek, “Marcus Aurelius için hayat, yabancı memleketlerde geçen bir savaş alanıydı, diliyoruz ki artık bu savaş bitecek ve filozof imparator evine dönecek” dedi. Öte yandan Cleveland Sanat Müzesi’nden yapılan açıklamada bronz heykelin Türkiye’den geldiğine dair ellerinde bir bilgi olmadığını belirtildi.

Türkiye'nin gözü ABD'deki bu soruşturmada: Dev heykel Burdur'a dönebilirTürkiye’nin gözü ABD’deki bu soruşturmada: Dev heykel Burdur’a dönebilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.