Refik Anadol gurur ve heyacanla sunar: Sphere onun tuvali oldu

Sphere, dünyanın en önemli eğlence merkezlerinden biri olacak küresel bir yapı, dev bir ekran. Yeni medya sanatçısı Refik Anadol'un 'Machine Hallucinations: Sphere adlı yapay zeka veri heykeli bu yapının dış mekanını kapladı. Böylece Anadol, Sphere’in dış cephesinde eseri sergilenen ilk sanatçı oldu

Kültür Sanat 4 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Yeni medya sanatçısı Refik Anadol’un ‘Machine Hallucinations: Sphere’ adlı yapay zeka veri heykeli ABD’nin Las Vegas kentinde açılmayı bekleyen yeni konser mekanı Sphere’ın dış mekanını kapladı. Sphere, dünyanın en önemli eğlence merkezlerinden biri olarak kabul edilen küresel bir yapı. 111 metre yüksekliğe ve 157 metre genişliğe sahip yapı, 580 bin metrekarelik tamamen programlanabilir dev ekranında 1,2 milyon LED ışıkla süslenmiş animasyonları izleyicilere sunuyor. Böylece Anadol, Sphere’in dış cephesinde eseri sergilenecek ilk sanatçı oldu. Anadol’un eseri, ‘Machine Hallucinations: Sphere’, mekanda gerçekleşecek Exosphere başlıklı sanat programının açılışını üstleniyor.

Haberi sosyal medya hesabında duyuran Anadol, “Sevgili dostlar, dünyanın en kapsamlı teknolojik altyapısına sahip The Sphere medya mimarisi projesinin ilk sanatçısı olduğumu duyurmaktan dolayı çok heyecanlıyım. Veri ve yapay zeka ile dört ay sürecek sanatçı programına teknik, estetik ve bağlam katkılarımızı sizlerle paylaşacağım” dedi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sphere (@spherevegas)

Resmi açılış U2 ile 29 Eylül’de

Yapının ‘Exosphere’ adlı dış cephesi, dünyanın en büyük birleşik LED ekranı (54.000 metrekare) ve aynı zamanda bir reklam panosu niteliğinde. Anadol, bu dış cepheyi tuvali olarak kullanacak. Sanatçı medya sanatlarını mimariye yerleştirerek çevresiyle sürekli etkileşimde bulunan yaşayan mimari eserler yaratmasıyla biliniyor.

1 Eylül’de başlayan enstalasyon, dört ay boyunca ziyaretçilerini ağırlayacak. 366 metre yüksekliğindeki küre biçimli etkinlik mekanı ise 29 Eylül’de ziyaretçilere açılacak. Açılışta rock grubu U2’nin sahne alacağı duyurulmuştu.  Konserin biletlerinin tükendiği de açıklandı.

Aman Refik Anadol'u eleştirmeyin!Aman Refik Anadol’u eleştirmeyin!

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.